0
1
σχόλια
336
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Μου αρέσουν οι μεγάλοι καταφρονητές. Γιατί είναι τα βέλη της επιθυμίας για την απέναντι όχθη»
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: UNSPLASH
16 Φεβρουαρίου 2021
Μου αρέσουν εκείνοι που δεν ξέρουν να ζουν παρά μόνο για να χαθούν. Γιατί είναι αυτοί που περνάνε αντίπερα. Μου αρέσουν οι μεγάλοι καταφρονητές. Γιατί είναι τα βέλη της επιθυμίας για την απέναντι όχθη. Μου αρέσει αυτός που σπαταλάει την ψυχή του, που δεν θέλει να του λένε ευχαριστώ, που πάντα χαρίζει και δεν θέλει να συντηρηθεί. Μου αρέσει εκείνος που ντρέπεται όταν τον ευνοούν τα ζάρια και που όλο ρωτάει «είμαι ένας χαρτοπαίχτης λοιπόν;» γιατί θέλει να καταστραφεί. Μου αρέσει εκείνος που η ψυχή του είναι βαθιά ακόμα και μέσα στην πληγή του και που μπορεί να καταστραφεί από ένα παραμικρό βίωμα. Έτσι διασχίζει πρόθυμα το ποτάμι.

Δείτε τους αγαθούς και τους δίκαιους ποιον μισούν περισσότερο.
- Αυτόν που συντρίβει τις πλάκες των αξιών τους
- Τον καταστροφέα
- Τον εγκληματία.
Αυτός όμως είναι εκείνος που δημιουργεί.

Σας το λέω: Πρέπει να έχει κανείς μέσα του το χάος, για να γεννήσει ένα χορευτικό αστέρι. Η σοφία των δασκάλων και των σοφών της αρετής λέει να αγρυπνάτε για να κοιμάστε καλά. Αυτή είναι η σοφία του δίχως όνειρα ύπνου. Μακάριοι οι νυσταγμένοι γιατί γρήγορα θα τους πάρει ο ύπνος.


Αποσπάσματα από το βιβλίο του Φ. Νίτσε, Τάδε Έφη Ζαρατούστρας εκδ. Καστανιώτης. Ο Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε (15 Οκτωβρίου 1844-25 Αυγούστου 1900) ήταν Γερμανός φιλόσοφος, ποιητής και φιλόλογος. Θεωρείται ένας από τους πρώτους υπαρξιστές φιλόσοφους. Έγραψε δοκίμια πάνω στη θρησκεία, στην ηθική, στον πολιτισμό, στη φιλοσοφία, στις επιστήμες. Ο Νίτσε υπήρξε ιδεολόγος της ελευθερίας και πολέμιος του ολοκληρωτισμού και του σωβινισμού. Το έργο του επηρέασε μια ολόκληρη σειρά σύγχρονων διανοητών και καλλιτεχνών. Αν και ήταν επικριτής των εθνικιστικών και αντισημιτικών τάσεων, το Τάδε έφη Ζαρατούστρας χρησιμοποιήθηκε από τον Χίτλερ για να οικοδομήσει τη θεωρία του εθνικοσοσιαλισμού. Έτσι, αν και ο Υπεράνθρωπος του Νίτσε χρησιμοποιήθηκε παραποιημένα ως πρότυπο για την Άρεια Φυλή του Χίτλερ, στην πραγματικότητα είναι η αναζήτηση του να γίνουμε πιο ανθρώπινοι, όχι απάνθρωποι. 


Διαβάστε επίσης:
Νίτσε: Το συναίσθημα της δύναμης
Νίτσε: Δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας
Νίτσε: Η ηθική και η αλήθεια
εμφάνιση σχολίων