0
1
σχόλια
1011
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Έρχεται σε τρεις εμβληματικούς κινηματογράφους της Αθήνας με μια συναρπαστική συλλογή ταινιών. Από τον Χ. Λακταρίδη
 
ΦΩΤΟ: A World Not Ours
16 Οκτωβρίου 2024
Η τρίτη διοργάνωση του Athens Palestine Film Festival από την Dounias, θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 16 Νοεμβρίου 2024 στην Ανδόρα, στο Studio New Star Art Cinema και στο Τριανόν. Το φεστιβάλ παρουσιάζει μια συναρπαστική συλλογή παλαιστινιακών ταινιών, με την παρουσία σκηνοθετών και ηθοποιών και συμμετοχή τους σε συζητήσεις και συνεδρίες Q&As, προσφέροντας μοναδικές οπτικές για το έργο τους και την ευρύτερη παλαιστινιακή πραγματικότητα.

Με την τελετή έναρξης στον κινηματογράφο Ανδόρα στις 17 Οκτωβρίου, το φεστιβάλ υπόσχεται στο κοινό ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό ταξίδι που θα το συνεπάρει με τον πλούτο και την ποικιλομορφία της παλαιστινιακής αφήγησης. Οι φετινές ταινίες, από συναισθηματικά δράματα μέχρι αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ, εξερευνούν θέματα ταυτότητας, αντίστασης και ψυχικής ανθεκτικότητας.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
 
17 – 20 Οκτωβρίου, 2024: Κινηματογράφος Ανδόρα

17 Οκτωβρίου:
20:00 Τελετή έναρξης
20:30 «Life is Beautiful» (Al Haya Helwa/2023) Ντοκιμαντέρ του Μοχάμεντ Τζαμπαλί. Ο σκηνοθέτης το 2014 βρισκόταν σε ένα Φεστιβάλ στο Τρόμσο της Νορβηγίας, όταν το Ισραήλ "σφράγισε" τα σύνορα της Γάζας. Του πήρε 7 ολόκληρα χρόνια να επιστρέψει. 

18 Οκτωβρίου:
20:00 «The Teacher» (2023) Μυθοπλασία σε σκηνοθεσία Φαράχ Ναμπουλσί. Ένας Παλαιστίνιος δάσκαλος παλεύει να συμβιβάσει την ριψοκίνδυνη δέσμευσή του στην πολιτική αντίσταση με την ευκαιρία μιας νέας σχέσης με την εθελόντρια Λίζα και τη συναισθηματική του υποστήριξη σε έναν από τους μαθητές του, τον Άνταμ.

19 Οκτωβρίου:
19:00 «Bye Bye Tiberias» (2023). Ντοκιμαντέρ της Λίνα Σουαλέμ. Χρόνια αφότου εγκατέλειψε το παλαιστινιακό χωριό της για να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, η Χιάμ Αμπάς (The Visitor, Blade Runner 2049, Succession), επιστρέφει στο σπίτι της με την κόρη της, σε αυτό το οικείο ντοκιμαντέρ για τέσσερις γενιές γυναικών και την κοινή κληρονομιά του χωρισμού τους.

21:00 «Wajib» (2017). Δραματική ταινία της Ανμαρί Γιασίρ. Μετά από χρόνια στο εξωτερικό στην Ιταλία, ο Shadi επιστρέφει στη γενέτειρά του, τη Ναζαρέτ, κάπως απρόθυμα, για να τιμήσει το "wajib" (ή το καθήκον του) να μοιράζει προσκλήσεις για το γάμο της αδελφής του με τον πατέρα του. Η ένταση που σιγοβράζει μεταξύ των δύο - οι οποίοι συχνά είναι κολλημένοι σε ένα αυτοκίνητο, τις περισσότερες φορές στην κίνηση - χτίζεται, εκθέτοντας τα μερικές φορές κωμικά χάσματα που υπάρχουν μεταξύ ανδρών που ζουν σε διαφορετικούς κόσμους αλλά μοιράζονται έναν ακλόνητο δεσμό.

20 Οκτωβρίου:
19:00 «Lyd» (2023). Ντοκιμαντέρ με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας των Σάρα Εμα Φρίντλαντ και Ράμι Γιούνις. Η ιστορία μιας πόλης που κάποτε συνέδεε την Παλαιστίνη με τον κόσμο - αυτό που ήταν κάποτε, αυτό που είναι τώρα και αυτό που θα μπορούσε να είχε γίνει.

21:00 «Mediterranean Fever» (2022). Μαύρη Κωμωδία σε σκηνοθεσία Μαχά Χατζ. Ο Waleed ονειρεύεται μια συγγραφική καριέρα ενώ πάσχει από κατάθλιψη. Αναπτύσσει μια σχέση με έναν μικροαπατεώνα γείτονά του. Ενώ το σχέδιο μετατρέπεται σε μια απροσδόκητη φιλία, τους οδηγεί σε ένα ταξίδι σκοτεινών συναντήσεων.


