0
1
σχόλια
902
λέξεις
CULTURE
Συναυλίες, θέατρο, συζητήσεις, αναγνώσεις. Όλα online και δωρεάν στις οθόνες μας
 
DOCTV.GR
4 Νοεμβρίου 2020
«Όλα για το τρέξιμο» #ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Επιστήμονες και αθλητές από τον χώρο της Ιατρικής και του Αθλητισμού  αναπτύσσουν θέματα σχετικά με τη σωστή προετοιμασία, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των νεαρών δρομέων και τη σημασία της ένταξης του τρεξίματος από μικρή ηλικία στη ζωή μας. Το τρέξιμο γίνεται η αφορμή, για να πάρουν τη σκυτάλη του λόγου οι μαθητές και εκείνοι με τη σειρά τους να συμμετέχουν σε μία «σκυταλοδρομία ελευθερίας λόγου». Τη διοργανωτική επίβλεψη της εκδήλωσης έχει η ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», ενώ όλο το πρόγραμμα είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Παρασκευή 06 Νοεμβρίου, 18.00.

Παραβάσεις: Πρόσωπα του Ήρωα. Ομήρου, Ιλιάς #ΘΕΑΤΡΟ: Στους ήρωες των μεγάλων μύθων και αφηγήσεων εστιάζει η φετινή σειρά δραματοποιημένων αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου, εξερευνώντας την εξέλιξη του ηρωικού προτύπου από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ξεκινώντας από εμβληματικές μορφές ηρώων των αρχαίων χρόνων (Ορέστης, Αχιλλέας) και εξετάζοντας στην πορεία χαρακτηριστικούς ήρωες της Αναγέννησης και του ύστερου Διαφωτισμού, θα καταλήξουμε στους αντιήρωες του σύγχρονου κόσμου, επιχειρώντας έτσι μια ιδιόμορφη αφήγηση της ενηλικίωσης του ανθρώπου όπως αυτή καθρεφτίζεται στις ιστορίες και τους μύθους του. Με όχημα αρχετυπικά κείμενα μεγάλων ποιητών και συγγραφέων θα παρακολουθήσουμε τη σταδιακή απεξάρτηση των ηρώων από τους θεούς και τις μεγάλες αφηγήσεις, και την επώδυνη προσγείωσή τους στο σύγχρονο κόσμο. Στο επίκεντρο των ραψωδιών Φ’ και X’, που αφηγούνται τις φονικότερες μάχες της Ιλιάδος, βρίσκεται ο ομηρικός ήρωας: μονίμως κυριευμένος από τα αισθήματα και τα πάθη του, σε ένα κόσμο «κλέους» και σωματικής ρώμης που κυβερνούν θεοί, μάχεται μόνος εναντίον όλων. Κυριακή 08 Νοεμβρίου, 17.00.

Cosmos: Ελένη Καραΐνδρου - Τα Κινηματογραφικά #ΜΟΥΣΙΚΗ: Την έχουν ονομάσει «10η μούσα της Ελλάδας» (TIME magazine, 25/3/1996) ενώ πολλοί την κατατάσσουν ανάμεσα στους μεγαλύτερους συνθέτες της Ευρώπης. Οι μουσικές ιστορίες της Ελένης Καραΐνδρου για τη μεγάλη οθόνη, αντηχούν στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και η πολυβραβευμένη συνθέτις, πλαισιωμένη από κορυφαίους σολίστ, παρουσιάζει σε μία μοναδική συναυλία μερικές από τις σημαντικότερες συνθέσεις της για τον κινηματογράφο. Οι μουσικές που έγραψε για 8 ταινίες του διεθνούς φήμης δημιουργού, Θόδωρου Αγγελόπουλου θα αποτελούν τον βασικό κορμό της συναυλίας. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης επιλογές από τις συνεργασίες της με σκηνοθέτες όπως οι Χριστόφορος Χριστοφής (Ρόζα, 1982), Τώνια Μαρκετάκη, (Η τιμή της αγάπης, 1983), Λευτέρης Ξανθόπουλος (Καλή πατρίδα, σύντροφε, 1985), Margarethe von Trotta (L’ Africana, 1990), Πηγή Δημητρακοπούλου (Το 10 του Μ. Καραγάτση, 2008) και η συνεργασία της με τον Ιρανό ηθοποιό και σκηνοθέτη Payman Maadi, Bomb, a love story (2018). Τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας έχει ο Μίλτος Λογιάδης, τη σκηνοθετική επιμέλεια ο Αντώνης Αντύπας, ενώ στο σχεδιασμό ήχου αναλαμβάνει ο μόνιμος συνεργάτης της Ελένης Καραΐνδρου Γιώργος Καρυώτης που έχει υπογράψει όλα τα έργα και τους δίσκους της εδώ και τριάντα χρόνια. Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, 20.30.

