0
1
σχόλια
341
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Καμία γλώσσα δεν αρκεί γι' αυτό το παράδοξο. Ο, τι και να πει κανείς, οι λέξεις δεν εκφράζουν το σύνολο»
 
DOCTV.GR
18 Σεπτεμβρίου 2018
«Τόσο στην ιατρική μου πείρα όσο και στη δική μου ζωή, βρέθηκα πολλές φορές αντιμέτωπος με το μυστήριο της αγάπης και ποτέ δεν μπόρεσα να εξηγήσω τι είναι. Σαν τον Ιώβ, έπρεπε να "θέλω βάλει την χείρα μου επί το στόμα μου. Άπαξ ελάλησα και δεν θέλω αποκριθη πλέον" (Ιωβ 40:4). Εδώ βρίσκεται το μεγάλο και το ελάχιστο, το πιο μακρινό και το πιο κοντινό, το πιο υψηλό και το πιο χαμηλό, και δεν μπορούμε να συζητήσουμε τη μια πλευρά του χωρίς επίσης να συζητήσουμε και την άλλη.

Καμία γλώσσα δεν αρκεί γι' αυτό το παράδοξο. Ο, τι και να πει κανείς, οι λέξεις δεν εκφράζουν το σύνολο. Το να μιλήσει κανείς για ορισμένες πλευρές είναι πάντα ή πάρα πολύ ή πολύ λίγο, επειδή μόνο το σύνολο έχει νόημα».

«Ο άνθρωπος μπορεί να προσπαθήσει να ονομάσει την αγάπη, ντύνοντας την με όλα τα ονόματα που έχει στη διάθεση του κι όμως θα εμπλακεί σε ατέλειωτες αυταπάτες. Αν έχει έναν κόκκο σοφίας, θα καταθέσει τα όπλα του και θα ονομάσει το άγνωστο με κάτι ακόμα πιο άγνωστο -δηλ. με το όνομα του Θεού. Αυτή είναι μια ομολογία της υποταγής του, της ατέλειας του και της εξάρτησής του. Αλλά ταυτόχρονα μια μαρτύρια για την ελευθερία που έχει να διαλέγει ανάμεσα στην αλήθεια και στο λάθος.

 
Αποσπάσματα απο το βιβλιο του Καρλ Γιουνγκ, Αναμνήσεις Σκέψεις Όνειρα, εκδ. Ισις. Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ (26 Ιουλίου 1875-6 Ιουνίου 1961) ήταν Ελβετός γιατρός και ψυχολόγος. Υπήρξε ο εισηγητής της σχολής της αναλυτικής ψυχολογίας. Από τα 20 του χρόνια είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι αιτία των περισσότερων ψυχικών νοσημάτων ήταν τα «συμπλέγματα σκέψεων» που μένουν ανέκφραστα στο υποσυνείδητο του ασθενή. Κάθε τέτοιο σύμπλεγμα σκέψεων το ονόμασε «complex», μια λέξη που σήμερα χρησιμοποιείται από όλους τους λαούς. Από το 1911 ήταν ιδρυτής και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχαναλυτικής Κοινωνίας, όμως το 1914 παραιτήθηκε για να μπορέσει να εξελίξει τις δικές του θεωρίες, που αργότερα ονόμασε «Ψυχολογία του Βάθους».


Διαβάστε επίσης: Γιουνγκ: Μέσα μας
 
εμφάνιση σχολίων