0
1
σχόλια
1043
λέξεις
ΖΗΝ
DOCTV.GR | PEXELS
29 Απριλίου 2022
Τζίντζερ, ένα υπέροχο μπαχαρικό με μοναδική γεύση και πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Με καταγωγή από τη νοτιοανατολική Ασία, η καλλιέργεια του τζίντζερ είναι γνωστή για τα πιπεράτα και πικάντικα ριζώματα που δημιουργεί, από τα οποία δώθηκε η ονομασία πιπερόριζα. Πρόκειται για ένα πολυετές αρωματικό φυτό με στενόμακρα μυτερά φύλλα που φτάνει σε ύψος περίπου ενός μέτρου. Το φυτό του τζίντζερ σχηματίζει κίτρινα λουλούδια πάνω σε ανθοφόρους βλαστούς που ξεκινούν από την βάση των ριζωμάτων του και μοιάζουν πολύ με την αλπίνια, ένα τροπικό φυτό που ανήκει στην ίδια οικογένεια. Τα ριζώματα του τζίντζερ έχουν χαρακτηριστικές προεξοχές που θυμίζουν δάχτυλα χεριού.

Η καυστική γεύση του τζίντζερ οφείλεται στα έλαια που περιέχει, με πιο σημαντική τη τζιντζερόλη. Χάρη στο συγκεκριμένο συστατικό, το τζίντζερ αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά μπαχαρικά και είναι διάσημο για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει για την υγεία, καθώς βοηθά στην πέψη, στη μείωση της χοληστερίνης και έχει αντιοξειδωτική δράση. Το τζίντζερ ως μπαχαρικό έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα και χρησιμοποιείται φρέσκο ή αποξηραμένο σε φαγητά, σε σάλτσες, σε ροφήματα και σε ποτά. Ας δούμε αναλυτικά πώς μπορούμε να φυτέψουμε τζίντζερ για να απολαμβάνουμε το καταπληκτικό άρωμα και τη μοναδική γεύση του κατευθείαν από τον κήπο και το μπαλκόνι μας.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του τζίντζερ για να αναπτυχθεί; Το τζίντζερ ως τροπικό φυτό είναι σχετικά δύσκολο να καλλιεργηθεί σε περιοχές όπου δεν έχει αρκετή ζέστη και υγρασία. Σε ψυχρές περιοχές, το τζίντζερ καλλιεργείται σε θερμοκήπια. Ερασιτεχνικά, μπορούμε να το φυτέψουμε και σε γλάστρα μέσα στο σπίτι. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιοφανή ή σε σχετικά ημισκιερά σημεία και χρειάζεται γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα. Η καλλιέργεια του τζίντζερ είναι ευαίσθητη στο κρύο. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, το φυτό του τζίντζερ χάνει τα φύλλα του. Επιπλέον, το φυτό του τζίντζερ είναι ευαίσθητο σε δυνατούς ανέμους που λυγίζουν τους ψηλούς βλαστούς και τα φύλλα του. Για το λόγο αυτό, φυτεύουμε το τζίντζερ σε σημεία προφυλαγμένα από τον αέρα.

2. Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε το τζίντζερ; Στη χώρα μας, τόσο τα έτοιμα φυτά τζίντζερ, όσο και το πολλαπλασιαστικό υλικό (ριζώματα, σπόροι) για να φυτέψουμε τζίντζερ είναι αρκετά δυσεύρετα σε φυτώρια. Ένας εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε φυτά τζίντζερ είναι με διαίρεση των ριζωμάτων. Καθώς το τζίντζερ ανήκει στα φυτά που καλλιεργούνται με κομμάτια που περισσεύουν από την κουζίνα, ο πολλαπλασιασμός του μπορεί να γίνει από τα ριζώματα που προμηθευόμαστε από το μανάβικο της γειτονιάς μας ή από κάποιο βιολογικό κατάστημα.

Μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας φυτά τζίντζερ ακολουθώντας την εξής διαδικασία:
– Επιλέγουμε σχετικά μεγάλα ριζώματα, μεγέθους 10 -15 εκατοστών, που να διαθέτουν αρκετές προεξoχές και προτιμάμε αυτές που έχουν αποκτήσει και ένα πρασινωπό χρώμα.
– Κόβουμε το τζίντζερ σε κομμάτια μεγέθους 3-5 εκατοστών, έτσι ώστε κάθε κομμάτι να περιέχει τουλάχιστον ένα οφθαλμό (ένα στρογγυλό φουσκωμένο σημείο) από τον οποίο θα βλαστήσει το φυτό του τζίντζερ.
– Για να αποφύγουμε πιθανό σάπισμα των κομματιών του τζίντζερ, τα αφήνουμε 2 μέρες να ξεραθούν οι τομές σε ζεστό και ξηρό μέρος πριν τις φυτέψουμε στο χώμα.
– Το τζίντζερ φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης αφού περάσει η παγωνιά του χειμώνα. Φυτεύουμε τα κομμάτια σε βάθος 2-3 εκατοστών και σε απόσταση περίπου 30-40 εκατοστών μεταξύ τους.

