4
5
σχόλια
1356
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ

Carol. Καλή σου Νύχτα κυρ Αλέξανδρε. Μιουν, Ο Φύλακας του Φεγγαριού. Ουζερί Τσιτσάνης

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected]
4 Δεκεμβρίου 2015
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


CAROL: Νέα Υόρκη, στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Η Τερέζ Μπέλιβετ εργάζεται σε ένα πολυκατάστημα του Μανχάταν και ονειρεύεται μια πιο συναρπαστική ζωή, όταν γνωρίζει την Κάρολ Άιρντ, μία γοητευτική γυναίκα παγιδευμένη σε έναν αποτυχημένο γάμο. Σύντομα, η αθώα πρώτη συνάντησή τους δίνει τη θέση της σε μια βαθύτερη σχέση. Όταν η σχέση της Κάρολ με την Τερέζ αποκαλύπτεται, ο σύζυγος της Κάρολ αντεπιτίθεται αμφισβητώντας την ικανότητά της ως μητέρας. Και καθώς η Κάρολ και η Τερέζ κάνουν την απόδρασή τους, αφήνοντας πίσω τη ζωής τους, μία αντιπαράθεση θα δοκιμάσει την εικόνα των δύο γυναικών για τις ίδιες, καθώς και την αφοσίωσή τους.

Το The Price of the Salt είναι το δεύτερο και ένα από τα λίγα, αν όχι το μοναδικό μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ (Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ, Τα 2 Πρόσωπα του Ιανουαρίου), το οποίο δεν είναι ψυχολογικό θρίλερ. Λόγω του τολμηρού θέματος και των αυτοβιογραφικών στοιχείων που περιείχε, στην πρώτη έκδοσή του το 1952, το υπέγραψε ως Κλερ Μόργκαν. Το βιβλίο περιγράφει την αμφίσημη υπόσταση του έρωτα -ο οποίος στην περίπτωσή του τυχαίνει να αφορά δύο γυναίκες-, της μυστηριακής αυτής δύναμης που μπορεί να ανυψώνει και να δίνει χαρά και νόημα στην ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά ταυτόχρονα, δεδομένων των καταστάσεων και των ψυχολογικών μεταπτώσεων, να τη ρίχνει στα βάραθρα της ζήλιας και της απελπισίας.

Βασισμένο χαλαρά στη σχέση της Χάισμιθ με την Βιρτζίνια Κεντ Κάθεργουντ, μια μεγαλύτερή της χωρισμένη γυναίκα, η οποία είχε χάσει την κηδεμονία των παιδιών της, λόγω της σεξουαλικότητάς της, η μεταφορά του στον κινηματογράφο, υπήρξε ένα μακροχρόνιο σχέδιο της σεναριογράφου Φίλις Νάγκι, η οποία υπήρξε φίλη της συγγραφέα και είχε έτοιμο το προσχέδιό του ήδη από το 1996. Έναν χρόνο μετά τον θάνατο της Χάισμιθ.

Ο Τοντ Χέινς (I’m Not There, Velvet Goldmine), λάτρης του Ντάγκλας Σερκ και των κλασικών μελοδραμάτων της δεκαετίας του ’50, ο οποίος το 2002 μάς είχε δώσει το εξαιρετικό Ο Παράδεισος Είναι Μακριά (Far From Heaven), επιστρέφει στο κλίμα εκείνης της ταινίας,
ανασυνθέτοντας αριστουργηματικά την εποχή και την ατμόσφαιρά της, σκηνοθετώντας την ερωτική ιστορία των δύο γυναικών, μέσα από αντανακλάσεις σε καθρέφτες και παράθυρα, κρυφοκοιτάζοντας μέσα από μισάνοιχτες πόρτες. Οι συγκλονιστικές Μπλάνσετ και Μάρα (Το Κορίτσι με το Τατουάζ, στη χολιγουντιανή εκδοχή) παίζουν κυρίως με τα βλέμματα και τη γλώσσα του σώματος.

Με επιρροές από τη δουλειά των φωτογράφων Βίβιαν Μέιερ & Σολ Λέιτερ αλλά και το έργο των Ρουθ Όρκιν & Μόρις Ένγκελ και ειδικότερα την ταινία Lovers & Lollipops του 1956, η δεύτερη συνεργασία του Χέινς με την Μπλάνσετ, μετά το αριστουργηματικό I’m Not There (2007), είναι μία από τις πιο αισθαντικές και άψογες ταινίες της χρονιάς, ένα κομψοτέχνημα εκπληκτικής κινηματογραφικής τελειότητας, που προβλέπεται να παίξει πολύ -και λόγω της πολιτικής ορθότητάς του- στα επόμενα Όσκαρ.

