0
1
σχόλια
316
λέξεις
ΖΗΝ
Συνταγή για ριζότο με κολοκυθοανθούς με ελαιόλαδο αρωματισμένο με άνηθο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, από τον chef Λευτέρη Λαζάρου
 
DOCTV.GR
18 Ιουλίου 2022
ΥΛΙΚΑ: Για το Ριζότο: 200 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 100 γρ.  εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 3 γρ. θυμάρι ψιλοκομμένο, 300 γρ.  ρύζι καρολίνα, 100 γρ.  κολοκύθι κομμένο σε μικρό καρέ, 150 γρ.  κολοκυθοανθούς κομμένους στη μέση, 1100 γρ. ζωμό λαχανικών ανάλατο, 50 γρ.  πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρό καρέ, 50 γρ.  κολοκυθόσπορους, 100 γρ.  κρασί λευκό ξηρό, 10 γρ.  αλάτι, 1 γρ.  πιπέρι

Για το Λάδι Άνηθο: 100 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 50 γρ. άνηθο (μόνο τα φύλλα)

Για το Σερβίρισμα ανά Μερίδα:  5 γρ. λάδι άνηθου, Λίγο σγουρό μαϊντανό, 30 γρ. γιαούρτι (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:  Για το Ριζότο: Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης, το κολοκύθι και τα σοτάρουμε και αυτά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε να πάρει θερμοκρασία. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τους κολοκυθόσπορους, το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά του ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει. Μόλις είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι, τους κολοκυθοανθούς (αφού πρώτα αφαιρέσουμε τα χοντρά κομμάτια τους), το αλάτι και το πιπέρι.

Για το Λάδι Άνηθου:  Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρώς το ελαιόλαδο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε τον άνηθο. Το αφήνουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζουμε το μίγμα σε ένα μπλέντερ και το πολτοποιούμε για να πρασινίσει το λάδι από τη χλωροφύλλη του άνηθου.

Σερβίρισμα:  Σε ένα πιάτο τοποθετούμε ένα στρογγυλό τσέρκι και γεμίζουμε με το ριζότο. Ραντίζουμε με 5 γρ. λάδι άνηθου από επάνω και στολίζουμε με λίγα φύλλα σγουρού μαϊντανού. Αφαιρούμε το τσέρκι. Εάν θέλουμε μπορούμε να σερβίρουμε από επάνω και το γιαούρτι που του δίνει μια όμορφη οξύτητα.

 
Η συνταγή είναι δημιουργία του Λευτέρη Λαζάρου



Διαβάστε επίσης: 
Δροσερή σαλάτα με κριθαράκι, γαρίδες, πιπεριές, ντοματίνια
Τραβηχτές πίτες Μάνης με 3 υλικά
Σπιτικά, χειροποίητα σουβλάκια
εμφάνιση σχολίων