0
1
σχόλια
416
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Η παρενόχληση στον δρόμο δεν αποτελεί «φιλοφρόνηση»

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
14 Μαρτίου 2014
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΩΡΑ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ Ο ΣΕΞΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ. Ο οδηγός ενός φορτηγού σχολιάζει χυδαία τον πισινό της κοπέλας που περιμένει στη διάβαση πεζών. Ο ίδιος πιθανώς θεωρεί πως της κάνει και φιλοφρόνηση. «Άσε μας, ρε άνθρωπε, πρωί-πρωί!» λέει η κοπέλα και περνάει απέναντι. Ο οδηγός τη βρίζει αποκαλώντας την «πουτάνα".

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ: Τύπος τσεκάρει τύπισσα στον δρόμο και σχολιάζει. Από σχετικά σεμνά μέχρι χυδαία. Απομονώνει μέρη του σώματος. Απογυμνώνει από την έννοια του ανθρώπου. Η γυναίκα απέναντί του είναι απλώς ένα ζευγάρι ωραία πόδια ή ένα γεμάτο σουτιέν. Και συνήθως εκείνη ή θα απαντήσει ενοχλημένα ή θα βάλει το κεφάλι κάτω και θα φύγει από φόβο να μην μπλέξει. Τα συναισθήματα εκείνη τη στιγμή μπορεί να είναι από εκνευρισμός, φόβος, ακόμα και ντροπή. Δεν μοιάζει και πολύ με αίσθηση φλερτ, ε;

«ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΩΣ ΚΟΜΠΛΙΜΕΝΤΟ;» ρωτάνε, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται προστριβές και να μη «σπας τα νεύρα σου με αγνώστους που ούτε και θα ξαναδείς ποτέ». Διότι, πολύ απλά, δεν είναι κομπλιμέντο. Είναι επίδειξη δύναμης και ελέγχου. Είναι βία -ναι, μπορείς να καταλήξεις να παίζεις και ξύλο. Είναι σεξιστικό. Είδατε εσείς ποτέ καμία γυναίκα στον δρόμο να λέει σε άγνωστο τύπο και μπροστά σε όλους τους περαστικούς «Τι κωλάρα είναι αυτή, μωρό μου;».

«ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΩΣ ΚΟΜΠΛΙΜΕΝΤΟ;» «Γιατί εκείνη τη μέρα μπορεί να έχει πεθάνει η μάνα μου και ο πατέρας μου, μπορεί να με έχουν απολύσει, μπορεί να έχω διαγνωσθεί με καρκίνο. Και τελικά μπορεί να τον σκοτώσω...». Η απάντηση στον άνδρα της παρέας.

ΝΑΙ, ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΞΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΕΜΑ; Σε σχετικό άρθρο στο Blog του Guardian, διαβάζουμε το κείμενο μιας γυναίκας που πραγματεύεται το ίδιο θέμα. Μιλάει κυρίως για περιπτώσεις με αγριότητα, για περιπτώσεις με ανήλικες και άλλα ωμά σκηνικά με σεξιστική τρομοκρατία, με κοινή αφετηρία όμως «ένα εγγενές δικαίωμα που νομίζουν πως έχουν οι άντρες πάνω στα γυναικεία σώματα. Γι' αυτό και η απόρριψη είναι που εκνευρίζει μερικούς τόσο πολύ. Ποια τολμά να τους αφαιρεί το δικαίωμα;» Πιο σωστό ερώτημα βέβαια είναι το ποια κοινωνία τούς έδωσε το δικαίωμα να νομίζουν κάτι τέτοιο και πώς μπορούμε να το αντιστρέψουμε.

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ; Μα ένα αληθινό κομπλιμέντο δεν θα έβαζε ποτέ καμία γυναίκα στη διαδικασία να αλλάξει την καθημερινή της διαδρομή για να το αποφύγει. Αυτά, μιας που μπαίνει η Άνοιξη, η διάθεση ανοίγει, οι φούστες θα ανέβουν μήκος και οι σεξιστικές τρικλοποδιές ως καθημερινά εμπόδια στο δρόμο θα πολλαπλασιαστούν.

εμφάνιση σχολίων