Info: Carol. Αισθηματική Κοινωνική Δραματική. Αγγλία - ΗΠΑ - Γαλλία 2015. Πρεμιέρα: Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου. Σκηνοθεσία: Τοντ Χέινς. Παίζουν: Κέιτ Μπλάνσετ, Ρούνεϊ Μάρα, Κάιλ Τσάντλερ, Σάρα Πόλσον. Διανομή: Odeon




ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΝΥΧΤΑ ΚΥΡ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ: Μια ομάδα ηθοποιών ταξιδεύει στη γενέτειρα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με σκοπό τη δραματοποιημένη παρουσίαση μερικών από τα πιο γνωστά έργα του, όπως η Υπηρέτρια, τα Δαιμόνια Στο Ρέμα, το Όνειρο Στο Κύμα, το Στο Χριστό Στο Κάστρο και η Φόνισσα. Παράλληλα με τη δραματοποίηση αυτή επιχειρείται ανασύσταση στιγμών του μοναχικού βίου του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα.

Πριν από τον Καβάφη και τον Ελ Γκρέκο, ο Γιάννης Σμαραγδής είχε γυρίσει αυτή την ταινία μεσαίου μήκους 54 λεπτών, για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, η οποία ήταν μια τηλεοπτική παραγωγή. Με το τέχνασμα της ταινίας μέσα στην ταινία, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος υποδύεται έναν ηθοποιό, ο οποίος καταφτάνει στη Σκιάθο για να κάτσει στο γραφείο του συγγραφέα με ρούχα εποχής και να τον υποδυθεί. Ακριβώς όπως στα θεατρικά ανεβάσματα με τους μονολόγους του Θανάση Σαράντου (Ο Αμερικάνος, Όνειρο στο Κύμα), αλλά και του Δήμου Αβδελιώδη, ο αφηγητής συγγραφέας διηγείται αποσπάσματα από τα έργα του και η ομάδα των ηθοποιών αναπαριστά τα λεγόμενά του.

Ελληνικό σινεμά των αρχών της δεκαετίας του ’80, λίγο πριν την εμφάνιση της Γλυκιάς Συμμορίας του Νικολαΐδη και της Ρεβάνς του Βεργίτση, που έδωσαν νέα ώθηση στις θεματικές και το στυλ της εποχής, διαθέτει τον Γιώργο Αρβανίτη στη φωτογραφία, την Ελένη Καραΐνδρου στη μουσική επένδυση και προαναγγέλλει τις μελλοντικές βιογραφίες του σκηνοθέτη. Η ταινία βγαίνει λίγες μόνο μέρες μετά τον θάνατο του σεναριογράφου της, Γιάννη Κακουλίδη.

Info: Καλή σου Νύχτα κυρ Αλέξανδρε. Δραματική Βιογραφία Εποχής. Ελλάδα 1981. Κινηματογραφική Πρεμιέρα: Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου. Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής. Παίζουν: Βασίλης Διαμαντόπουλος, Μίμης Χρυσομάλλης, Χρήστος Δαχτυλίδης, Κώστας Τσαπέκος, Στράτος Παχύς. Διανομή: New Star.




ΜΙΟΥΝ, Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ: Ο Μιουν είναι το πιο γλυκό κι απρόβλεπτο πλάσμα του σύμπαντος, που επιλέγεται κατά λάθος ως ο νέος Φρουρός του Φεγγαριού, υπεύθυνος για τον ερχομό της νύχτας και την προστασία του κόσμου των ονείρων. Μετά από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων, ο πλανήτης βυθίζεται στο σκοτάδι και ο Μιουν και οι φίλοι του θα ξεκινήσουν για μία εκπληκτική αποστολή που θα αποκαλύψει τα μυστικά του Φεγγαριού και του Ήλιου και θα τους κάνει θρύλους για πάντα.

Δύο εβδομάδες μετά τα Τοσοδούλικα, άλλο ένα, πιο πρόσφατο, γαλλικό ψηφιακό καρτούν έρχεται να συνοδεύσει τις εορταστικές εβδομάδες που ακολουθούν. Μονάχα που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια από τα γνωστά πλάσματα του κόσμου μας, αλλά με φαύνους (Faunus, δηλαδή τη ρωμαϊκή εκδοχή του Πανός της ελληνικής μυθολογίας), όπως ο Μιουν, αλλά και πολλά άλλα περίεργα όντα που παραπέμπουν στη λογοτεχνία του Φανταστικού και της Όπερας του Διαστήματος, τύπου Πόλεμος των Άστρων.

