Συν ένα μυστικό για να σώσουμε ένα φυτό που έχει σχεδόν ξεραθεί
Τα φυτά πριν ξεραθούν, συνήθως με τον τρόπο τους μας δίνουν κάποια μηνύματα ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Πολλές φορές σταδιακά κιτρινίζουν τα φύλλα τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το αποτέλεσμα έρχεται πολύ γρήγορα. Όταν τα φυτά ξεραθούν, παίρνουν ένα καφέ χρώμα, χάνουν τα φύλλα τους και δεν εμφανίζουν ξανά νέα βλάστηση. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο θάνατος των φυτών είναι φυσιολογικός όπως συμβαίνει στα ετήσια λουλούδια όταν έρχεται ο χειμώνας, στα εποχιακά λαχανικά όταν ολοκληρώνεται η καρποφορία τους, καθώς σε καρποφόρα δέντρα που έχουν διανύσει αρκετές δεκαετίες ζωής. Εδώ αναλύσουμε ορισμένα λάθη που ενδεχομένως κάνουμε στη φροντίδα των φυτών, τα οποία μπορούν να ξεράνουν ένα φυτό και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να το σώσουμε και να του δώσουμε ξανά ζωή.DOCTV.GR | PEXELS
24 Ιανουαρίου 2022
1. Έλλειψη νερού. Χωρίς νερό, τα φυτά δε μπορούν να ζήσουν. Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο για να φωτοσυνθέσουν και να απορροφήσουν θρεπτικά στοιχεία, από το βρόχινο νερό που δίνει η φύση μέχρι το νερό ποτίσματος που χρησιμοποιήουμε. H έλλειψη νερού προκαλεί μάρανση των φύλλων, καχεκτικότητα των φυτών και σταδιακή ξήρανση. Για να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη νερού, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες , αυξάνουμε την ποσότητα του νερού ή ποτίζουμε πιο συχνά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο συχνά ποτίζουμε τα φυτά για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους σωστά, ένα θέμα το οποίο μας οδηγεί και στην επόμενη αιτία που ξεραίνονται τα φυτά.
2. Υπερβολική υγρασία. Η υπερβολική υγρασία είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που ξεραίνονται τα φυτά, ειδικά σε φυτά που αγαπάμε και θέλουμε να φροντίσουμε περισσότερο. Όταν ποτίζουμε πολύ συχνά χωρίς να αφήνουμε το χώμα να στεγνώνει, οι ρίζες των φυτών ασφυκτιούν, τα φύλλα κιτρινίζουν και το φυτό σταδιακά ξεραίνεται. Για να προφυλάξουμε τα φυτά μας από την υπερβολική υγρασία, είναι σημαντικό να ποτίζουμε όταν στεγνώνει το χώμα. Ειδικά την περίοδο του χειμώνα, ποτίζουμε λιγότερο καθώς τα φυτά έχουν μικρότερες ανάγκες σε νερό. Συμπληρωματικά, είναι σημαντικό να εξασφαλίζουμε καλή στράγγιση στα φυτά μας και να επιλέγουμε γλάστρες με τρύπες για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα. 10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά.
3. Έλλειψη θρεπτικών στοιχείων. H έλλειψη λίπανσης και θρεπτικών στοιχείων δημιουργεί καχεκτικά φυτά, κιτρινισμένα, που δεν έχουν υγιές φύλλωμα γίνονται ευαίσθητα στις δυσμενείς συνθήκες του καιρού ή σε προσβολές από ασθένειες ή έντομα. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα φυτά σταδιακά φτάνουν στο σημείο να ξεραθούν. Η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων αντιμετωπίζεται με την προσθήκη στο έδαφος των κατάλληλων λιπασμάτων ή με τον ψεκασμό διαφυλλικών λιπασμάτων, πάντα την κατάλληλη περίοδο ανάπτυξης του φυτού. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η βελτίωση του χώματος και η αύξηση της οργανικής ουσίας προσθέτοντας κοπριά και κομπόστ.
4. Υπερβολική λίπανση. H προσθήκη μεγάλης ποσότητας λιπάσματος μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στα φυτά, μέχρι στο σημείο να ξεραθούν εντελώς. Ιδιαίτερα, η εφαρμογή υπερβολικών ποσοτήτων αζώτου μπορεί να προκαλέσει ολική ξήρανση φυτών. Αποφεύγουμε μεγάλη ποσότητα λιπάσματος σε φυτά στα οποία έχουν μόλις μεταφυτευτεί στο χώμα ή σε γλάστρες. Επίσης, ο ψεκασμός με υπερβολικές ποσότητες διαφυλλικών λιπασμάτων, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών, δημιουργεί τοξικότητα και μπορεί να προκαλέσει την ξήρανση τους. Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε.
