2
1
σχόλια
464
λέξεις
CULTURE
Ο πολύπλοκος κόσμος τριών έφηβων κοριτσιών. Βλέπουμε online τo ντοκιμαντέρ των Βάνια Τέρνερ και Μαρία Σιδηροπούλου σε παραγωγή του Onassis Culture

 
DOCTV.GR
8 Δεκεμβρίου 2022
Το Girlhood της Βάνιας Τέρνερ και της Μαρίας Σιδηροπούλου, ακολουθεί την ιστορία τριών δεκαεπτάχρονων κοριτσιών σε μια γειτονιά, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς περπατάνε το δύσκολο μονοπάτι προς την ενηλικίωση.

Μετά την επιτυχημένη πορεία του σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ, και έχοντας αποσπάσει σημαντικά βραβεία και υποψηφιότητες, το ντοκιμαντέρ προβάλλεται online από το κανάλι του Onassis Culture στο Youtube.

 

Πώς είναι να είσαι κορίτσι σήμερα;           

«Θέλαμε να καταγράψουμε το πώς η απομόνωση της πανδημίας επηρεάζει τρία κορίτσια, τα οποία μεγαλώνουν σε μια κοινωνία που παραμένει βαθιά πατριαρχική. Στόχος μας είναι να κάνουμε τον θεατή να σκεφτεί πώς ο σεξισμός διεισδύει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας και να πυροδοτήσουμε συζητήσεις για το πώς μεγαλώνουν τα κορίτσια και τα αγόρια σήμερα» λένε οι η Βάνια και η Μαρία.

Η ενηλικίωση, η σχέση με τα social media, οι διατροφικές διαταραχές, ο ρόλος και το performativity των φύλων, άλλοτε «φωνάζουν» κι άλλοτε τα ανακαλύπτεις υποδόρια. Στο φιλμ καθένα από τα τρία κορίτσια εξιστορεί το πώς είναι να είσαι κορίτσι σήμερα: βιώνουν διατροφικές διαταραχές και σεξισμό, ονειρεύονται την ανεξαρτησία της ενηλικίωσης, προσπαθούν να μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους. Έχοντας κολλημένα τα πρόσωπά τους σε μια οθόνη, η Χριστίνα, η Βέρα και η Νεφέλη βρίσκουν καταφύγιο η μία στην άλλη και περιμένουν να τελειώσουν το σχολείο ενώ η πόλη βρίσκεται σε καραντίνα.
 
Η Βάνια Τέρνερ (1989) είναι διευθύντρια φωτογραφίας, μοντέζ και σκηνοθέτης. Mε έδρα την Κένυα, όπου ζούσε και εργαζόταν μέχρι την αρχή της πανδημίας, ασχολήθηκε αποκλειστικά με την καταγραφή των επιπτώσεων της αναγκαστικής εκτόπισης λόγω πολεμικών συρράξεων, κλιματικής αλλαγής και ένδειας καθώς και την έμφυλη διάστασή της. Η δουλειά της έχει δημοσιευτεί σε διάφορα διεθνή μέσα, όπως την εφημερίδα Guardian και το TIME Magazine. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Warwick και Πολιτική Θεωρία στο LSE. Αυτό το διάστημα ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ που αφορά θέματα έμφυλης βίας, σεξισμού και κατάχρησης εξουσίας.

Η Μαρία Σιδηροπούλου (γενν. 1988) είναι παραγωγός και σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ. Υπήρξε παραγωγός σειρών ντοκιμαντέρ για το ARTE και το Vice Greece, μεταξύ άλλων. Έχει εργαστεί από το 2014 σε ερευνητικές, δημοσιογραφικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, και ως freelance δημοσιογράφος για ξένα ΜΜΕ. Συνσκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «Μέσα μου βλέπω μονάχα θάλασσα», με συμμετοχές στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και παραγωγή ντοκιμαντέρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το 2017 υπήρξε υπότροφος του Thomson Reuters Foundation και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.


 
Girlhood της Βάνιας Τέρνερ και της Μαρίας Σιδηροπούλου. Ψηφιακή πρεμιέρα την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις 21:00.  


Διαβάστε επίσης:
«Τι θα κάνεις με τη Λίντα, Βαγγέλη;»
20 χρόνια The Callas, μια πολυμορφική έκθεση και τι σημαίνει L.S.D.
I AM (VR): Ένα ταξίδι - παιχνίδι αυτογνωσίας σε 35 λεπτά
εμφάνιση σχολίων