1
1
σχόλια
554
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Μια παράσταση έγινε αφορμή για ταινία. Οι «Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)» του Μπάμπη Μακρίδη προσγειώνονται στον θερινό κινηματογράφο Στέλλα στην Κυψέλη
 
Χ. ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ - Μ. ΠΑΤΣΑ
9 Ιουνίου 2021
ΟΡΝΙΘΕΣ (ή ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΥΛΙ): Δύο φίλοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, εγκαταλείπουν απογοητευμένοι από τη κοινωνικοπολιτική πολιτική κατάσταση και από τη δικομανία των συμπολιτών τους, την Αθήνα για να αναζητήσουν μια νέα πολιτεία –μαλακιά και παχουλή σαν πουπουλένιο στρώμα ή σαν την κοιλίτσα του μωρού– και τη βρίσκουν στον ουρανό στη χώρα των πουλιών, που την ονομάζουν Νεφελοκοκκυγία. Τα πουλιά διστακτικά στην αρχή, δέχονται τους δύο ξένους, τους δίνουν φτερά και όλοι μαζί ρίχνονται με ενθουσιασμό στην ανοικοδόμηση ενός τείχους στους αιθέρες, που αποκόπτει την επικοινωνία ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους. Η απουσία της τσίκνας των θυσιών ανησυχεί τους θεούς, ενώ θεοί και άνθρωποι στέλνουν τους αντιπροσώπους τους να δουν τι συμβαίνει. Τελευταίοι φτάνουν ο Περσέας, ο Ηρακλής κι ο βάρβαρος θεός των Τριβάλλων, για να ξεκαθαρίσουν τη κατάσταση. Αυτή είναι η υπόθεση των Ορνίθων, της κωμωδίας του Αριστοφάνη που είχε ως στόχο της τη διακωμώδηση της πολιτικής κατάστασης στην Αθήνα του 474 π.χ. στην οποία αντιπροτείνει την φυγή προς την Ουτοπία ως μια ελκυστική αν και ουσιαστικά ανέφικτη λύση.

Οι «Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)» του Μπάμπη Μακρίδη (Οίκτος), είναι ένα υβριδικό ντοκιμαντέρ για τη παράσταση των Ορνίθων την οποία ανέβασε στην Επίδαυρο αλλά και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Νίκος Καραθάνος σε διασκευή Γιάννη Αστερή, η οποία τονίζει μέσα από μια σύγχρονη οπτική τα νοήματα του έργου και την ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει, να δημιουργήσει ένα νέο κόσμο και να έρθει σε επαφή με την αληθινή του επιθυμία.
 

«Μια μετατόπιση της συνείδησης, για να ξεπεράσει η σύγχρονη κοινωνία την τρέχουσα απογοήτευσή της.» -Guardian


Ο Μακρίδης δημιουργεί ένα μωσαϊκό από εικόνες, αισθήσεις και ιδέες που απογειώνουν την ταινία μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, σε κάτι περισσότερο ουσιαστικό από μια απλή καταγραφή του ανεβάσματος μιας παράστασης καθώς αποτυπώνει στην αφήγησή της, 9 βήματα για να γίνει κάποιος πουλί. Το μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2020 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ (Ολλανδία) και πανελλήνια πρεμιέρα στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση. Παρουσιάστηκε σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο: από τη Θεσσαλονίκη ως την Ισπανία και από την Ιρλανδία ως τη Κίνα.

«Μια μετατόπιση της συνείδησης, για να ξεπεράσει η σύγχρονη κοινωνία την τρέχουσα απογοήτευσή της.» γράφει ο Guardian για την ταινία που προβλήθηκε επίσης στη διακεκριμένη διεθνή πλατφόρμα MUBI ενώ είναι υποψήφια για Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) και Βραβείο Ήχου στα βραβεία Ίρις 2021 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Από τις 17 Ιουνίου, οι Όρνιθες πετούν για λίγες μέρες πάνω απ’ την Κυψέλη και μας καλούν να πετάξουμε μαζί τους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο & Σκηνοθεσία: Μπάμπης Μακρίδης
Διεύθυνση Παραγωγής: Ισαβέλλα Αλωπούδη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός
Ήχος: Λέανδρος Ντούνης, Στέφανος Ευθυμίου
Μοντάζ: Μάριος Κλεφτάκης
Μουσική: The Little Thieves
Μουσική Παράστασης: Άγγελος Τριανταφύλλου
Οργάνωση Παραγωγής: Αμάντα Λιβανού
Εμφανίζονται: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Γρηγορία Μεθενίτη, Κώστας Μπερικόπουλος, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Στράτος Παπαδάκης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Έλενα Τοπαλίδου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χάρης Φραγκούλης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Παραγωγή: Ίδρυμα Ωνάση / Με τη συνεργασία της Neda Film
Βασισμένο στους Όρνιθες του Αριστοφάνη, σε θεατρική διασκευή Γιάννη Αστερή και Νίκου Καραθάνου


Info: «Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)», από 17-23 Ιουνίου, θερινός κινηματογράφος Στέλλα, Τενέδου 34, Κυψέλη. Εισιτ.: 5 € Προπώληση: viva.gr. Κρατήσεις: 210-865.7200.
εμφάνιση σχολίων