0
1
σχόλια
554
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα έρευνα της Oxfam καταγράφει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών που γίνεται όλο και πιο ιλιγγιώδες

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
17 Ιανουαρίου 2017
Οι 8 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν το ίδιο πλούτο που κατέχει συνολικά το φτωχότερο 50% του πλανήτη, σύμφωνα με νέα έκθεση της Oxfam η οποία προειδοποιεί για την συνεχώς αυξανόμενη και επικίνδυνη συγκέντρωση του πλούτου.

Στην έκθεση η Oxfam, δηλώνει ότι είναι «τουλάχιστον τραγελαφικό» το γεγονός πως μια χούφτα πλούσιων ανδρών, με επικεφαλής τον ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, συγκεντρώνουν 426 δις λίρες, αριθμός που ισοδυναμεί με τον πλούτο 3,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Η οργάνωση κάνει έκκληση για ένα νέο οικονομικό μοντέλο ώστε να αντιστραφεί η ανισότητα που κατά ένα μέρος εξηγεί και την απόφαση του Brexit αλλά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

Για την αυξανόμενη ανισότητα υποστηρίζει πως ευθύνεται η επιθετική μείωση των μισθών, η αποφυγή πληρωμής φόρων αλλά και η συμπίεση των παραγωγών από μεγάλες εταιρείες, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν ώστε να παρέχουν ολοένα και υψηλότερες αποδόσεις σε πλούσιους ιδιοκτήτες και ανώτερα στελέχη, ενώ υπογραμμίζει πως η αυξανόμενη ανισότητα και η κοινωνική πόλωση αποτελούν δύο από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία το 2017 και θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναφορά της παγκοσμιοποίησης.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 8 ΤΟΥ ΡΙΤΣΙΣΤΑΝ: Τα 426 εκατομμύρια λίρες ανήκουν σε μια ομάδα με επικεφαλής τον Bill Gates. Ακολουθεί ο ιδρυτής της ισπανικής αλυσίδας ρούχων Zara, Amancio Ortega, και ο Warren Buffett, διάσημος επενδυτής και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway. Την ομάδα των υπερ-πλούσιων συμπληρώνουν ο Carlos Slim Helu, μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών και ιδιοκτήτης του ομίλου Grupo Carso, ο Jeff Besos ιδρυτής του Amazon, Mark Zuckerberg, ιδρυτής του Facebook, ο Larry Ellison, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής επιχείρησης τεχνολογίας Oracle και Michael Bloomberg, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης αλλά και ιδρυτής και ιδιοκτήτης των ειδήσεων Bloomberg και των υπηρεσιών χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Πέρυσι, η Oxfam, δήλωσε πως οι 62 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου ήταν τόσο πλούσιοι όσο το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε μόλις οκτώ το 2017. Αυτό προκύπτει καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι η φτώχεια στην Κίνα και την Ινδία είναι χειρότερη από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, κάνοντας το φτωχότερο 50% ακόμα πιο φτωχό,  και διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.  

Η Oxfarm βάσισε την έρευνα της στη λίστα των υπερ-πλουσίων του Forbes και στα στοιχεία που παρέχονται από την Επενδυτική Τράπεζα Credit Suisse. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκονται στο φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιμετωπίζει καθημερινό πρόβλημα επιβίωσης, με το 70% από αυτούς να ζουν σε χώρες με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Η έκθεση της Oxfam προσθέτει ότι από το 2015, το πλουσιότερο 1% έχει στην κατοχή του περισσότερο πλούτο από ό, τι το υπόλοιπο του πλανήτη και λέει ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών, 500 άτομα θα παραδώσουν 2.1 τρισεκατομμύρια δολάρια στους κληρονόμους τους - ποσό μεγαλύτερο από το ετήσιο ΑΕΠ της Ινδίας, μιας χώρας με 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Μεταξύ των ετών 1988 και 2011, τα εισοδήματα του φτωχότερου 10% αυξήθηκαν κατά μόλις 65 δολάρια,  ενώ τα εισοδήματα του πλουσιότερου 1% αυξήθηκαν κατά 11.800 δολάρια, δηλαδή 182 φορές περισσότερο.

Παράλληλα η Oxfam κάνει λόγο κι έκκληση για θεμελιώδη αλλαγή ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι οικονομίες θα λειτουργούν για όλους, όχι μόνο για τους «λίγους προνομιούχους».


Διαβάστε επίσης
Βασικό εισόδημα για όλους 
Φινλανδία: Σπίτι σε κάθε άστεγο 
Καναδάς: 1.320 δολ σε κάθε φτωχό πολίτη  
εμφάνιση σχολίων