1 – 3 Νοεμβρίου, 2024: Κινηματογράφος Studio New Star Art

1 Νοεμβρίου:
20:00 Εναρκτήρια Ομιλία
20:30 «7 Waves» (2023) Ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Asma Bseiso. Mια μαρτυρία αγάπης αφιερωμένη στη θάλασσα της Γάζας, τις ιστορίες, τους μύθους και τους ήρωές της. Σε δύο παράλληλες αφηγήσεις, η ταινία ακολουθεί το ταξίδι μιας Παλαιστίνιας πρωταθλήτριας κωπηλασίας που προσπαθεί να επιτύχει το όνειρό της και την ιστορία ενός ψαρά και θαλάσσιου διασώστη που έχει περάσει τη ζωή του δίπλα στη Θάλασσα της Γάζας. Εμπνευσμένο από έναν δημοφιλή μύθο στη Γάζα, το 7 Waves υφαίνει ιστορίες και όνειρα για μια πολιορκημένη θάλασσα, γεμάτη ζωή και ελπίδα.
 
2 Νοεμβρίου:
20:00 «Tomorrow’s Freedom» (2022). Το 2017, οι κινηματογραφικές αδελφές Georgia και Sophia Scott απέκτησαν στενή πρόσβαση στην ιστορία του φυλακισμένου Παλαιστίνιου πολιτικού ηγέτη Marwan Barghouthi. Σε στενή συνεργασία με την οικογένεια του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατέγραψαν τα συμβάντα κατά τη διάρκεια μιας απεργίας πείνας του Marwan. Μια περίοδο που είχε επιπτώσεις στην οικογένεια και τον στενό κύκλο του. 

3 Νοεμβρίου:
20:00 «A World Not Ours» (Alam Laysa Lana, 2012). Αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ το οποίο είδαμε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους της Ολυμπίας, σε σκηνοθεσία Μαχντί Φλεϊφέλ. Ένα οικείο, και συχνά χιουμοριστικό, πορτρέτο τριών γενεών εξορίας στο στρατόπεδο προσφύγων Ein el-Helweh, στο νότιο Λίβανο. Βασισμένη σε έναν πλούτο προσωπικών ηχογραφήσεων, οικογενειακών αρχείων και ιστορικού υλικού, η ταινία είναι μια ευαίσθητη και διαφωτιστική μελέτη του ανήκειν, της φιλίας και της οικογένειας στη ζωή εκείνων για τους οποίους η αποστέρηση είναι ο κανόνας και λαχταρούν να μπορούσαν να ζήσουν μια "βαρετή" καθημερινότητα όπως όλοι μας.


15 – 16 Νοεμβρίου, 2024: Κινηματογράφος Τριανόν

15 Νοεμβρίου:
20:00 Εναρκτήρια Ομιλία
20:30 «200 Meters» (2020). Εξαιρετικό κοινωνικό δράμα του Αμεν Ναϊφές. Ο Mustafa και η σύζυγός του Salwa προέρχονται από δύο παλαιστινιακά χωριά που απέχουν μόλις 200 μέτρα, αλλά χωρίζονται από το τείχος. Η ασυνήθιστη κατάσταση διαβίωσής τους αρχίζει να επηρεάζει τον κατά τα άλλα ευτυχισμένο γάμο τους, αλλά το ζευγάρι κάνει ό, τι μπορεί για να το κάνει να λειτουργήσει. Κάθε βράδυ αναβοσβήνει ένα φως από το μπαλκόνι του για να ευχηθεί στα παιδιά του από την άλλη πλευρά μια καληνύχτα, και του κάνουν σήμα πίσω. Μια μέρα δέχεται ένα τηλεφώνημα πως ο γιος του έχει ένα ατύχημα. Σπεύδει στο σημείο ελέγχου όπου πρέπει να περιμένει στην ουρά μόνο για να ανακαλύψει ότι υπάρχει πρόβλημα με τα δακτυλικά του αποτυπώματα και του απαγορεύεται η είσοδος. Απελπισμένος, καταφεύγει στην πρόσληψη ενός λαθρεμπορου για να τον φέρει απέναντι. Το κάποτε ταξίδι του στα 200 μέτρα γίνεται οδύσσεια 200 χιλιομέτρων.

16 Νοεμβρίου:
20:00 Τελετή λήξης
20:30 «From Ground Zero» (2024). Ένα συναρπαστικό πρότζεκτ που συγκεντρώνει 22 ταινίες μικρού μήκους που δημιουργήθηκαν από ταλαντούχους σκηνοθέτες από τη Γάζα. Ξεκίνησε από τον Rashid Masharawi, σε μια πρωτοβουλία που στοχεύει να προσφέρει μια πλατφόρμα σε νέους καλλιτέχνες να εκφραστούν μέσω της τέχνης τους. Κάθε ταινία, που κυμαίνεται σε διάρκεια από 3 έως 6 λεπτά, παρουσιάζει μια μοναδική προοπτική για την τρέχουσα πραγματικότητα στη Γάζα.

Όλες οι ταινίες θα έχουν υπότιτλους τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Ως όρος κοινός σε ευρείες γεωγραφικές περιοχές και πολιτισμούς, η λέξη "ντουνιάς" στα ελληνικά και στα αραβικά μεταφράζεται ως ο «κόσμος». Εμπνευσμένη από τις περίπλοκες και αιώνιες πολιτιστικές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο, η Dounias είναι μια πλατφόρμα αφιερωμένη στην ανάπτυξη, παραγωγή και προβολή του πολιτισμού της Παλαιστίνης και του αραβικού κόσμου στο ελληνικό κοινό.



info: 3ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου της Αθήνας. Σε Ανδόρα (17-20/10), Studio New Star Art Cinema (01-03/11) και Τριανόν (15&16/11). Εισιτήρια: 6 € ανά προβολή, διαθέσιμα στο ταμείο του κινηματογράφου ή online.


Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν
 
εμφάνιση σχολίων