0
1
σχόλια
336
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Εκτάσεις σε μεγέθη χωρών αγοράζονται από διεθνή μεγαθήρια και το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα βρίσκεται σε εξέλιξη

DOC TV
15 Οκτωβρίου 2012
Ένα αναρχικό σύνθημα δίπλα στα γραφεία μας γράφει: «η Γη δεν ανήκει σε κανέναν, οι σπόροι σε όλους». Σήμερα οι αποκαλύψεις σχετικά με τη συστηματική αγορά της γης από μεγάλες εταιρείες με σκοπό την άνοδο της τιμής των τροφίμων, την καταστροφή των βιολογικών σπόρων και την αισχροκέρδια εις βάρος μεγάλων και πεινασμένων πληθυσμών του πλανήτη, μας αφήνουν άναυδους.

Η Oxfam είναι μια συνομοσπονδία αποτελούμενη από 17 οργανισμούς σε 90 χώρες που δραστηριοποιούνται με σκοπό την εύρεση λύσεων για θέματα φτώχειας και δικαιοσύνης. Με την τελευταία αναφορά της, η Oxfam ασκεί πιέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα αλλά και τη βρετανική κυβέρνηση (ένας από τους βασικότερους μετόχους της). Αίτημά της, να μην υποστηρίζει διεθνείς επενδυτές γης που αγοράζουν τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης σε αναπτυσσόμενες χώρες για να παράγουν βιοκαύσιμα ή για κερδοσκοπία σε βάρος των τιμών των τροφίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Oxfam, την τελευταία δεκαετία τα χιλιάδες συμβόλαια αγοράς γης από ξένους επενδυτές σε αναπτυσσόμενες χώρες με μεγάλο πρόβλημα πείνας καλύπτουν μια έκταση όσο 8 φορές η Μεγάλη Βρετανία. Από αυτές τις εκτάσεις τελικά ένα μεγάλο μέρος παραμένει αδρανές και αχρησιμοποίητο, προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές των τροφίμων, κι ένα άλλο χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοκαυσίμων που εξάγεται σε Ευρώπη και Αμερική.

«Ο πυρετός της γης είναι εκτός ελέγχου» λένε οι εκπρόσωποι της Oxfam και εξηγούν ότι τα οφέλη από αυτές τις επενδύσεις για τους ντόπιους είναι ελάχιστα και δε βοηθούν στη μείωση της πείνας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οργάνωσης, το 30% της γης της Λιβερίας και το 63% της καλλιεργήσιμης γης της Καμπότζης έχουν πάει σε ιδιωτικές εταιρείες. Σύμφωνα άλλωστε με τη Barbara Stocking, ανώτερο στέλεχος της Oxfam: «Οι επενδύσεις θα έπρεπε να είναι ένα καλό νέο για τις αναπτυσσόμενες χώρες και όχι να οδηγούν σε περισσότερη πείνα, φτώχεια και κακουχία». Και συμπληρώνει: «η Παγκόσμια Τράπεζα είναι στη μοναδική θέση να βοηθήσει να σταματήσει αυτή η καταπάτηση της γης, που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του αιώνα».
 

εμφάνιση σχολίων