Ο Kένεντι δολοφονείται. Ο Λούθερ Κίνγκ διαβάζει το Ι have a dream. Ένα χρόνο μετά θα συνταχθεί η Πράξη Πολιτικών Δικαιωμάτων
DOC TV
2 Μαΐου 2013
1963. Οι αναταράξεις κατά των φυλετικών διακρίσεων ταράζουν την Αμερική και η ιστορία παίρνει μια μεγάλη στροφή.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στη διάρκεια διαδηλώσεων στο Μπέρμιγχαμ κατά του φυλετικού διαχωρισμού. Γράφει το «Γράμμα από τη φυλακή Μπέρμιγχαμ», υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι έχουν την ηθική υποχρέωση να μην υπακούν σε άδικους νόμους.
Ένα μήνα αργότερα ο Επίτροπος Δημόσιας Ασφάλειας Eugene “Bull” Connor χρησιμοποιεί μάνικες και σκυλιά της αστυνομίας εναντίον μαύρων διαδηλωτών. Οι εικόνες της βαρβαρότητας μεταδίδονται και δημοσιεύονται παντού, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στο κίνημα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Στις 28 Αυγούστου, περίπου 200.000 άτομα συναντιούνται στο Lincoln Memorial και ακούν τη γνωστή ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «Έχω ένα όνειρο».
Ο Τζον Φ. Κένεντι συντάσσεται με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σχετικά με τις προοπτικές για την πολιτική νομοθεσία των δικαιωμάτων. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ο Πρόεδρος Κένεντι παρεμβαίνει, όταν ο Κυβερνήτης της Αλαμπάμα μπλοκάρει την είσοδο στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα προκειμένου να εμποδίσει δύο αφροαμερικανούς φοιτητές να παραστούν στα μαθήματα. Η Εθνική Φρουρά της Αλαμπάμα επεμβαίνει μετά από εντολή του Κένεντι και ο Γουάλας κάνει πίσω.
Το ίδιο βράδυ ο Κένεντι εκφωνεί στα εθνικά ΜΜΕ τις προτάσεις του σχετικά με τη νομοθεσία για τα πολιτικά δικαιώματα: ισότιμη πρόσβαση στα δημόσια σχολεία και σε άλλες εγκαταστάσεις, καθώς και μεγαλύτερη προστασία των δικαιωμάτων ψήφου.
Ο James Meredith γίνεται ο πρώτος μαύρος που αποφοιτά από το Πανεπιστήμιο του Μισισίπι, στις 18 Αυγούστου.
Η ηρεμία δεν κρατά πολύ. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1963, μια εκκλησία βαπτιστών στο Μπέρμιγχαμ δέχεται επίθεση με εκρηκτικά. Η έκρηξη σκοτώνει τέσσερα κορίτσια. Ήταν μια ρατσιστική επίθεση τρομοκρατίας. Παρόλο που οι τοπικοί ηγέτες είχαν φτάσει σε διακανονισμό με τους διαδηλωτές και είχαν αρχίσει να τους εντάσσουν στους δημόσιους χώρους, κάποιοι διαφωνούσαν. Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν, όταν το Συνέδριο της Νότιας Χριστιανικής Ηγεσίας (SCLC) και το Κογκρέσο για τη φυλετική ισότητα (CORE) ενεπλάκησαν σε μια εκστρατεία υπέρ του δικαιώματος των αφροαμερικανών να ψηφίζουν στο Μπέρμιγχαμ. Τελικά η εκστρατεία ήταν επιτυχής και οι διαδηλώσεις οδήγησαν σε συμφωνία. Το συμβάν αποτελεί κρίσιμο σημείο καμπής στις ΗΠΑ για το Κίνημα υπέρ των Πολιτικών Δικαιωμάτων και συμβάλλει καθοριστικά στην υποστήριξη της Πράξης Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964.
Την ίδια χρονική περίοδο, ο Κένεντι ασχολείται και με την εξάλειψη άλλων διακρίσεων. Έτσι υπογράφει επίσης τον ομοσπονδιακό νόμο περί ίσης αμοιβής του 1963, με στόχο την κατάργηση των μισθολογικών διαφορών λόγω φύλου.
Ο JFK ή Τζον Φ. Κένεντι δολοφονείται στις 22 Νοεμβρίου του ‘63. Οι προτάσεις του κατά των φυλετικών διακρίσεων έγιναν μέρος της Πράξης Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964, που έθεσε εκτός νόμου μεγάλες μορφές φυλετικών, εθνοτικών, εθνικών και θρησκευτικών διακρίσεων, αλλά και διακρίσεων λόγω φύλου.
Διαβάστε επίσης:
«Έχω ένα Όνειρο»
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ, ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
εμφάνιση σχολίων