0
1
σχόλια
206
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Τι επιθυμεί ο ερωτευμένος; Τον άλλο, ή έτσι νομίζει»
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: ELINA SAZONOVA, Pexels
9 Ιανουαρίου 2020
Ο έρωτας είναι ένα παράδοξο. Κρύβει μια υπόσχεση απόλυτης ηδονής. Όμως βιώνεται σαν πόνος. Τον πόνο τον προκαλεί η απουσία. «Υπάρχει κανένας που να επιθύμησε ποτέ αυτό που δεν απουσιάζει; Κανένας. Σ' αυτό οι Έλληνες ήταν ξεκάθαροι. Κι επινόησαν τον έρωτα για να το εκφράσουν».
 

Ο πόνος είναι αναγκαίο συστατικό του έρωτα  

Ο έρωτας είναι αγώνας. Μα ο αγώνας αυτός είναι μάταιος. Γιατί ο έρωτας είναι αναγκαστικά στραμμένος σε κάτι που απουσιάζει: με το που κατακτηθεί το ποθούμενο, η επιθυμία σβήνει. Την επιθυμία την κρατά ζωντανή η απουσία. Γι' αυτό ο πόνος είναι αναγκαίο συστατικό του έρωτα. Τι επιθυμεί ο ερωτευμένος; Τον άλλο, ή έτσι νομίζει. Στην πραγματικότητα, ο άλλος είναι απλά ένα τέχνασμα που χρησιμοποιεί ο έρωτας για να φανερώσει στον ερωτευμένο έναν προηγουμένως άγνωστο εαυτό του. Ο έρωτας είναι μια εμπειρία αυτογνωσίας.

 
Αν Κάρσον, Έρως ο γλυκόπικρος, εκδ. Δώμα. Η Αν Κάρσον (21 Ιουνίου 1950) είναι καναδέζα φιλόλογος, συγγραφέας και μια απ' τις κορυφαίες ποιητικές φωνές της σύγχρονης εποχής. Το κλασικό δοκίμιο «Έρως ο γλυκόπικρος» για το ερωτικό παράδοξο στην κλασική παράδοση, συγκαταλέχτηκε από τη Modern Library στα εκατό σημαντικότερα μη λογοτεχνικά βιβλία όλων των εποχών.

 
Διαβάστε επίσης:
Μαλατέστα: Το ζήτημα του έρωτα
Μαλβίνα: Έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες
Χατζιδάκις: Ο έρωτας
εμφάνιση σχολίων