7 σημεία στον πλανήτη που αποτελούν κρίσιμους κρίκους στην αλυσίδα. Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται ακόμα και για την πανδημία του Covid 19. Δεν ξεχνάμε!
Το Έβερεστ και τα Ιμαλάια. Ο Ράινολντ Μέσνερ πραγματοποίησε το 1980 την ανάβαση του Έβερεστ δίχως βοηθητικό οξυγόνο. Από τότε η υψηλότερη κορυφή του κόσμου έχει διαφημιστεί και κατακτηθεί χιλιάδες φορές, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια σε όλο το μήκος της να αυξάνονται δραματικά. Επιπλέον, την περιοχή φαίνεται να απειλεί και η άνοδος της θερμοκρασίας...DOCTV.GR
8 Ιανουαρίου 2021
Μάτσου Πίτσου. Ένας από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς στην Λατινική Αμερική είναι τα ερείπια του Μάτσου Πίτσου στις περουβιανές Άνδεις. Ετησίως τα επισκέπτονται περίπου 1,5 εκατομμύριο τουρίστες – η ΟΥΝΕΣΚΟ συνιστά τη μείωσή τους, καθώς όπως όλα δείχνουν με το περπάτημά τους αποσταθεροποιείται το έδαφος, απειλώντας την ακεραιότητα των αρχαίων.
Τα νησιά Γκαλαπάγκος. Τα απομονωμένα ηφαιστειακά νησιά 1000 χιλιόμετρα δυτικά των νοτιοαμερικανικών ακτών ανήκουν στην Παγκόσμια Κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η σπάνια χλωρίδα και πανίδα τους απειλείται από τις εφόδους τουριστών, ψαράδων, αλλά και εμπόρων σπάνιων ζώων...
Οι Μαλδίβες Νήσοι. Γρήγορα μια τελευταία επίσκεψη στις Μαλδίβες, όσο ακόμη είναι... νησιά; Ένα σενάριο που δεν φαίνεται να απέχει πολύ από την πραγματικότητα: Οι πτήσεις και η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα φαίνεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στα νησιά του Ινδικού Ωκεανού, με τη συστηματική άνοδο της στάθμης του νερού να απειλεί πλέον την υπάρξή τους.
Η Νεκρά Θάλασσα. Μία λίμνη περίπου 420 μέτρα υπό τη στάθμη του νερού! Εδώ και αιώνες είναι γνωστή για τις θαυματουργές ιδιότητες του νερού και τα μαγευτικά φυσικά τοπία στην περιοχή. Κι όμως, φαίνεται ότι και αυτή βρίσκεται υπό την απειλή της ξηρασίας.
Ο μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. 400 διαφορετικά είδη κοραλλιών, 500 είδη ψαριών και πάνω από 4000 μαλάκια ζουν στο Μέγα Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας. Με παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου υπολογίζεται ότι ενδεχομένως ο χρόνος ζωής του να αγγίζει οριακά τα 80 χρόνια από σήμερα...
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τροπικό δάσος, τον πνεύμονα του κόσμου - όπως πολλοί τον αποκαλούν. Η σημασία του για τον πλανήτη μας είναι τεράστια. Η ποσότητα βροχής μειώθηκε περίπου κατά το 1/4 και η καταστροφή που έχει υποστεί ήδη είναι ανεπανόρθωτη.
Via DW
Διαβάστε επίσης:
VIDEO: Turning Point, ο πλανήτης ανάποδα
«Μας επιβάλατε τον πολιτισμό σας και τώρα δείτε πού βρισκόμαστε»
ΟΗΕ: Γη, μη κατοικήσιμη κόλαση
εμφάνιση σχολίων