3. Πώς καλλιεργούμε τζίντζερ σε γλάστρα; Για να αναπτυχθεί το τζίντζερ σε γλάστρα, προτιμάμε προφυλαγμένα σημεία σε μπαλκόνι με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το φυτό τζίντζερ μέσα στο σπίτι, τοποθετούμε το φυτό σε φωτεινό παράθυρο που δεν το χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου, μακριά από καλοριφέρ και τζάκι. Για τη φύτευση του τζίντζερ, επιλέγουμε γλάστρες βάθους και πλάτους περίπου 30 εκατοστών που διαθέτουν τρύπες στην βάση για να φεύγει το νερό. Χρησιμοποιούμε ελαφρύ φυτόχωμα με περλίτη και τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση.

4. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια του τζίντζερ; Αμέσως μετά τη φύτευση του τζίντζερ, ποτίζουμε ελαφριά για να βοηθήσουμε το φυτό να ριζώσει. Μία με δύο εβδομάδες μετά τη φύτευση, το τζίντζερ θα βγάζει βλαστούς. Αφού φυτρώσει το φυτό του τζίντζερ, ποτίζουμε περίπου μία φορά την εβδομάδα με άφθονο νερό. Αν το χώμα στεγνώνει γρήγορα, ποτίζουμε πιο συχνά. Για τα φυτά τζίντζερ που έχουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή μέσα στο σπίτι είναι καλό να ψεκάζουμε τα φύλλα τους με νερό όταν επικρατεί πολύ ζέστη.

5. Τι λίπασμα βάζουμε στα φυτά του τζίντζερ; Η καλλιέργεια του τζίντζερ έχει αρκετές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και λίπασμα. Κατά την φύτευση, μπορούμε να ενσωματώσουμε οργανική ουσία με τη μορφή κοπριάς ή κομπόστ για να βελτιώσουμε το χώμα και να το προσθέσουμε θρεπτικά συστατικά. Aφού φυτρώσει η πιπερόριζα, 2-3 εβδομάδες μετά, ξεκινάμε τη λίπανση με πλήρες βιολογικό λίπασμα που περιέχει άζωτο και κάλιο και επαναλαμβάνουμε μία φορά το μήνα μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Συμπληρωματικά, στις αρχές του καλοκαιριού, προσθέτουμε στην πιπερόριζα βιολογικό λίπασμα ασβεστίου.

6. Πώς προστατεύουμε το τζίντζερ από έντομα και ασθένειες; H καλλιέργεια του τζίντζερ είναι αρκετά ανθεκτική και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία από έντομα και ασθένειες. Προσέχουμε μόνο να μην το ποτίζουμε υπερβολικά. Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας στο χώμα, είναι πιθανό να έχουμε ανάπτυξη μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών που θα προκαλέσουν σάπισμα των ριζωμάτων της πιπερόριζας.

7. Πότε συγκομίζουμε το τζίντζερ; Κατάλληλη εποχή για τη συγκομιδή του τζίντζερ είναι περίπου 10-11 μήνες μετά τη φύτευση, μέσα στον χειμώνα, καθώς τότε είναι αρκετά ώριμα τα ριζώματα που έχει δημιουργήσει. Σε αυτή τη φάση ωρίμανσης, τα φύλλα της πιπερόριζας σταδιακά κιτρινίζουν και ξεραίνονται, ενώ οι βλαστοί του φυτού γέρνουν και πέφτουν. Τα ριζώματα της πιπερόριζας έχουν αποκτήσει αρκετό σκληρό φλοιό που δε θα πληγωθεί κατά το βγάλσιμο τους από το έδαφος. Βέβαια, σε περιοχές που έχουμε πιο ψυχρό χειμώνα, μπορούμε να συγκομίσουμε νωρίτερα την πιπερόριζα, μέσα στο φθινόπωρο, περίπου στους 6-7 μήνες μετά την φύτευση. Ακόμα και σε αυτή την πρώιμη φάση ωρίμανσης, τα baby τζίντζερ όπως αποκαλούνται, έχουν σχεδόν την ίδια γεύση και υφή με τα ώριμο τζίντζερ, αλλά αρκετά πιο μαλακό φλοιό.

8. Κι ένα μυστικό για να διατηρήσουμε τα ριζώματα του τζίντζερ για περισσότερο διάστημα. Τα ριζώματα της φρέσκιας πιπερόριζας που συγκομίσαμε μπορούν να διατηρηθούν για μία περίπου εβδομάδα αν τα αποθηκεύσουμε σε συνθήκες δωματίου. Για μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης, αποθηκεύουμε το τζίντζερ σε ψυγείο, όπου μπορούμε να το διατηρήσουμε μέχρι και ένα μήνα.

Via mistikakipou.gr


Διαβάστε επίσης:
8 λόγοι που ξεραίνονται τα φυτά μας και πώς τα σώζουμε;
Πώς αποξηραίνουμε αρωματικά φυτά και βότανα
10 σπιτικά υλικά για φυσικό λίπασμα στα φυτά

 
εμφάνιση σχολίων