0
1
σχόλια
875
λέξεις
CULTURE
Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι μας καλούν να τα εξερευνήσουμε μέσα από εκθέσεις και διεθνείς συνεργασίες
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
18 Ιουλίου 2019
Πως θα μπορέσουμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών του θέρους στον μοναδικό πολιτισμό τέχνης των Κυκλάδων; Από το αρχαίο κυκλαδίτικο κέντρο της Δήλου, που αποτελεί ολόκληρη έναν αρχαιολογικό τόπο μέχρι τα κρυμμένα, ξεχασμένα ή υποτιμημένα μουσεία των υπόλοιπων νησιών, υπάρχουν μια σειρά από συναρπαστικά ταξίδια να γίνουν.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού φωτίζει φέτος πιο οργανωμένα (με το πρόγραμμα «Τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι των Κυκλάδων») τους θησαυρούς που φιλοξενούνται στην Τήνο, την Κίμωλο, τον Πόρο, την Μύκονο και την Δήλο.

Ταυτόχρονα, διεθνείς συνεργασίες καλλιτεχνών μοντέρνας τέχνης, γκαλερί και οργανισμών, εμπνέονται από την αρχαία ελληνική τέχνη και δημιουργούν νέα μονοπάτια.

ΓΛΥΠΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ #ΔΗΛΟΣ #ΑΝΤΗΟΝΥ GORMLEY: Οι ανθρώπινες φιγούρες του βραβευμένου με Turner Prize, Antony Gormley, είναι γνωστές σε όλον τον κόσμο κι έχουν βρεθεί από τις ακτογραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τις στέγες του Μανχάταν. 29 Ανθρωπόμορφα γλυπτά του παγκοσμίως διάσημου γλύπτη, «ξεφυτρώνουν» σε διάφορες τοποθεσίες του νησιού, ως μέρος της έκθεσης Sight. Τα αγάλματα είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να εξερευνούν την παρουσία του ανθρώπου στον τόπο και τον τρόπο ζωής του παρελθόντος. Τα ανακαλύπτουμε σε διάφορα μονοπάτια και σημεία της παλιάς αγοράς αλλά και σε τοποθεσίες όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, το βραχώδες ακρωτήριο και η κορυφή του όρους Κύθνος. Αυτή είναι και η πρώτη φορά που γίνεται έκθεση σύγχρονων έργων στο νησί.

THE PALACE AT 4 Α.Μ. #ΔΗΛΟΣ #ΜΥΚΟΝΟΣ: 1932, ο Alberto Giacometti δημιουργεί μια μικρή γλυπτική σύνθεση από ξύλο, που απεικονίζει τη σουρεαλιστική συνάντηση ανάμεσα σε μια γυναίκα, ένα πουλί και μια σπονδυλική στήλη –η σκηνή είναι ένα ανάκτορο πριν το ξημέρωμα και ονομάζεται The Palace at 4 a.m. Η ομότιτλη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Μυκόνου εμπνέεται από το έργο του Giacometti και από το κάποτε γεμάτο ζωή νησί της Δήλου. Συγκεντρώνει 32 έργα από 13 καλλιτέχνες παγκοσμίου βεληνεκούς. Δύο από αυτά τα έργα, αποτελούν αναθέσεις του πολιτιστικού οργανισμού ΝΕΟΝ.org ειδικά για την έκθεση. Τα έργα συνυπάρχουν με τη μόνιμη αρχαιολογική συλλογή του Μουσείου και κάποια πρόσθετα τεχνουργήματα που έχουν επιλεγεί από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Η επιμέλεια είναι της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας του NEON και της Iwona Blazwick, OBE, Διευθύντριας της Whitechapel Gallery του Λονδίνου.

ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΤΗΣ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ #ΤΗΝΟΣ: Περισσότερα από 150 αντικείμενα του Κυκλαδικού Αρχιπελάγους, μας ξεναγούν στην ιστορία της Τήνου και των Κυκλάδων από την εποχή του Ομήρου. Έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής και κοσμηματοποιίας, αποκαλύπτουν την πολιτισμική κληρονομιάς του Μυκηναϊκού κόσμου, με πηγής έμπνευσης την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Η έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή», διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, και βρίσκεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Ιδρύματος, στον Πύργο της Τήνου.

