LADY MACBETH: Αγγλική εξοχή, 1865. Η Κάθριν είναι παγιδευμένη σε έναν γάμο χωρίς αγάπη, με έναν πικρό και σεξουαλικά ανενεργό άνδρα, ο οποίος έχει τα διπλά της χρόνια. Η σκληρή οικογένεια του, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα της. Όταν ξεκινά μια παθιασμένη σχέση με έναν νεαρό εργάτη του κτήματος του συζύγου της, μια δύναμη απελευθερώνεται μέσα της, τόσο ισχυρή που τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει μέχρι να κατακτήσει αυτό που θέλει. Μόνο που από κάποια στιγμή και μετά, δεν θα μπορεί πλέον να την ελέγξει, πράγμα που θα έχει καταστροφικές συνέπειες.
Εξαιρετικό ντεμπούτο του Βρετανού Γουίλιαμ Ολντρόιντ, βασίζεται στο μυθιστόρημα, Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ (1864), του Νικολάι Λεσκόφ, το οποίο έχει σταθεί πηγή έμπνευσης και για την ομώνυμη όπερα του Σοστάκοβιτς, αλλά και το, Η Λαίδη Μάκβεθ της Σιβηρίας (1962), του Πολωνού, Αντρέι Βάιντα (Afterimage, Η Γη της Επαγγελίας). Μεταφέρει την δράση στην Βρετανία της ίδιας εποχής και με έναν απογυμνωμένο από τα περιττά, μινιμαλιστικό τρόπο, αποτυπώνει την αυστηρότητα και την σκληρότητα της Βικτοριανής Εποχής, εικονογραφώντας με αναθεωρητικό τρόπο, μια ιστορία γυναικείας απελευθέρωσης, όπου το πάθος και η μέθη του χωρίς όρια έρωτα, μετατρέπει το θύμα σε θύτη, καταλήγοντας στην εξόντωση, ακόμα και του ίδιου του αντικειμένου, με το οποίο, αυτή, είναι τρελά ερωτευμένη.
Η αντιπροσώπευση κάποιων από τους χαρακτήρες από έγχρωμους ηθοποιούς, δίνει και μια επιπλέον, φυλετική διάσταση στις σχέσεις μεταξύ τους, πράγμα που φέρνει στον νου, Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη (2011), στην εκδοχή της Αντρέα Άρνολντ. Εκπληκτικό όλο το καστ, με επικεφαλής την εκπληκτική 19χρονη Φλόρενς Πιού στον κεντρικό ρόλο, να χρωματίζει με συναρπαστικό τρόπο ερμηνευτικά τις διαφορετικές ψυχολογικές μεταπτώσεις μια όμορφης, αποφασιστικής και τελικά, ανελέητης νεαρής γυναίκας, η οποία διεκδικεί με καταστροφικό τρόπο την ανεξαρτησία της, σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από άνδρες. Εξαιρετικός κι ο μουσικός, ηθοποιός και σκηνοθέτης, Κόσμο Τζάρβις, στον ρόλο του εραστή της, σε μια συναισθηματικά δυνατή ιστορία, που όμως δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες, ακαδημαϊκές και τυπικά βρετανικές παραγωγές εποχής κι ας την συνυπογράφει και το ίδιο το BBC. Βραβείο FIPRESCI, στη Θεσσαλονίκη και το Σαν Σεμπάστιαν, 15 υποψηφιότητες , Βρετανικά Βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου 2017, υποψήφια για βραβείο καλύτερης διεθνούς ταινίας, Independent Spirit Awards 2018, πολλές άλλες συμμετοχές και βραβεύσεις σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο.
Info: Lady Macbeth. Κοινωνική Δραματική Εποχής. Βρετανία 2016. Πρεμιέρα: Πέμπτη 30 Νοεμβρίου. Σκηνοθεσία; Γουίλιαμ Ολντρόιντ. Παίζουν: Φλόρενς Πιού, Κόσμο Τζάρβις, Πολ Χίλτον, Ναόμι Άκι. Διανομή: Seven Films & StraDa Films.
Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ: Το καλοκαίρι του 2004, ο 11χρονος Μίσα φτάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα για να ζήσει με τη μητέρα του, Σοφία, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχωρισμού. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι στην Αθήνα τον περιμένει ένας νέος πατέρας. Όσο η Ελλάδα ζει το Ολυμπιακό της όνειρο, ο Μίσα, αποκομμένος από το φυσικό του περιβάλλον και κάτοικος πλέον μιας άγνωστης για αυτόν χώρας, θα απογειωθεί βίαια προς τον ενήλικο κόσμο με όχημα τη σκοτεινή πλευρά των αγαπημένων του παραμυθιών.
Η Ελίνα Ψύκου τού, Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά (2013), δημιουργεί μια πολυεπίπεδη ιστορία για την αέναη αναζήτηση της αγάπης και της αποδοχής σε έναν αυστηρά οριοθετημένο όσο και βίαια μεταβαλλόμενο κόσμο όπου η φαντασία μοιάζει το τελευταίο καταφύγιο. Με αναφορές στον μαγικό ρεαλισμό και την pop μπαρόκ αισθητική των παραμυθιών των Αδερφών Γκριμ, αλλά και της ελληνικής αφηγηματικής τους παράδοσης (εξαιρετική η δουλειά της Πηνελόπης Βαλτή στην σκηνογραφία και του Διονύση Ευθυμιόπουλου στην φωτογραφία), η ταινία μιλάει (με υπερβολικά πληθωρικό τρόπο κάποιες φορές), για τρεις ανθρώπους που παραλλάσσουν με διαφορετικά ψέματα ο καθένας την πραγματικότητα της ζωής τους για να καταφέρουν να επιβιώσουν.
Ο Βίκτορ Κόμουτ, που υποδύεται τον μικρό Μίσα, είναι ένα παιδί από την Ουκρανία που ζει από τα οκτώ του χρόνια στην Ελλάδα, Η Βάλερι Τσεπλάνοβα που υποδύεται τη Σοφία, τη μητέρα του Μίσα, είναι διακεκριμένη ηθοποιός στη Γερμανία, μετανάστευσε εκεί με την οικογένειά της από τη Ρωσία, επίσης στα οκτώ της, κι έχει κάνει από θέατρο με τον Ντίμιτερ Γκότσεφ μέχρι σινεμά με τον Αντρέας Ντρέζεν. Τον κύριο Νίκο -τον πατέρα του μικρού Μίσα, ενσαρκώνει ο θεατράνθρωπος, Θανάσης Παπαγεωργίου. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Tribeca. Βραβείο - Καλύτερης Ταινίας CICAE στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο. Grand Prix στο Eurasian Bridges στην Γιάλτα. Συμμετοχή σε περισσότερα από 20 διεθνή Φεστιβάλ.
Info: Ο Γιος της Σοφίας (Son of Sofia). Κοινωνική Δραματική. Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία 2017. Πρεμιέρα: Πέμπτη 30 Νοεμβρίου. Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου. Παίζουν: Βάλερι Τσεπλάνοβα, Βίκτορ Κόμουτ, Αρετή Σεϊνταρίδου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αρτέμιος Χάβαλιτς, Υβόννη Μαλτέζου, Μαρία Φιλίνη, Μαρίνος Βεσλεμές, Χρήστος Στέργιογλου. Διανομή: One From The Heart.