10 νέα εργαστήρια, βιωματικά, σύγχρονα, για όλες τις ηλικίες και με ελεύθερη συμμετοχή
Ο νέος κύκλος προγραμμάτων περιλαμβάνει γνώση και παιχνίδι για σχολεία, εκπαιδευτικούς, οικογένειες, βρέφη, παιδιά, έφηβους, ανθρώπους άνω των 65 αλλά και παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα. Τα εργαστήρια χρησιμοποιούν νέα μέσα και τεχνολογία, μη λεκτική επικοινωνία, ρομπότ, κατασκευές, τέχνες.ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
16 Οκτωβρίου 2019
Πώς γίνεται ένας διάλογος μόνο με αγκαλιές; Χαρτογραφείται η πόλη με μυρωδιές; Πώς ένα ρομπότ μπορεί να μας βοηθήσει να ζωγραφίσουμε συναισθήματα; Γίνεται να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να φτιάξουμε έργα τέχνης; Αυτά και πολλά άλλα, μας περιμένουν προς εξερεύνηση στα πολυθεματικά, βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση.
Από την αγκαλιά των γονιών, στην αγκαλιά της ομάδας: Ο διάλογος δεν χρειάζεται πάντα λόγια. Μπορεί να γίνει με αγκαλιές, κίνηση, ήχους, παιχνίδια. Βρέφη από 12 μηνών έως 2 ετών μπαίνουν με τους γονείς τους σε μια αίθουσα, όπου υλικά και ερεθίσματα παρουσιάζονται σταδιακά και διεγείρουν τις αισθήσεις και τα αντανακλαστικά των παιδιών. Οι συναντήσεις αυτές στο τέλος μετουσιώνονται σε μια παράσταση με τη βοήθεια καλλιτεχνών. Η κάθε θεματική διαρκεί τέσσερις Κυριακές. Οι τρεις Κυριακές θα έχουν τη μορφή εργαστηρίου και η τέταρτη παράστασης. Απαραίτητη είναι η παρακολούθηση όλων των συναντήσεων της κάθε θεματικής. Τις Κυριακές 6, 13, 20 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου.
Η πόλη ως πεδίο δημιουργίας: Περιπλάνηση, εμπειρία, αποτύπωση. Με οδηγούς τα κλασικά κείμενα της δημιουργικής περιπλάνησης (ή αλλιώς, φλανερί), βγαίνουμε στο κέντρο της πόλης, σε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιοχές της Αθήνας, για να συγκεντρώσουμε υλικό και να αποτυπώσεουμε τη δική μας εμπειρία της περιπλάνησης. Για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα Σάββατα, 12 και 19 Οκτωβρίου, 2 και 9 Νοεμβρίου και τις Πέμπτες, 17, 24 και 31 Οκτωβρίου & 7 Νοεμβρίου 2019.
Από τον κόσμο των βιβλιοθηκών στην τεχνητή νοημοσύνη: Αποκτάμε πρόσβαση στην ψηφιακή συλλογή βιβλίων της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, στο ψηφιακό Αρχείο Καβάφη, αλλά και σε διαδικτυακά αρχεία για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Πώς τα χρησιμοποιούμε ώστε να δημιουργήσουμε το δικό μας έργο τέχνης; Για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Αττικής. Έναρξη προγράμματος: τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου 2019. Λήξη: τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου 2020.
Χαρτογραφώντας την πόλη με μυρωδιές: Με μόνη πυξίδα τις αισθήσεις και, κυρίως, την όσφρηση, οι έφηβοι βγαίνουν στην πόλη για βόλτα, με αποστολή να συλλέξουν εμπειρίες ως εξερευνητές της πόλης. Οι σημειώσεις που μαζεύουν γίνονται visual poetry. Για εφήβους 14-17 ετών. Σάββατα 19 Οκτωβρίου και 9 Νοεμβρίου. Κυριακές 13 Οκτωβρίου, 3 & 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2019.
City Symphony: Τι ιστορία έχει να αφηγηθεί ένα πεταμένο παπούτσι σε μια πλατεία της Αθήνας; Τι μυστικό κρύβει ένα ξεφτισμένο παγκάκι στη γειτονιά του Νέου Κόσμου; Οι έφηβοι ανακαλύπτουν την πόλη μας και δημιουργούν ένα δικό τους ποιητικό ντοκιμαντέρ, μέσα από τις αφηγήσεις των αντικειμένων. Για εφήβους 13-17 ετών. Τις Παρασκευές, 18 & 25 Οκτωβρίου, 1, 8, 15, 22 & 29 Νοεμβρίου και 6, 13 & 20 Δεκεμβρίου 2019.