5. Έντονη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες. Σε συνθήκες καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών, καθώς και έντονης ηλιοφάνειας αρκετά φυτά μπορεί να ξεραθούν και να μην μπορέσουν να επιβιώσουν. Πολλά φυτά είναι ευαίσθητα στην έντονη ηλιοφάνεια και στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία, όπως τα φυτά εσωτερικού χώρου, διάφορα καλλωπιστικά φυτά, καθώς και νεαρά δενδρύλλια εσπεριδοειδών και υποτροπικών φυτών. Προστατεύουμε τα φυτά μας από έντονη ηλιοφάνεια, ειδικά τα φυτά εσωτερικού και τα τοποθετούμε σε παράθυρο πίσω από κουρτίνα, καθώς η έκθεση σε άμεσες ηλιακές ακτίνες μπορεί να δημιουργήσει έντονα εγκαύματα και μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα. Για την προστασία νεαρών δενδρυλλίων εσπεριδοειδών ή υποτροπικών φυτών τοποθετούμε ειδικό αντιηλιακό δίχτυ ή ψεκάζουμε τα φυτά μας με ζεόλιθο, δημιουργώντας ένα λευκό φιλμ προστασίας. Προστασία φυτών από ζέστη και καύσωνα
6. Χαμηλός φωτισμός. Τα φυτά που αναπτύσσονται σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού, πολλές φορές γίνονται καχεκτικά, με κιτρινίσματα στα φύλλα και κινδυνεύουν να ξεραθούν. Το πρόβλημα αφορά, κυρίως, φυτά εξωτερικού χώρου που αγαπούν τον ήλιο κι ενώ αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες θέσεις, εμείς τα έχουμε φυτέψει σε πολύ σκιερά μέρη. Για να αποφύγουμε τον χαμηλό φωτισμό στα φυτά, είναι αναγκαίο να τα μεταφέρουμε ή να τα μεταφυτεύσουμε σε πιο φωτεινά σημεία για να αποκτήσουν ξανά την ζωντάνια και το καταπράσινο φύλλωμα που χαρίζει η έκθεση στις ηλιακές ακτίνες.
7. Παγωνιά, κρύο, χιόνι. Το κρύο, ο παγετός, το χιόνι και το χαλάζι μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στον κήπο και να ξεραθούν τα φυτά μας. Μεγαλύτερο κίνδυνο κατά την διάρκεια της παγωνιάς αντιμετωπίζουν τα λαχανικά, τα μικρά καλλωπιστικά φυτά και τα νεαρά καρποφόρα δέντρα καθώς και φυτά που έχουμε σε γλάστρες ή έχουν μεταφυτευτεί πρόσφατα. Για την προστασία των φυτών από την παγωνιά, το κρύο και το χιόνι, την περίοδο του χειμώνα, χρησιμοποιούμε ειδικά αντιπαγετικά δίχτυα ή υφάσματα για να τα καλύψουμε. Επίσης, για τα καλλωπιστικά και καρποφόρα δέντρα που έχουμε σε γλάστρα, μπορούμε να τα μεταφέρουμε σε εσωτερικό χώρο μέσα στο σπίτι. Προστασία φυτών από κρύο, χιόνι, παγετό.
8. Προσβολή από ασθένειες ή έντομα. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα φυτά μπορούν να ξεραθούν λόγω προσβολής από ασθένειες και έντομα, ιδιαίτερα όταν δεν προλάβουμε να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να παρατηρούμε προσεκτικά τα φυτά μας για να εντωπίσουμε έγκαιρα την εμφάνιση κάποιου προβλήματος. Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε το φύλλωμα με κατάλληλα βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, καθώς και άλλα βιολογικά σκευάσματα όπως ο χαλκός, το θειάφι και ο βάκιλος Θουριγγίας. Εναλλακτικά, μπορούμε φτιάξουμε αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα αξιοποιώντας σπιτικά υλικά, όπως το πράσινο σαπούνι, το πιπέρι καγιέν, η μαγειρική σόδα, το γάλα και η κανέλα.
Κι ένα μυστικό για να σώσουμε ένα φυτό που έχει σχεδόν ξεραθεί. Αν το φυτό μας διατηρεί ένα πράσινο χρώμα στους βλαστούς, σημαίνει ότι είναι ζωντανό και πώς έχουμε ελπίδες να το σώσουμε. Για να ζωντανέψουμε το φυτό, στις αρχές της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου, κλαδεύουμε τα ξεραμένα μέρη του φυτού, όσο χρειαστεί μέχρι να βρούμε πράσινο ζωντανό βλαστό. Αφού το καθαρίσουμε, το φροντίζουμε κανονικά μέχρι να επανέλθει. Για να βοηθήσουμε τα φυτά να δυναμώσουν, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκχύλισμα φυκιών.
Via
Διαβάστε επίσης:
Τελικά, εγώ κάνω αυτό που θέλω στη ζωή μου;
Γλυσίνα, ένα αναρριχώμενο φυτό με κρεμαστά άνθη
Λεβάντα σε γλάστρα, όλο το χρόνο
εμφάνιση σχολίων