Οι docers επιλέγουν
ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Winter Plissken 2019: «Το Plissken ξεχειλίζει από ενέργεια και κανείς δεν πάει σπίτι του, μέχρι την αυγή» γράφει ο Guardian για το φεστιβάλ που επιστρέφει με την χειμερινή του έκδοση και τους Floating Points και Quantic σε ρόλο headliner. To line up συμπληρώνουν οι Afrodeutsche, Cabaret Nocturne, Carla Dal Forno, E. Myers, Korea Town Acid, Sama’, Snapped Ankles και Bishop Nehru. Info: Winter Plissken, 7 Δεκεμβρίου 2019. Εισιτ.: 22,50- 32,50 ευρώ.ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
8 Νοεμβρίου 2019
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ. Ο Rabih Mroué στη Στέγη: Ο διεθνώς καταξιωμένος και έντονα πολιτικοποιημένος Λιβανέζος εικαστικός, σκηνοθέτης και περφόρμερ, Ραμπί Μρουέ, επιστρέφει στη Στέγη, με δύο χορογραφίες για το Dance On Ensemble: Το “Elephant” και το “You Should Have Seen Me Dancing Waltz”, που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα. Το Elephant εξερευνά την ανθρώπινη φύση και τί αφήνει πίσω του ένας πόλεμος ή ένα έγκλημα. Χτίστηκε πάνω σε μια συλλογή από 316 σχέδια νεκρών σωμάτων, τα οποία ο καλλιτέχνης ζωγράφιζε επί έναν χρόνο – ένα κάθε μέρα. Το You Should Have Seen Me Dancing Waltz, παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη και μέσα από μια αλληγορία που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο κορμί, εξερευνά της έννοια του τείχους ως προστασία, αλλά και ως ορίου ανάμεσα στο στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Info: Elephant & You should have seen me dancing waltz, Rabih Mroué & Dance on Ensemble, 8-10 Νοεμβρίου. Εισιτ.: 5-18 ευρώ.
ΣΙΡΙΑΛ. Ο Ιρλανδός του Μάρτιν Σκορσέζε στο Netflix: Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο Αλ Πατσίνο και ο Τζο Πέσι πρωταγωνιστούν στον «Ιρλανδό» του Μάρτιν Σκορσέζε, τη νέα ταινία του για το οργανωμένο έγκλημα στη μεταπολεμική Αμερική, όπως την αφηγείται ένας δολοφόνος. Πρόκειται για την εξιστόρηση του οργανωμένου εγκλήματος, μέσα από τα μάτια του βετεράνου του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου Φρανκ Σίραν, ενός απατεώνα και εκτελεστή που συνεργάστηκε με διαβόητες μορφές του 20ού αιώνα. Ο «Ιρλανδός» βασίζεται στο βιβλίο I Heard You Paint Houses του Τσαρλς Μπραντ. Μέσα από τα μυστικά μονοπάτια του οργανωμένου εγκλήματος και της πολιτικής βρωμιάς, καυτηριάζει το διεφθαρμένο αμερικανικό όνειρο που έχτισε την Αμερική, καλύπτοντας διαφορετικές δεκαετίες και γεγονότα, όπως ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια της Αμερικανικής Ιστορίας: την εξαφάνιση του θρυλικού ηγέτη του εργατικού συνδικάτου Τζίμι Χόφα. Info: Από 27 Νοεμβρίου.
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. Οι Bicep στο Bios: Το πολυσυζητημένο δίδυμο της ηλεκτρονικής dance σκηνής, Bicep, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Bios για ένα dj set. Οι Matt McBriar και Andy Ferguson κατάγονται από το Μπέλφαστ και έχουν βάση το Λονδίνο, ενώ αποτελούν δύο από τους πιο αξιόλογους μουσικούς παραγωγούς, DJs, curators της ηλεκτρονικής μουσικής την τελευταία δεκαετία. Το δίδυμο έχει κατακτήσει τα ηλεκτρονικά charts παγκοσμίως. To 2017, οι BICEP υπέγραψαν με τη Ninja Tune, όπου και κυκλοφόρησαν το ομώνυμο debut album τους. To Glue, ένα από τα κομμάτια που τους έκανε ευρύτερα γνωστούς, το 2018 ήταν νούμερο 1 στα playlists των μεγαλύτερων ραδιοφωνικών σταθμών της Ελλάδας. Το live show τους έχει παρουσιαστεί σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα φεστιβάλ, ξεκινώντας από το Coachella και στη συνέχεια στο Glastonbury, το Sonar, το Pitchfork Festival, το Primavera και στο Printworks του Λονδίνου. Info: Bios presents: Bicep, 14 Δεκεμβρίου, εισιτ.: 18-24 ευρώ.
ΣΙΝΕΦΙΛ. 10ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κιν/φου: Από τις 22 έως τις 28 Νοεμβρίου, το Exile Room θα φιλοξενήσει μια σειρά από προβολές και masterclasses, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2019. Το 10ο AΑGFF θα διεξαχθεί στην Ταινιοθήκη και το ExileRoom. Το φετινό Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα περιλαμβάνει εννέα ταινίες, νέων κατά βάση σκηνοθετών. Περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ που έρχονται από σπουδαία φεστιβάλ του κόσμου, σχεδόν όλα σε πανελλαδική πρεμιέρα. Αναλυτικές πληροφορίες για τις ταινίες και τις εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, όταν αποκαλυφθεί το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης. Info: 10ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, Exile Room, 22-28 Νοεμβρίου. Είσοδος: Δωρεάν.
ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ. Ωραία μου Κυρία στην Εναλλακτική Λυρική Σκηνή: Ο Χένρυ Χίγκινς, διακεκριμένος καθηγητής φωνολογίας στο Λονδίνο των αρχών του 20ού αιώνα, προσπαθεί να μεταμορφώσει μια πλανόδια λουλουδού σε κυρία της υψηλής κοινωνίας. Το Ωραία μου κυρία των Άλαν Τζέυ Λέρνερ και Φρέντερικ Λόου, ένα από τα πιο επιτυχημένα και δημοφιλή μιούζικαλ στην ιστορία του Μπρόντγουεϊ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην ολοκληρωμένη μουσική μορφή του από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Βασισμένο στο θεατρικό έργο του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω Πυγμαλίων, σε κείμενο, στίχους και μουσική του «τρομερού διδύμου του μιούζικαλ» Λέρνερ και Λόου, το θρυλικό μιούζικαλ ανεβαίνει στην εγκεκριμένη εκδοχή για δύο πιάνα, σε μουσική διεύθυνση του Στάθη Σούλη και σε σκηνοθεσία του Γιάννου Περλέγκα, ο οποίος κρατάει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του καθηγητή Χίγκινς. Η μετάφραση στίχων είναι του Δημήτρη Δημόπουλου και η μετάφραση πρόζας της Μαρίας Κυριαζή και του Γιάννου Περλέγκα. Στον ρόλο του τίτλου δύο ανερχόμενες υψίφωνοι της ΕΛΣ, η Βάσια Ζαχαροπούλου και η Χριστίνα Ασημακοπούλου. Info: Ωραία μου Κυρία, για 26 παραστάσεις από τις 21 Νοεμβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, ΚΠΙΣΝ.
ΕΚΘΕΣΗ. Georgia Fambris – All I miss. Since forever: Η ατομική έκθεση της Georgia Fambris με τίτλο «All I miss. Since forever.», στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Η Fambris παρουσιάζει μια σειρά έργων, καμβάδες, σχέδια, επιζωγραφισμένα διαφημιστικά φυλλάδια, κολλάζ με μεικτές τεχνικές και ζωγραφισμένα χαρτιά με μαρκαδόρους. Η ζωγραφική της είναι ταυτόχρονα δράση-performance και αφήγηση. Αφηρημένη αλλά και περιγραφική, μας αφηγείται τετριμμένες ιστορίες, βγαλμένες μέσα από μια ανυπόφορη, υπαρξιακή, οικιακή βαρεμάρα. Την ίδια στιγμή κάτω από την επιφανειακή νωχελικότητα τα πάντα βράζουν. Η Georgia Fambris γεννήθηκε στην Γένοβα της Ιταλίας το 1973 και από το 1993 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και βυζαντινή εικονογραφία στην σχολή της ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς και έχει εργαστεί ως βυζαντινός τοιχογράφος σε Ελλάδα, Κύπρο και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και στην τελευταία Μπιενάλε της Αθήνας (ANTI, 2018). Η έκθεση που παρουσιάζεται στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη είναι η τρίτη ατομική της έκθεση. Info: Georgia Fambris – All I miss. Since forever. Γκαλερί Ζουμπουλάκη. 14 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου. Είσοδος: Δωρεάν.
ΜΟΥΣΕΙΟ. Lynda Benglis, η νέα έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Ο οργανισμός ΝΕΟΝ παρουσιάζει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την πρώτη μονογραφική έκθεση της Lynda Benglis στην Ελλάδα, μια χώρα που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή και την πορεία της καλλιτέχνιδας. Υπό την επιμέλεια του συγγραφέα, κριτικού και ιστορικού τέχνης Δρ. David Anfam, η έκθεση In the Realm of the Senses είναι αφιερωμένη στην αυθεντική και πολύπλευρη παραγωγή της ελληνικής καταγωγής Benglis και αφορά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα 50 χρόνων, από το 1969 έως σήμερα. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου και περιλαμβάνει περισσότερα από 30 έργα, μεταξύ των οποίων και ορισμένα εμβληματικά όπως το Baby Contraband (1969). Τα έργα έχουν επιλεγεί ώστε να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των υλικών που χρησιμοποιεί και της εικονογραφίας της Benglis, δίνοντας το αποτέλεσμα μιας μίνι ρετροσπεκτίβας. Η Ελλάδα έχει υπάρξει μια μόνιμη μούσα στην πλούσια φαντασία της Benglis. Το έργο της διαποτίζεται από το μεσογειακό σκηνικό, την ελαφρότητα και έναν επιβλητικό αισθησιασμό που συχνά φέρνει στο προσκήνιο έμμεσες αναφορές στην Ελλάδα, όπως εμφανίζονται στο Fanfarinade (1979). Info: In the Realm of the Senses – Lynda Benglis, 22 Νοεμβρίου 2019 – 15 Μαρτίου 2010, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου.
εμφάνιση σχολίων