Χαρτογραφώντας τον εσωτερικό μας κόσμο με Artbots: Με έμπνευση από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και το action painting, τα παιδιά ζωγραφίζουν τυχαία σχήματα με τα artbots, αλλά και θα επεμβαίνουν ζωγραφικά σε ιστορικά τεκμήρια και έργα τέχνης της Ωνασείου Βιβλιοθήκης. Για εφήβους 13-17 ετών. Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019.
Η μουσική αγαπά τον αυτισμό: Η Στέγη τα τελευταία έξι χρόνια έχει αρθρώσει ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικής υποστήριξης για τα παιδιά με αυτισμό. Για έβδομη χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση, «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», φέρνει σε επαφή με τη μουσική μεικτές ομάδες παιδιών, με και χωρίς διαταραχές αυτιστικού φάσματος, μαζί με τους γονείς τους. Εδώ, «γλώσσα επικοινωνίας» γίνονται οι νότες, οι ήχοι και ο ρυθμός, ενώ το πιάνο, η φλογέρα ή το σαξόφωνο αποτελούν τα μέσα αυτής της επικοινωνίας. Μέσα από τους ήχους, το παιχνίδι και τις εναλλαγές ρόλων, τα παιδιά καλούνται να εκφράσουν τι νιώθουν, να τραγουδήσουν και να γνωρίσουν πολλά είδη μουσικής. Τα Σάββατα 9, 16, 23, 30 Νοεμβρίου και 7, 14 Δεκεμβρίου. Παιδιά 5-7 ετών: 10:00-12:00. Παιδιά 8-11 ετών: 12:00-14:00. Έφηβοι 12-16 ετών: 16:00-18:00.
Ο Καβάφης πάει Σχολείο: Νέες τεχνολογίες, αυτοσχέδιες εκδόσεις και χορός γίνονται τα εργαλεία για ένα εργαστήριο που μας κάνει τα παιδιά να νιώσουν τα γραπτά του Αλεξανδρινού ποιητή. Εδώ θα διαβάσουν τα ποιήματά του, θα περιηγηθούν στην ψηφιακή συλλογή του Αρχείου Καβάφη, θα γράψουν τους δικούς τους στίχους, θα στήσουν αυτοσχέδιες εκδόσεις και θα χορέψουν το αγαπημένο τους ποίημα, στίχο προς στίχο. Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Ιανουάριος - Απρίλιος 2020.
Ο Καβάφης πάει Πανεπιστήμιο: Το Αρχείο Καβάφη συνεργάζεται με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για μια σειρά εργαστηρίων που διερευνούν τις δυνατότητες και τα όρια των διεπιστημονικών, διαθεματικών και διακαλλιτεχνικών προσεγγίσεων της ζωής και του έργου του Κ. Π. Καβάφη. Το πρόγραμμα φέτος, στη δεύτερη χρονιά του, εστιάζει στην αναζήτηση σύγχρονων θεωρητικών επεξεργασιών και αναγνωστικών προσεγγίσεων της ζωής και του έργου του Καβάφη, μέσα από τον συνδυασμό του ποιητικού λόγου και του ψηφιακού αρχειακού υλικού, αντλώντας περιεχόμενο, μεθόδους και πρακτικές από διάφορες τέχνες και αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές. Για Προπτυχιακούς φοιτητές του 4ου έτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές. 6 -10 Απριλίου 2020.
Onassis Youth Festival: Το φεστιβάλ που βάζει στο επίκεντρο της προσοχής του τους έφηβους, φέτος επιστρέφει για να σε ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και σε όλα όσα ανήκουν πλέον στην ιστορία. Αντλώντας έμπνευση από τις σύγχρονες και υβριδικές γραφές, εξετάζοντας τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας, και ανακαλύπτοντας διαφορετικά πεδία και τρόπους γραφής αυτό το φεστιβάλ θα δώσει την ευκαιρία στους νέους να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Εργαστήρια: τέλη Οκτωβρίου / αρχές Νοεμβρίου 2019 - Απρίλιος 2020. Φεστιβάλ: Παρασκευή 24, Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Απριλίου 2020.
Ιnfo: Εκπαιδευτικά προγράμματα Ιδρύματος Ωνάση. Στέγη ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107. Στάση μετρό: Συγγρού - Φιξ. Ελεύθερη συμμετοχή.
Φωτό: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
εμφάνιση σχολίων