0
1
σχόλια
511
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Αν ο αντίπαλός σας είναι συνεσταλμένος ή ηλίθιος και εσείς έχετε πολύ θράσος και δυνατή φωνή, μπορεί να τα καταφέρετε»
 

DOC TV
16 Ιανουαρίου 2015
«ΑΝ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΑΠΗ, αλλά απόλυτα έντιμη, θα έπρεπε σε κάθε αντιπαράθεση να αποβλέπουμε μόνο στην αποκάλυψη της αλήθειας. Δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί ούτε στο ελάχιστο αν η αλήθεια θα αποδειχτεί υπέρ της άποψης που εκφράσαμε αρχικά ή υπέρ της άποψης του αντιπάλου μας. Αυτό δεν θα έπρεπε να θεωρείται σημαντικό ζήτημα ή, εν πάση περιπτώσει, θα έπρεπε να θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας. Όμως, όπως έχουν τα πράγματα, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα. Η έμφυτη ματαιοδοξία μας, που είναι ιδιαίτερα εύθικτη όταν πρόκειται για τη νοητική μας ικανότητα, δεν επιτρέπει να δεχτούμε πως η αρχική μας τοποθέτηση ήταν εσφαλμένη και ότι η θέση του αντιπάλου μας ήταν η σωστή».

«ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ με το ταλέντο του. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί κανείς να κατακτήσει την τέχνη της αντιπαράθεσης με την εξάσκηση και τη μελέτη των τακτικών της που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει για να επικρατήσει του αντιπάλου του ή για κάποιον αντίστοιχο σκοπό».

«Ο ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΣ να κρίνει σωστά και να αντιληφθεί τα ισχυρά του σημεία. Μπορείτε να εκνευρίσετε τον αντίπαλό σας με επανειλημμένες αδικίες σε βάρος του, στρεψοδικώντας και, γενικότερα, προσβάλλοντάς τον».

«ΕΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΠΩΣ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑ επίτηδες αρνητικά στις ερωτήσεις στις οποίες θέλετε, προς όφελος του ισχυρισμού σας, να απαντήσει θετικά, τότε πρέπει να υποβάλετε ερωτήματα αντίθετα προς αυτό που θέλετε να αποδείξετε, σαν να αγωνιούσατε να πάρετε γι’ αυτά τη συγκατάθεσή του. Ή, όπως και να ’χει, μπορείτε να τον αφήσετε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο αντίθετα ερωτήματα, έτσι ώστε να μην είναι σε θέση να ξεχωρίσει ποια από τις δύο θέσεις θέλετε να αποδεχτεί».

«ΑΝ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΣΑΣ ΣΤΡΙΜΩΞΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΑΝΤΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, μπορείτε συχνά να καταφέρετε να σωθείτε αναδεικνύοντας μια ανεπαίσθητη νοηματική απόχρωση -την οποία βέβαια δεν είχατε σκεφτεί προηγουμένως-, εφόσον βέβαια το ζήτημα αφήνει περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες η αμφισημίες».

«ΜΙΑ ΕΞΟΧΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ του παιχνιδιού χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του αντιπάλου σας εναντίον του. Για παράδειγμα, εκείνος δηλώνει: «Είναι ακόμη παιδί, πρέπει να μην είσαι αυστηρός μαζί του». Σε αυτό απαντάτε: «Ακριβώς επειδή είναι παιδί, οφείλω να τον διορθώσω, αλλιώς θα διατηρήσει τις κακές του συνήθειες».

«ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΡΑΣΥ ΚΟΛΠΟ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ: Όταν ο αντίπαλος έχει απαντήσει πολλές από τις ερωτήσεις σας, χωρίς οι απαντήσεις να ευνοούν το συμπέρασμα στο οποίο επιθυμείτε να καταλήξετε, συνεχίστε να υποστηρίζετε τη θέση σας -παρότι δεν έχει αποδειχτεί- σαν να έχει αποδειχτεί και θριαμβολογήστε. Αν ο αντίπαλός σας είναι συνεσταλμένος ή ηλίθιος και εσείς έχετε πολύ θράσος και δυνατή φωνή, μπορεί να τα καταφέρετε».


Άρθουρ Σοπενχάουερ, Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο, εκδόσεις Οξύ.

Βρείτε τα βιβλία του Α. Σοπενχάουερ, σε ειδική τιμή, εκεί.

Ο Άρθουρ Σοπενχάουερ (22 Φεβρουαρίου 1788-21 Σεπτεμβρίου 1860) ήταν Γερμανός φιλόσοφος, που χαρακτηρίζεται από τον αθεϊστικό πεσιμισμό του και τη φιλοσοφική του διαύγεια. Έγινε γνωστός κυρίως από το βιβλίο του Ο Κόσμος ως Βούληση και ως Παράσταση, στο οποίο ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος μας οδηγείται από μία διαρκώς ανικανοποίητη βούληση, καθώς αναζητά αέναα την ικανοποίηση.


Διαβάστε επίσης:
Σοπενχάουερ: Η Τέχνη να είσαι Ευτυχισμένος

Σοπενχάουερ: Η τέχνη να επιβιώνεις
 
εμφάνιση σχολίων