0
1
σχόλια
271
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Εχουμε δώσει 11 δις ευρώ για ενεργειακές επιδοτήσεις και από το 2022 η δαπάνη ανήλθε στο 5,3% του ΑΕΠ – δηλαδή η υψηλότερη στην ΕΕ.
 
ΦΩΤΟ: UNSPLASH
8 Ιανουαρίου 2025

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα και την Ιταλία τον Αύγουστο του 2024 ήταν 12 φορές υψηλότερες από τις σκανδιναβικές χώρες, ξεπερνώντας ακόμα και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης που επίσης αντιμετώπιζαν υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον Νίκο Μαγγίνα, οικονομολόγο της Εθνικής Τράπεζας, οι αυξημένες τιμές ενέργειας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση και στο κόστος των επιχειρήσεων: «Οι αυξημένες τιμές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση των νοικοκυριών και στη διάρθρωση του κόστους για τις βιομηχανίες, τις αεροπορικές εταιρείες και τη ναυτιλία».

To Reuters σημειώνει πως από το 2021, η Ελλάδα έχει δαπανήσει 11 δισεκατομμύρια ευρώ για ενεργειακές επιδοτήσεις ενώ το 2022 η δαπάνη ανήλθε στο 5,3% του ΑΕΠ, δηλαδή μακράν, η υψηλότερη στην ΕΕ και διπλάσια (από τη δεύτερη κατά σειρά) Ιταλία, σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία συμβούλων ενέργειας Enerdata.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει τις ελλείψεις σε επενδύσεις και διασυνδέσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη σε σύγκριση με τη βορειοανατολική, καθώς και την ανυπαρξία αποθήκευσης ενέργειας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο Henning Gloystein της Eurasia Group τονίζει τη δυσκολία εισαγωγής ενέργειας όταν η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές είναι χαμηλή, σε αντίθεση με την Ισπανία που έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγή από ΑΠΕ. «Η Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια στερούνται διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας. Κάθε φορά που υπάρχει έλλειψη ενέργειας και η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι χαμηλή, δυσκολεύονται να εισάγουν τις απαραίτητες ποσότητες».

 

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλία: Έργα ύψους 1,4 δις στις 4 γνωστές εταιρείες
 

Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν

εμφάνιση σχολίων