Από τον Θοδωρή Καραγιαννίδη
Η πρώτη ανάγνωση δεν βγάζει νόημα: Ενώ η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και το εθνικό σύστημα υγείας στο κόκκινο, αποφασίζεται το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, με την αρχή να γίνεται την επόμενη Δευτέρα.PRESS
16 Μαρτίου 2021
Σε δεύτερη ανάγνωση, πρόκειται για επίσημη παραδοχή αποτυχίας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης: Βρισκόμαστε στον πέμπτο μήνα lockdown και αντί η επιδημιολογική κατάσταση να βελτιώνεται, υπάρχει επιδείνωση. Επομένως, αφού δεν αποδίδουν τα μέτρα, δεν χρειάζεται να συνεχίζονται.
Η απόφαση για έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των επιστημόνων την Τετάρτη προκειμένου να ανακοινωθεί στη συνέχεια ένας οδικός χάρτης επιστροφής στην κανονικότητα, συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνομιλία του Κ. Μητσοτάκη με τον Σ. Τσιόδρα. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τον ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η διασπορά συντελείται πλέον κυρίως μέσα στα σπίτια και πρέπει να αξιοποιηθεί η καλοκαιρία προκειμένου να βγει ο κόσμος έξω και να μη συνωστίζεται σε κλειστούς χώρους.
Το «καμπανάκι» που χτύπησε ο επικεφαλής της επιτροπής συνδυάστηκε με άλλες πληροφορίες και δεδομένα που είχαν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου:
• Κομμωτές και μανικιουρίστες πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και αυτό είναι υγειονομικά πολύ πιο επισφαλές από το να λειτουργούν με αυστηρούς όρους προστασίας κομμωτήρια κοκ.
• Η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις έξι και μετά από τις επτά δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε, με συνωστισμό στα σουπερμάρκετ κλπ.
• Η παράταση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου και της εστίασης δημιουργεί κίνδυνο για ακόμη περισσότερα λουκέτα από όσα έχουν έτσι κι αλλιώς προεξοφληθεί.
• Η μεγάλη συμμετοχή των νέων στις διαδηλώσεις, αλλά και οι παρέες που συγκεντρώνονται για βόλτες εκτός σπιτιού
Τις τελικές αποφάσεις επηρέασαν και οι κυλιόμενες μετρήσεις που δείχνουν σημαντική υποχώρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση σε σχέση με την πολιτική δημόσιας υγείας, εντεινόμενη κούραση και αίσθηση ματαιότητας λόγω της αναποτελεσματικότητας των μέτρων, δυσφορία για τις παλινωδίες, τις ανακολουθίες και την ασυναρτησία των παρεμβάσεων.
Οπως όλα δείχνουν, η εκτίμηση που επικράτησε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι το πολιτικό και οικονομικό κόστος από τη συνέχιση του lockdown είναι μεγαλύτερο από το όποιο ρίσκο έχει η σταδιακή άρση των μέτρων, πολύ περισσότερο που το ΕΣΥ έφτασε ήδη στα όριά του και έγινε μονόδρομος η διεύρυνση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.
Via
εμφάνιση σχολίων