0
1
σχόλια
390
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
DOCTV.GR | UNSPLASH
8 Ιουνίου 2023
Στις 15 Μαρτίου 2023, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της συνεχιζόμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα συστηματικά υπερέβαινε την ετήσια οριακή τιμή για το διοξείδιο του αζώτου στο λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας από το 2010 έως το 2020 και δεν είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταθέσει μήνυση για το ζήτημα εναντίον της Ελλάδας».

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για τις δυσμενείς συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, με αυξημένους κινδύνους καρδιακών προβλημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και παθήσεων των πνευμόνων. Μόνο το 2020, υπολογίζεται ότι 238.000 άνθρωποι πέθαναν πρόωρα στις 27 χώρες της ΕΕ λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, από τους οποίους 49.000 από διοξείδιο του αζώτου και 24.000 από την έκθεση στο όζον. Στην Ελλάδα, οι πρόωροι θάνατοι από έκθεση στα λεπτά σωματίδια έφτασαν τους 8.800 το 2020, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής. Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους 3.500 άνθρωποι.

Το 2020 μια πρωτοποριακή ελληνική επιστημονική έρευνα, που προσομοίωσε στο εργαστήριο τη ρύπανση του αέρα στο κέντρο της Αθήνας δείχνει ότι αρκούν δύο ώρες βόλτα σε ένα τέτοιο επιβαρυμένο περιβάλλον για να επηρεαστούν αρνητικά η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία για ολόκληρη τη μέρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας Δημήτρη Τούσουλη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο, έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και κλήθηκαν να εισπνεύσουν επί δίωρο είτε καυσαέρια που παράγονταν από ένα πετρελαιοκινητήρα (2.500 κυβικών και 100-150 ίππων) είτε φιλτραρισμένο αέρα, ευρισκόμενοι μέσα σε ένα ειδικά σχεδιασμένο και ερμητικά σφραγισμένο εργαστηριακό χώρο 30 τετραγωνικών μέτρων. Μετά από τέσσερις εβδομάδες οι δύο ομάδες άλλαξαν ρόλους αμοιβαία, ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν εισπνεύσει τελικά τόσο ρύπους όσο και καθαρό αέρα. Τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων ήταν ανάλογα με αυτά του πολυσύχναστου κέντρου μιας πόλης.

Οι ερευνητές μέτρησαν και αξιολόγησαν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, τους παλμούς της καρδιάς, την πήξη του αίματος και τη φλεγμονή, που αποτελούν δείκτες για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ο μολυσμένος αέρας είχε επιβλαβή επίπτωση σε όλες αυτές τις μετρήσεις σε σχέση με τον καθαρό αέρα και μάλιστα σε βάθος τουλάχιστον 24ώρου.

Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών
 
εμφάνιση σχολίων