0
1
σχόλια
399
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Μάνος Λαμπράκης γράφει για τη Μαλβίνα (κι ένα τηλεφώνημα αργά τη νύχτα)

ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
3 Φεβρουαρίου 2014

ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ ΤΗΝ ΕΧΩ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΑΛΒΙΝΑΣ, χειμώνας ’98 ή ’99 δεν θυμάμαι, 2 το πρωί σκυμμένη μέσα στις μυρτιές απέναντι από την Βιβλιοθήκη, με γούνα μαύρη ως τον αστράγαλο, να χώνει στις τσέπες μύρτιλα γιατί δεν είχε βρει κονσέρβα από το Βασιλόπουλο στη Σταδίου, για ντεκόρ στην περίφημη καστανότουρτα της. Η συνταγή της δε δημοσιεύτηκε ποτέ στα βιβλία της. Καλύτερη τούρτα κάστανο δεν έχω φάει ποτέ και πουθενά στον κόσμο. Ιδού, με τον τρόπο που υπαγορεύτηκε τηλεφωνικά, αργά τη νύχτα.

Η ΚΑΣΤΑΝΟΤΟΥΡΤΑ ΤΗΣ ΜΑΛΒΙΝΑΣ
1. ΝΟΥΓΚΑΤΙΝΑ: Φτιάχνουμε μαρέγκα ως εξής. Χτυπάμε στο μίξερ 12 ασπράδια αυγών, 5-6 σταγόνες λεμόνι και μια πρέζα αλάτι. Προσθέτουμε στη μαρέγκα ελαφρά τα πιο κάτω υλικά (το μέτρο είναι ένα τενεκεδάκι από ζαχαρούχο Γάλα Βλάχας): 2 τενεκεδάκια αμύγδαλα που τα περνάμε στο μίξερ να γίνουν πολύ λεπτά, 2 τενεκεδάκια ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι self-raising και 1 βανίλια. Ψήνουμε το μίγμα σε δυο φόρμες Νο26 ή και Νο28 που τις ντύνουμε με αλουμινόχαρτο. Ο φούρνος πρέπει να είναι στο μέτριο στους 150C για 25 λεπτά. Πρέπει να αφαιρέσουμε το αλουμινόχαρτο όταν κρυώσει εντελώς, για αυτό καλύτερα να γίνονται οι νουγκατίνες από την προηγούμενη μέρα.

2. ΓΕΜΙΣΗ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΟ: 1 κουτί κάστανο ( purée de marrons από το Βασιλόπουλο) ή 1 κιλό κάστανα σχισμένα και από τις δυο πλευρές που βράζουμε για 30-35 λεπτά και περνάμε στο μίξερ για να γίνουν πούδρα. 2 σοκολάτες ΙΟΝ κουβερτούρα που τις λιώνουμε με ¼ του ποτηριού νερό στη φωτιά. ‘Oταν διαλυθούν τις ρίχνουμε στο κάστανο στο οποίο έχουμε ήδη προσθέσει μια σαντιγί Morfat και δυο κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 1 βανίλια και 2 ποτηράκια του λικέρ κονιάκ. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ κι αφήνουμε το μίγμα εκτός ψυγείου για 6 ώρες. Στρώνουμε στην πιατέλα τη μια νουγκατίνα και μετά το μισό μίγμα από το κάστανο (στρώνεται πρώτα με το κουτάλι και μετά με ένα μαχαίρι) μετά την άλλη νουγκατίνα και μετά το υπόλοιπο κάστανο με τον ίδιο τρόπο. Καλύπτουμε με μια σαντιγύ Morfat χτυπημένη καλά με ζάχαρη τρεις κουταλιές περίπου. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατά την προτίμηση μας και δυο Crèmes fraîches χωρίς ζάχαρη καλά χτυπημένες). Για γαρνιτούρα λιώνουμε στη φωτιά 1 σοκολάτα ΙΟΝ κουβερτούρα με λίγο νερό κι ένα κουταλάκι μαργαρίνη, μύρτιλα (κονσέρβα από το Βασιλόπουλο) και κάνουμε σχέδια κατά βούληση. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο τουλάχιστον για 3 ώρες.

εμφάνιση σχολίων