0
1
σχόλια
612
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Ερωτευόμαστε την εικόνα που φτιάχνουμε στο μυαλό μας για τον άλλο

DOC TV
20 Ιανουαρίου 2016
ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ Ο ΝΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ μια φανταστική εικόνα για κάποιον άνθρωπο, με τον οποίο δεν γίνεται να είστε μαζί. Είναι σαν ένα δωμάτιο μέσα στο σπίτι του νου, όπου μπαίνεις όποτε θέλεις και ζεις μια φαντασίωση. Αλλά αν πιστέψεις ότι υπάρχει κάτι αληθινό σ' αυτή, είναι σίγουρο ότι θα απογοητευτείς. Αρκετοί μού έχουν διηγηθεί εμπειρίες όπου γνώρισαν κάποιον μέσω του διαδικτύου. Άρχισαν να στέλνουν μηνύματα ο ένας στον άλλον και σιγά σιγά σχημάτισαν στο μυαλό τους μια εικόνα για το τι άνθρωπος είναι ο άλλος.

ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΕΡΩΤΕΥΤΗΚΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ. Μάλιστα, αντάλλαξαν και φωτογραφίες, χωρίς όμως να ξέρουν αν η φωτογραφία που τους έστειλε ο άλλος τραβήχτηκε πριν από μια βδομάδα ή πριν από 25 χρόνια. Και δεν ήξεραν καν αν η φωτογραφία απεικόνιζε όντως τον άλλον.

ΟΤΑΝ ΕΚΑΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ πριν κάποια χρόνια, είχε έρθει κάποιος, που ενώ ενδιαφερόταν για την πνευματική αφύπνιση, μου μιλούσε συνέχεια για μια γυναίκα που είχε γνωρίσει διά αλληλογραφίας. Μου έλεγε ότι έπρεπε να παντρευτούν και να ζήσουν μαζί γιατί ήταν φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον. Τον απασχολούσε κάθε μέρα αυτή η σκέψη. Του πρότεινα λοιπόν πολλές φορές, αντί να συνεχίσει να επικοινωνεί μ' αυτή τη γυναίκα με γράμματα, να πάει να τη γνωρίσει από κοντά. Μετά από δύο μήνες πήγε και τη συνάντησε. Κι εκεί τελείωσε η σχέση τους.

ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΕ ΟΤΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ που του είχε στείλει η άλλη ήταν αρκετά παλιά και είχε τραβηχτεί πριν από 25 με 30 χρόνια. Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι επειδή είχε ερωτευτεί την εικόνα της τόσο έντονα, ώστε πριν πουν αντίο για πρώτη και τελευταία φορά, έκαναν έρωτα. Τόσο δυνατή ήταν η ενέργεια που είχε δημιουργήσει μέσα του αυτός ο άνθρωπος με το να τη σκέφτεται συνέχεια.

ΑΝΑΦΕΡΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ πώς μία σκέψη μπορεί να σας εξαπατήσει και να καταλήξετε να δημιουργήσετε τελικά μια έντονη σχέση με μία σκέψη, αντί με έναν άνθρωπο. Η σκέψη μπορεί να καταλάβει ολοκληρωτικά τον νοητικό χώρο μέσα στο κεφάλι σας. Ως ένα βαθμό, αυτό συμβαίνει και όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται, όχι διαδικτυακά, αλλά στην πραγματικότητα.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ, γιατί τον έχουν εξιδανικεύσει με τον νου τους. Τελικά ερωτεύονται μια εικόνα που αποτελείται από σκέψεις εξιδανίκευσης, έντονα συναισθήματα και φυσική έλξη. Αργότερα, όταν αποφασίσουν να συζήσουν, ή χάνεται ο έρωτας, ή ξεκινάει κάτι καινούριο και πιο αληθινό.

ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΟΣΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ FACEBOOK δημιουργούν για τον εαυτό τους μια εικόνα, στην οποία ανατρέχουν και στην πραγματική τους ζωή. Σκέφτονται συνεχώς «τι θα ανεβάσω σήμερα στο Facebook;», «πώς θα φαίνομαι αν ανεβάσω αυτό ή το άλλο;». Για αρκετούς η εικόνα τους στο Facebook είναι πιο σημαντική από τον πραγματικό τους εαυτό. Έτσι όμως χάνουν τον εαυτό τους μέσα στο νου τους και ζουν με μια φανταστική εικόνα, αντί να πάνε βαθιά μέσα τους να βρούνε το αληθινό τους Είναι. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία δημιουργούν μια εικόνα μέσα από την οποία θέλουν να τους βλέπουν οι άλλοι και σιγά σιγά υιοθετούν αυτή την ταυτότητα.


Απόσπασμα από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Έκχαρτ Τόλε. Μετάφραση: Ν. Μπάτρας. Ο Έκχαρτ Τόλε γεννήθηκε το 1948 στη Γερμανία. Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, έγινε ερευνητής και επόπτης του πανεπιστημίου Κέμπριτζ. Στα είκοσι εννιά του, μια βαθιά πνευματική μεταμόρφωση διέλυσε σχεδόν την παλιά του ταυτότητα και άλλαξε ριζικά την πορεία της ζωής του. Τα επόμενα χρόνια τα αφιέρωσε για να κατανοήσει, να αφομοιώσει και να βαθύνει αυτή τη μεταμόρφωση που σημάδεψε το ξεκίνημα ενός εσωτερικού ταξιδιού γεμάτου συγκινήσεις. Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι σύμβουλος και πνευματικός δάσκαλος, και δουλεύει με άτομα και μικρές ομάδες. Από το 1996 ζει στο Βανκούβερ του Καναδά.


Διαβάστε επίσης: Τόλε: Η συνήθεια του παραπόνου

Πηγή: Aytepignosi 

Μετάφραση: Ν. Μπάτρας 
 
εμφάνιση σχολίων