Οι φτωχοί πληρώνουν την κρίση, με 87% μειώσεις στο οικογενειακό τους εισόδημα
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
21 Μαρτίου 2015
Το 86% του συνολικού τους εισοδήματος έχασαν οι φτωχοί: Η έρευνα σημειώνει πως αν και η φορολογία στα φτωχά και μεσαία στρώματα αυξήθηκε μόνο κατά κάποιες εκατοντάδες ευρώ, συνοδεύτηκε από μαζικές μειώσεις σε μισθούς. Η αύξηση της ανεργίας εξαιτίας της κρίσης χειροτέρεψε τα πράγματα ακόμα περισσότερο. Το ονομαστικό ακαθάριστο προϊόν των μέσων ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε από το 2008 ως το 2012 κατά ένα τέταρτο, ενώ οι μισές μειώσεις οφείλονται στις περικοπές μισθών, όπως σημειώνουν οι ερευνητές. Έτσι, τα μη προνομιούχα νοικοκυριά έχασαν μέσα στην κρίση το 86% του συνολικού τους εισοδήματος, ενώ οι πιο πλούσιες οικογένειες μόλις το 16%-20%. Τονίζεται επίσης ότι το 2012, ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά έπρεπε να ζήσει με ετήσιο εισόδημα μόλις 7.000 ευρώ.
Μεγάλες και άνισες οι μειώσεις μισθών: Οι περικοπές που επιβλήθηκαν ήταν πολύ πιο εκτεταμένες από ό,τι χρειαζόταν στην πραγματικότητα, για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο, υπογραμμίζει η έρευνα. Επιπλέον οι μειώσεις μισθών ήταν πολύ πιο επίπονες στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με τον δημόσιο. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, οι μειώσεις που αποφασίστηκαν για μισθούς του δημοσίου είτε δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη είτε αποσύρθηκαν, εν μέρει, λόγω δικαστικών αποφάσεων.
Την έρευνα αυτή πραγματοποίησαν ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σταύρο Ζωγραφάκη, για λογαριασμό του γερμανικού Ιδρύματος Μακροοικονομικών Μελετών Hans Böckler.
εμφάνιση σχολίων