«Υπάρχει κάτι ταπεινωτικό στην οδύνη, ενώ στη συμπόνια υπάρχει κάτι που εξυψώνει και δίνει υπεροχή»
DOCTV.GR
15 Οκτωβρίου 2018
ΤΩΡΑ, ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΜΕ ένα αντάλλαγμα, ενώ προηγουμένως τον φανταζόμαστε ανώτερο από την ευγνωμοσύνη μας. Αυτή η ικανότητα να δίνουμε σε αντάλλαγμα μας εξυψώνει και μας προκαλεί μεγάλη χαρά. Προσπαθούμε να μαντέψουμε τι μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο του φίλου μας και του το προσφέρουμε. Αν θέλει λόγια, βλέμματα, προσοχή, υπηρεσίες, τονωτικά, δώρα, του τα δίνουμε.
ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ ΑΠ’ ΟΛΑ: ΑΝ ΘΕΛΕΙ να υποφέρουμε με το θέαμα του πόνου του, προσφερόμαστε να υποφέρουμε μαζί του, γιατί όλα αυτά μας παρέχουν την απόλαυση της ενεργητικής ευγνωμοσύνης: αυτό ισοδυναμεί με τη λέξη, στην καλή εκδίκηση.
ΑΝ ΔΕΝ ΔΕΧΤΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ από μας, τότε απομακρυνόμαστε ψυχροί και θλιμμένοι, σχεδόν πληγωμένοι: είναι σαν να απορρίπτουν την ευγνωμοσύνη μας - και σ’ αυτό το θέμα τιμής, ακόμη και ο καλύτερος άνθρωπος είναι εύθικτος.
ΑΠ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ, στην πιο ευνοϊκή περίπτωση, υπάρχει κάτι ταπεινωτικό στην οδύνη, ενώ στη συμπόνια υπάρχει κάτι που εξυψώνει και δίνει υπεροχή, κι αυτό είναι που χωρίζει για πάντα αυτά τα δύο αισθήματα.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Φ. Νίτσε «Αυγή, Σκέψεις για τις ηθικές προλήψεις», εκδόσεις Πατάκη.
Ο Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε (15 Οκτωβρίου 1844-25 Αυγούστου 1900) ήταν Γερμανός φιλόσοφος, ποιητής και φιλόλογος. Θεωρείται ένας από τους πρώτους υπαρξιστές φιλόσοφους. Έγραψε δοκίμια πάνω στη θρησκεία, στην ηθική, στον πολιτισμό, στη φιλοσοφία, στις επιστήμες. Ο Νίτσε υπήρξε ιδεολόγος της ελευθερίας και πολέμιος του ολοκληρωτισμού και του σωβινισμού. Το έργο του επηρέασε μια ολόκληρη σειρά σύγχρονων διανοητών και καλλιτεχνών. Αν και ήταν επικριτής των εθνικιστικών και αντισημιτικών τάσεων, το Τάδε έφη Ζαρατούστρας χρησιμοποιήθηκε από τον Χίτλερ για να οικοδομήσει τη θεωρία του εθνικοσοσιαλισμού. Έτσι, αν και ο Υπεράνθρωπος του Νίτσε χρησιμοποιήθηκε παραποιημένα ως πρότυπο για την Άρια Φυλή του Χίτλερ, στην πραγματικότητα είναι η αναζήτηση του να γίνουμε πιο ανθρώπινοι, όχι απάνθρωποι.
Πηγή: Culture's.Community
Διαβάστε επίσης
Νίτσε: Αγαπάω όποιον
Νίτσε: Κάντε τόπο για τις μεγάλες ψυχές
εμφάνιση σχολίων