Οι Σουηδοί είναι οι μόνοι πολίτες της Ευρώπης που είναι πιο αισιόδοξοι, σε σχέση με το πώς ήταν πριν την πανδημία
Καθώς η πανδημία συνεχίζεται και τα lockdown δεν σταματούν, με ολέθριες επιπτώσεις για την οικονομία και τους πολίτες, οι Ευρωπαίοι γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον. Εκτός από τους κατοίκους της Σουηδίας.ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ | ΦΩΤΟ: UNSPLASH
24 Φεβρουαρίου 2021
Σύμφωνα με το Reuters, τα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά δεν αισιοδοξούν για το μέλλον, ιδιαίτερα σε χώρες που χτυπήθηκαν πιο σκληρά από την πανδημία. Ο ιός υποχρέωσε εκατομμύρια ανθρώπους να στραφούν στα κράτη για υποστήριξη και διεύρυνε το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Επίσης εξέθεσε τις αδυναμίες των χωρών που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη μετάβαση στην τηλεργασία –με την Ελλάδα να βρίσκεται στον πάτο της λίστας των χωρών όπου η τηλεργασία μπορεί να γίνει εύκολα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων σύμφωνα με την Eurostat.
Το γεγονός ότι η χώρα τους παρέμεινε ανοιχτή, βοήθησε τους Σουηδούς να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους
«Η Σουηδία ξεχωρίζει» λέει ο Τζιν Αμπρότσιο, οικονομολόγος στην κεντρική τράπεζα της Φινλανδίας, «καθώς ενώ σε όλη την Ευρώπη οι εμπορικές ζώνες είναι παγωμένες, οι Σουηδοί εξακολουθούν να βγαίνουν έξω, να ψωνίζουν ελεύθερα, να μη φορούν μάσκες». Επίσης εξακολουθούν ακόμα και να πηγαίνουν σε γυμναστήρια και σάουνες, πάντα με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Κι ενώ σε όλη την Ε.Ε. οι οικονομικές προοπτικές έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 20%, οι Σουηδοί αναμένουν βελτίωση των οικονομικών τους.Η έρευνα αποκαλύπτει πως το γεγονός ότι η χώρα τους παρέμεινε ανοιχτή, βοήθησε τους Σουηδούς να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους. Και το ότι δεν έγινε lockdown βοήθησε την οικονομία, η οποία έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Ο Τζιν Αμπρότσιο πιστεύει επίσης ότι η Σουηδική εξαίρεση μπορεί να οφείλεται στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση και την φιλελεύθερη αντιμετώπιση της πανδημίας.
Παρ′ όλο που κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας, δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές μέχρι τώρα. Ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στη Σουηδία είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με πολλές Ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλλαν lockdown. Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Σουηδία το τελευταίο διάστημα, είναι χειρότερος από αυτόν της Ιρλανδίας που έλαβε σκληρά μέτρα από την αρχή της πανδημίας, όμως λίγο πριν τα Χριστούγεννα άνοιξε τις pub και επέτρεψε τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και η δραματική αύξηση των θανάτων λίγες εβδομάδες αργότερα, ξαναγύρισε την Ιρλανδία σε καθεστώς lockdown.
Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Σουηδία το τελευταίο διάστημα ναι μεν έχει ξεπεράσει αυτόν της Ιρλανδίας, αλλά η αύξηση δεν είναι τόσο δραματική όσο αναμενόταν. Οι θάνατοι από κορονοϊό στη Σουηδία έχουν ξεπεράσει τις 12.000, ενώ στην Ιρλανδία, που έχει το μισό πληθυσμό, είναι κάτω από 4.000.
Η δομή της οικονομίας είναι καθοριστικός παράγοντας στο κατά πόσο θα επιβιώσει κάποιος από την κρίση
Στο κορύφωμα των lockdown το 2020, οι συνολικές αποταμιεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασαν σε ύψη ρεκόρ, καθώς η αβεβαιότητα για το μέλλον, έκανε τους Ευρωπαίους να αποταμιεύουν μετρητά. Όμως οι οικονομίες των Σουηδών, παρέμειναν ως είχαν. Η Σουηδία, μία από τις πλουσιότερες Ευρωπαϊκές χώρες, έθεσε σε εφαρμογή μεγάλα προγράμματα κυβερνητικής υποστήριξης και βοήθησε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Κι ενώ για παράδειγμα Ιρλανδοί και Γερμανοί έβαζαν στην άκρη περίπου το 1/3 των εισοδημάτων τους, οι Σουηδοί συνέχισαν να αποταμιεύουν μόλις το 1/5.Ωστόσο, τα μέτρα στήριξης δεν εμπόδισαν την διεύρυνση των οικονομικών εξαιτίας της πανδημίας και αυτό φαίνεται περισσότερο σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες παρά στη Σουηδία. Σύμφωνα με την ανάλυση πρόσφατων στατιστικών στοιχείων, η πανδημία θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση της φτώχειας των εργαζόμενων, μετά από μήνες lockdown. Όμως η δομή της οικονομίας –(δηλαδή το πόσοι εργάζονται σε δουλειές που μπορούν να γίνουν από το σπίτι χωρίς να μειωθεί το εισόδημά τους) είναι καθοριστικός παράγοντας στο κατά πόσο θα επιβιώσει κάποιος από την κρίση.
Χώρες που βασίζονται στον τουρισμό (όπως η Ελλάδα) και όχι στον τραπεζικό και συμβουλευτικό τομέα (όπως γίνεται στον Βορρά), είναι πολύ πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη αύξηση της φτώχειας. Και αυτός είναι ένας βασικός λόγος απαισιοδοξίας.
Διαβάστε επίσης:
Lock Down για πάντα
Ο κόσμος είναι υγιής, σφύζει από παράνοια
Η κατάθλιψη είναι πολιτικό ζήτημα
εμφάνιση σχολίων