0
1
σχόλια
494
λέξεις
CULTURE
Η εξαιρετική έκθεση «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων» διευρύνει το ωράριό της έως την ολοκλήρωσή της στις 4 Μαΐου
 
ΦΩΤΟ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΤΙΒΙΑΝ
7 Απριλίου 2025

Με διεύρυνση ωραρίου τις Παρασκευές το απόγευμα 17.00-21:00 και γενικό εισιτήριο εισόδου 10€, η έκθεση «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων» διανύει τον τελευταίο μήνα της πριν ολοκληρωθεί στις 4 Μαΐου.

Oι επισκέπτες μπορούν πλέον να οργανώσουν την επίσκεψή τους τις Παρασκευές το απόγευμα ενώ οι ξεναγοί Ask Me είναι διαθέσιμοι για να αφηγηθούν τις συναρπαστικές ιστορίες των εκθεμάτων αλλά και να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση. Πρόκειται για την πρώτη παν-Kυκλαδική έκθεση που έχει διοργανωθεί ποτέ, παρουσιάζοντας την ιστορία μέσα από τα μάτια των γυναικών των Κυκλάδων, από την αρχαιότητα μέχρι το 19ο αιώνα. Μια έκθεση που συγκεντρώνει στην Αθήνα 180 αριστουργήματα από όλα σχεδόν τα μουσεία των νησιών των Κυκλάδων.

Η ιστορία της Κυκλαδίτισσας

Η ιστορία της Κυκλαδίτισσας ή η ιστορία μέσα από τα μάτια των γυναικών των Κυκλάδων; Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει αριστουργήματα από όλα τα μουσεία των νησιών των Κυκλάδων, από την αρχαιότητα μέχρι το 19ο αιώνα

Μια έκθεση σε συνδιοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού-Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που συγκεντρώνει στην Αθήνα 180 μοναδικά αριστουργήματα από όλα σχεδόν τα μουσεία των νησιών των Κυκλάδων: την Αμοργό, την Άνδρο, τη Δήλο, τη Θήρα, την Ίο, την Κέα, την Κύθνο, τη Μήλο, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο, τη Σέριφο, τη Σίκινο, τη Σίφνο, τη Σύρο, την Τήνο και τη Φολέγανδρο.

Τα περισσότερα από τα 180 έργα δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Κυκλάδων

Τα εκθέματα χρονολογούνται από την πρώιμη προϊστορία μέχρι τον 19ο αιώνα και τη γέννηση του ελληνικού κράτους. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Κυκλάδων και εκτός του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ ορισμένα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό.

Δίπλα στα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια της πρωτοκυκλαδικής περιόδου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο επισκέπτης θα δει 135 εκθέματα από τις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και εκθέματα από το Μουσείο Κανελλοπούλου, το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, την Εφορεία Παλαιοναθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

Τρία έργα που ξεχωρίζουν

Έργα μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας σκιαγραφούν την υπόσταση της Κυκλαδίτισσας ως θεά, ιέρεια, λατρεύτρια, μητέρα, σύζυγο, έμπορο, αγωνίστρια, διανοούμενη και άλλοτε ως εικόνα φόβου, ως θύμα έμφυλης βίας ή ως αντικείμενο πόθου.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τρία έργα λόγω μοναδικότητας και μεγέθους: η κολοσσική Κόρη της Θήρας των αρχαϊκών χρόνων, η οποία εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό, η εμβληματική τοιχογραφία των «Γυναικών στο Άδυτο» από το Ακρωτήρι της Θήρας και η Άρτεμις Ελαφηβόλος από τη Δήλο, ένα άγαλμα της Ελληνιστικής περιόδου, το οποίο για πρώτη φορά εκτίθεται εκτός νησιού.

Επιμέλεια: Δρ Δημήτριος Αθανασούλης, Διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Δρ Παναγιώτης Ιωσήφ, Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας. Δρ Ιωάννης Φάππας, Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Παρασκευές έως 2 Μαΐου (Εξαιρείται η Μεγάλη Παρασκευή 18/4), After Hours: 17:00 – 21:00. Είσοδος: €10. Κλείστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά ή στην είσοδο. Είσοδος από Μέγαρο Σταθάτου, Β. Σοφίας & Ηροδότου 1, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

 

Διαβάστε επίσης: Οι Κυκλαδίτισσες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

 

εμφάνιση σχολίων