0
3
σχόλια
494
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις του κόσμου έγινε η πιο καινοτόμα;

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
27 Μαρτίου 2014
Μεντεγίν, Κολομβία. Ένας άνθρωπος δολοφονεί έναν αστυνομικό εν ψυχρώ και παίρνει το καπέλο του ως απόδειξη για να εισπράξει χρηματική αμοιβή από τον βαρόνο των ναρκωτικών Pablo Escobar. Με αυτόν τον τρόπο, περισσότεροι από 600 αστυνομικοί δολοφονήθηκαν στις δεκαετίες του 1980 και του ‘90, σε μια πόλη που ήταν γνωστή ως η πιο επικίνδυνη στον κόσμο.

Σήμερα όμως η Μεντεγίν είναι διαφορετική: ασφαλής, καθαρή και σύγχρονη. Ανακηρύχτηκε μάλιστα η πιο καινοτόμα πόλη για το 2013, νικώντας τα κοσμοπολίτικα Σαν Φρανσίσκο και Τελ Αβίβ. Όταν οι αρχές παρακολούθησαν και σκότωσαν τον Escobar στις 2 Δεκεμβρίου 1993, η Κολομβιανή κυβέρνηση έθεσε ως στόχο την εύρεση και σύλληψη ηγετών συμμοριών. Η επόμενη πρωτοβουλία ήταν η Μεντεγίν να αναδομηθεί, να ανακαινιστεί και να αλλάξει ριζικά.

Η πόλη καινοτομεί τόσο σε κοινωνικά προγράμματα όσο και σε αστική ανάπτυξη. Μέρη στα οποία πριν από δέκα χρόνια δεν μπορούσε να σταθεί άνθρωπος, σήμερα είναι σημεία αστικής ανάπαυλας, όπως το Πάρκο του Φωτός (Parque de la Luz), που έγινε παιδότοπος.

Υπάρχει ένα ειρωνικό χιούμορ όσον αφορά στον τρόπο που το δημοτικό συμβούλιο έχει μεταμορφώσει την πόλη. Φαίνεται ότι κάθε κτίριο, άγαλμα και ανοιχτός χώρος είναι κατά κάποιο τρόπο μια ανταπάντηση στον Escobar και στα καρτέλ των ναρκωτικών. Όπως τα παχύσαρκα γλυπτά του καλλιτέχνη 
Φερνάντο Μποτέρο που βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από την πόλη και γελούν κοροϊδευτικά απέναντι στο πρόσωπο της βίας. Το 1996, ένας αντάρτης ανατίναξε ένα από τα αγάλματα, σκοτώνοντας 23 άτομα -κυρίως παιδιά. Σε απάντηση, ο καλλιτέχνης απαίτησε τα ερείπια να παραμείνουν. Στη συνέχεια ένα δεύτερο, ψηλότερο γλυπτό δημιουργήθηκε εκεί: το The Bird of Peace.

Η πόλη είναι σμιλεμένη σε μια κοιλάδα στις Άνδεις με πολλές φτωχές περιοχές να εξαπλώνονται μέχρι τα βουνά. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μεντεγίν έφτιαξε ένα τελεφερίκ, το πρώτο του είδους στη Νότια Αμερική, για να φτάσει τους απότομους, απομονωμένους λόφους. Με αυτόν τον τρόπο έχουν μειωθεί οι χρόνοι μετακίνησης από δυόμισι ώρες σε μόλις 20 λεπτά. Η Μεντεγίν έχει επίσης το μοναδικό μετρό στην Κολομβία.

Το συμβούλιο έχτισε επίσης το Libreria España στους λόφους πέρα από το τελεφερίκ. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό θέαμα που ενθαρρύνει τον τουρισμό στην περιοχή. Τεράστια αθλητικά κέντρα, τεχνητές παραλίες και πάρκα έχουν επίσης ξεπηδήσει στην πόλη.

Πώς όμως χρηματοδοτούνται όλα αυτά; Όχι πάντως μέσω του χρήματος των ναρκωτικών. Το Urban Land Institute (http://uli.org/), το οποίο απένειμε στη Μεντεγίν τον τίτλο της πιο καινοτόμας πόλης, λέει: «Η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με τις επιχειρήσεις, τις οργανώσεις της κοινότητας και τα πανεπιστήμια συνεργάστηκαν για την καταπολέμηση της βίας και τον εκσυγχρονισμό της Μεντεγίν. Τα συγκοινωνιακά έργα χρηματοδοτούνται μέσω συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Και το 2006, εννέα από τις επιχειρήσεις της πόλης χρηματοδότησαν ένα μουσείο επιστημών».

Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Η Μεντεγίν εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες πόλεις του κόσμου και οι έμποροι συνεχίζουν να μάχονται για τον έλεγχο των ναρκωτικών. Παρ’ όλα αυτά, η μεταστροφή παραμένει εκπληκτική. Αυτή η πόλη δεν χρειάζεται πλέον συγκαταβατικές συγκρίσεις με το παρελθόν της. Μπορεί τώρα να σταθεί μόνη της ως μια βιώσιμη, σύγχρονη πόλη.

Πηγή: Occupy

εμφάνιση σχολίων