Music Escapades: ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ #ΣΥΝΑΥΛΙΑ: Ο hip hop καλλιτέχνης και ιδρυτής της δισκογραφικής εταιρείας Bashment ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ (Παναγιώτης Κυριακού) μοιράζεται τα βιώματα και τις προσωπικές του εμπειρίες ακολουθώντας πιστά μέσα στον χρόνο την κουλτούρα του hip hop. Στη συναυλία του θα ερμηνεύσει τραγούδια από όλη την πορεία του: από τα «Διηγήματα Χαμένης Νιότης» μέχρι τα πρόσφατα κομμάτια του για τα «Παιδιά της Νέας Εποχής» από το τελευταίο του concept άλμπουμ DECA. Κυριακή 22 Νοεμβρίου, 21.00.

Φίλιπ Ροθ:Το ανθρώπινο στίγμα #ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: Οι βιβλιόφιλοι δίνουν ραντεβού διαδικτυακά, για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα, που δεν είναι άλλο από «Το ανθρώπινο στίγμα» του Φίλιπ Ροθ. Πρωταγωνιστής είναι ο Σιλκ, ο οποίος εργάζεται ως καθηγητής κλασικών σπουδών στο πανεπιστήμιο «Αθηνά» της Δυτικής Νέας Αγγλίας, είναι ένας Αφροαμερικανός που έχει δημιουργήσει μια ψεύτικη ταυτότητα ως Eβραίος και ζει ένα νέο παρόν αψηφώντας τα «πρέπει» της κοινωνίας και της εποχής του. Έχει δεσμό με μια γυναίκα πολύ νεότερή του, τον καταδιώκει ο ζηλότυπος πρώην σύζυγός της, ενώ θα φτάσει να κατηγορηθεί για ρατσιστική συμπεριφορά. Άραγε είναι αθώος ή ένοχος; Πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την κατηγορία που θέτει σε κίνδυνο την επαγγελματική του καριέρα; Θα αποφασίσει τελικά να κρύψει την αλήθεια και να σώσει τη θέση του; Τη συζήτηση συντονίζει ο συγγραφέας Πάνος Τσίρος. Ο Φίλιπ Ροθ (1933-2018) θεωρείται μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας. Από τις διακρίσεις του ξεχωρίζουν το Βραβείο Pulitzer (1998) και το Διεθνές βραβείο Booker για την συνολική προσφορά του στη λογοτεχνία (2011).«Το ανθρώπινο στίγμα» έχει τιμηθεί με το Βραβείο PEN/Faulkner. Έως 40 συμμετοχές. Συμμετoχή με ηλεκτρονική προεγγραφή. Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, 18.30.

Cosmos: Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. In Memoriam Benjamin Britten #ΣΥΝΑΥΛΙΑ: Από τον Arvo Pärt στον Dmitri Shostakovich. Οι μουσικοί της Καμεράτα - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής σε μια μοναδική συναυλία στη μνήμη του Benjamin Britten και σε διεύθυνση του διακεκριμένου τσεμπαλίστα και μαέστρου Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Στο πρώτο μέρος, θα παρουσιαστεί το έργο Cantus in Μemoriam Benjamin Britten του σύγχρονου Eσθονού δημιουργού Arvo Pärt (γενν. 1935) που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του σπουδαίου Βρετανού συνθέτη Benjamin Britten (1913-1976). Το έργο γράφτηκε το 1977 ως μια ελεγεία για τον θάνατο του μεγάλου μουσουργού τον οποίο ο Pärt θαύμαζε. Στο 2ο μέρος θα ακουστεί η Συμφωνία αρ. 14, (έργο 135) του Dmitri Shostakovich (1906-1975).  Σολίστ η σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου και ο μπάσος Πέτρος Μαγουλάς που ερμηνεύουν έντεκα ποιήματα τεσσάρων σπουδαίων ποιητών: Federico García Lorca, Guillaume Apollinaire, Wilhelm Ludwig von Küchelbecker και Rainer Maria Rilke. Τα ποιήματα τους, που πραγματεύονται τον θάνατο, ενέπνευσαν τον συνθέτη. Η συμφωνία είναι αφιερωμένη και αυτή στον Benjamin Britten, ο οποίος ήταν διευθυντής ορχήστρας στην πρεμιέρα του έργου στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1970. Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, 20.30.
εμφάνιση σχολίων