0
1
σχόλια
536
λέξεις
ΖΗΝ
Νοστιμιά στο μπουκάλι. Το φθινόπωρο είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να τα φτιάξουμε
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ | UNSPLASH
22 Οκτωβρίου 2022
Λικέρ από ρόδι, μανταρίνι, λεμόνι ή κράνα. Το φθινόπωρο είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να τα φτιάξουμε, όχι μόνο επειδή οι καρποί ωριμάζουν τότε, αλλά και διότι τα λικέρ χρειάζονται αρκετές μέρες ανάπαυσης. Οπότε, μέχρι την Πρωτοχρονιά είναι πανέτοιμα, είτε για να τα πιούμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους είτε για να τα βάλουμε σε όμορφα γυάλινα μπουκάλια, να τα στολίσουμε με φιόγκους και να τα χαρίσουμε με όλη μας την αγάπη.

ΛΙΚΕΡ ΡΟΔΙ
ΥΛΙΚΑ: 10 ρόδια, 1 κιλό ζάχαρη, 1 κιλό τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, 2 ξυλάκια κανέλας, 2-3 γαρίφαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε τα ρόδια στη μέση. Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού χτυπάμε τα ρόδια από την πλευρά της φλούδας για να βγουν εύκολα οι σπόροι. Βάζουμε μέσα σε βάζο τα σπόρια του ροδιού, τη ζάχαρη, τα γαρίφαλα και την κανέλα. Κλείνουμε καλά το βάζο και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για περίπου ένα μήνα. Το ανακινούμε τακτικά και ελέγχουμε: η ζάχαρη πρέπει να αρχίσει να διαλύεται και να παίρνει το όμορφο ζεστό χρώμα του ροδιού. Μόλις περάσουν οι 25-30 μέρες, προσθέτουμε το τσίπουρο και το φυλάμε πάλι σε ζεστό μέρος για άλλες 15 μέρες. Το σουρώνουμε και το βάζουμε σε μπουκάλια μέχρι να ωριμάσει.

ΛΙΚΕΡ ΚΡΑΝΑ
ΥΛΙΚΑ
: 1 κιλό κράνα, 1 κιλό κονιάκ, 6 κούπες ζάχαρη, 2 ξυλάκια κανέλας, 4-5 γαρίφαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε τα κράνα και τα τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Κλείνουμε καλά το βάζο, το αφήνουμε έτσι για 2 εβδομάδες και φροντίζουμε να το ανακινούμε κατά διαστήματα, για να λιώνει η ζάχαρη. Μετά τις 15 μέρες, προσθέτουμε το κονιάκ και το αφήνουμε για ένα μήνα σε ζεστό μέρος. Πριν το βάλουμε σε μπουκάλια, το σουρώνουμε αρκετές φορές.

ΛΙΚΕΡ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό μανταρίνια ακήρωτα (με κουκούτσια), 1/2 κιλό τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, 400 γραμμ. ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλας, 5-6 γαρίφαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε 5 μανταρίνια και κρατάμε τις φλούδες τους. Στύβουμε τα υπόλοιπα και βάζουμε το χυμό τους να βράσει μαζί με τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά. Η ζάχαρη πρέπει να λιώσει και να γίνει ένα ωραίο σιρόπι. Τοποθετούμε τις φλούδες μέσα σε βάζο, προσθέτουμε το σιρόπι, το τσίπουρο, τα γαρίφαλα και τα ξυλάκια κανέλας. Τα αφήνουμε για 30 μέρες σε ζεστό μέρος, ανακινώντας ανά τακτικά χρονικά διαστήματα. Μόλις περάσουν οι 30 μέρες, σουρώνουμε και τοποθετούμε το λικέρ μας σε μπουκάλια.

ΛΙΚΕΡ ΛΕΜΟΝΙ
ΥΛΙΚΑ: 6 μεγάλα λεμόνια ακήρωτα και με χοντρή φλούδα, 3 φλιτζ. λευκό ρούμι ή βότκα, 2 φλιτζ. νερό, 2 φλιτζ. ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τρίβουμε τη φλούδα τους. Ύστερα τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε μαζί με το ξύσμα μέσα σε βάζο. Προσθέτουμε το ποτό, κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε ζεστό και σκιερό μέρος για 15 μέρες, ανακινώντας το ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μετά τις 15 μέρες, σουρώνουμε καλά το μείγμα και κρατάμε xωριστά το αλκοόλ και την πούλπα (πολτό) των λεμονιών. Βάζουμε την πούλπα να βράσει μαζί με το νερό και τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα σιρόπι. Σουρώνουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε μέσα στο δοχείο που κρατήσαμε το αλκοόλ. Το αφήνουμε να δέσει για μία εβδομάδα ακόμα και ύστερα μοιράζουμε σε μπουκάλια.

Διαβάστε επίσης:
Κολοκυθόσουπα βελουτέ
ΣΥΝΤΑΓΗ: Τσακιστές πατάτες φούρνου
ΣΥΝΤΑΓΗ: Γυαλάκια με σοκολάτα
Δροσερή σαλάτα με κριθαράκι, γαρίδες, πιπεριές, ντοματίνια
εμφάνιση σχολίων