Εκεί παραπέμπει και ο σχεδιασμός και η εικονογράφηση αυτής της παραγωγής, που αντλεί στοιχεία από τα γιαπωνέζικα anime του στούντιο Γκίμπλι, αλλά και τις κόμικς εμμονές του Τζορτζ Λούκας της σειράς των Star Wars και του Τζιμ Χένσον, δημιουργού των Μάπετς (και συνεργάτη του Λούκας).

Η ατέρμονη πάλη του Καλού με το Κακό συνεχίζεται, με χιούμορ και φαντασία για μικρούς και μεγάλους, μόνο στα ελληνικά.

Info: Μιουν, Ο Φρουρός του Φεγγαριού (Mune, De Gardien de la Lune). Κινούμενα Σχέδια. Γαλλία 2014. Πρεμιέρα: Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου. Σκηνοθεσία: Αλεξάντρ Εμποϊάν & Μπενουά Φιλιπόν. Με τις φωνές των Θανάση Κουρλαμπά, Γιάννη Στεφόπουλου, Φοίβου Ριμενά, Δημήτρη Μαρίζα, Αφροδίτης Αντωνάκη. Διανομή: Odeon



ΟΥΖΕΡΙ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ: Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, η ταινία διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη το 1942-1943. Στην υπό γερμανική κατοχή πόλη, ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Όμως ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος. Η περιπετειώδης ιστορία αγάπης, παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς και τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης. Εκεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική Συννεφιασμένη Κυριακή.

17 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση με τον Κόκκινο Δράκο (1998) και μετά από 8 ολόκληρα χρόνια απουσίας, ο Μανούσος Μανουσάκης (Άρχοντες, Η Σκιάχτρα), επιστρέφει με τη διασκευή του γνωστού βιβλίου του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, σε μία φιλόδοξη και μεγαλεπήβολη, για τα ελληνικά δεδομένα, παραγωγή εποχής.

Κοστούμια, κομπάρσοι, εξωτερικά και εσωτερικά γυρίσματα σε αυθεντικούς χώρους, ο Τσιτσάνης, ο Έρωτας, ο Πόλεμος, η ναζιστική κτηνωδία, η Αντίσταση. Ευτυχώς για τον σκηνοθέτη, η ανασύσταση περιόδων εποχής δεν είναι άγνωστη. Ούτε και η διεύθυνση των ηθοποιών. Οι παράμετροι της κατοχής, του ρατσισμού και του ξεριζωμού, έρχονται να πορευτούν σε μια διαφορετική αλλά παράλληλη τροχιά με τα γεγονότα του σήμερα.

Όπως και στο βιβλίο, έτσι και στην αρκετά συντομευμένη, για τους γνωστούς πρακτικούς λόγους, κινηματογραφική του μεταφορά, η Τέχνη και ο Έρωτας μοιάζουν οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι άμυνας, οι οποίοι μπορούν να σταθούν και η αιτία για πιο δυναμικούς τρόπους αντίστασης. Ένα καστ ικανότατων νέων και παλαιότερων ηθοποιών, η μουσική επιμέλεια του Θέμη Καραμουρατίδη (που σχολιάζει τα γεγονότα με τη συνδρομή των κλασικών συνθέσεων του Βασίλη Τσιτσάνη), και μία σειρά από εξαιρετικούς καλλιτέχνες και τεχνικούς, εγγυούνται την εξαιρετική ποιότητα της παραγωγής, η οποία, όπως και οι περισσότερες ταινίες εποχής της παγκόσμιας παραγωγής, πέφτει συχνά στην παγίδα της καρτποσταλικής ομορφιάς και καθαρότητας. Μία τάση προς το μελόδραμα πάντως μάλλον ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας ως λαού.

Ιnfo: Ουζερί Τσιτσάνης. Αισθηματική Κοινωνική Δραματική Βιογραφία Εποχής. Ελλάδα 2015. Πρεμιέρα: Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου. Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης. Παίζουν: Χάρης Φραγκούλης, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χριστίνα Χειλά Φάμελη, Ξανθή Γεωργίου, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Στάκονγλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Λάκης Κομνηνός, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Μαρία Καβουκίδη, Μιχάλης Αεράκης. Διανομή: Feelgood Entertainment


εμφάνιση σχολίων