ΑΘΕΑΤΟΙ ΚΟΣΜΟΙ #ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ #ΚΙΜΩΛΟΣ: Δημιουργίες σημαντικών εικαστικών όπως οι Γιάννης Γαΐτης, Αλέξης Ακριθάκης, Γιάννης Κουνέλλης, Τάκις, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Παναγιώτης Τέτσης, κ.ά. παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση «Αθέατοι κόσμοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, αποκαλύπτοντας πτυχές της ελληνικής τέχνης από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα. Τα έργα ανήκουν κυρίως στη γενιά του 1950-1960, αλλά η έκθεση περιλαμβάνει και πιο σύγχρονα, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί στο ευρύ κοινό. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει ευρήματα τα οποία καλύπτουν από την προϊστορική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΙΙ #ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ #ΜΗΛΟΣ: Στην περιοδική έκθεση Cultural Memory II του Αρχαιολογικού Μουσείου Μήλου, 12 σημαντικοί σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από το αρχαίο παρελθόν του νησιού. Δημιουργού ισάριθμα έργα σύγχρονης τέχνης, τα οποία συνομιλούν με αρχαία αντικείμενα, που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά είδη και εποχές, ορισμένα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Στάθης Αλεξόπουλος, Γιάννης Αντωνόπουλος, Κώστας Βαρώτσος, Κατερίνα Βέλλιου, Κωστής Γεωργίου, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Στέλιος Καραμανώλης, Ιωσηφίνα Κοσμά, Kυριακή Μαυρογεώργη, Δήμητρα Ραζέλου, Παύλος Σάμιος, Διαμαντής Σωτηρόπουλος. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου διαθέτει επίσης πολλές συλλογές όπως οι: Προϊστορική συλλογή από τη Φυλακωπή, Συλλογή γλυπτών και ανάγλυφων, Συλλογή οψιδιανού, Συλλογή επιγραφών. Στην είσοδο του Μουσείου βρίσκεται ένα πιστό αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου, που κατασκευάστηκε από το εργαστήριο του μουσείου του Λούβρου.

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ #ΠΟΡΟΣ #ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ: «Το Αλφάβητο – Αρχαϊκό Παλίμψηστο». Ο διακεκριμένος Έλληνας καλλιτέχνης, Γιάννης Ψυχοπαίδης, αποτυπώνει τα ίχνη της Ιστορίας μέσα στο χρόνο, σε 24 ισομεγέθη έργα-βιβλία, που αντιστοιχούν στα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου. Τα έργα αυτά εντάσσονται στη σειρά «Το γράμμα που δεν έφτασε», ένα είδος εικαστικού ημερολογίου, μέσα στο οποίο ο εικαστικός κάνει μια προσωπική αφήγηση, αλλά πάντα με αναφορές σε συλλογική μνήμη. Ο Ψυχοπαίδης έχει προσθέσει επίσης και δύο πρόσφατα έργα, τα οποία πραγματεύονται θέματα προσφυγιάς όπως η δια θαλάσσης απόδραση και ο περιορισμός πίσω από τα συρματοπλέγματα. Η έκθεση φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, σε συνεργασία με τη Γκαλερί Citronne και θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο. Στο Μουσείο υπάρχουν επίσης εκθέματα από όλη την περιοχή της Τροιζηνίας, καθώς και τα ευρήματα των παλαιών ανασκαφών του Φιλαδελφέως στην Ερμιόνη.

ΖΕΥΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ #ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ #ΤΗΝΟΣ: Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου, παρουσιάζεται η έκθεση σύγχρονης τέχνης του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου με τίτλο «Ζευς και Αθηνά». Ο εικαστικός εμπνέεται από αρχαία έργα, όπως ο αρχαϊκός αμφορέας του Εξωμβούργου που απεικονίζει τη γέννηση της Αθηνάς από την κεφαλή του Δία, για να προχωρήσει σε σύγχρονες δημιουργίες. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

 
Διαβάστε επίσης:
8 Καλοκαιρινά Φεστιβάλ
Sonar: Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ στην Αθήνα
Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου 2019
εμφάνιση σχολίων