0
1
σχόλια
289
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Όταν η Ρηνιώ Παπατσαρούχα-Μίσσιου φιλόλογος, αριστερή αγωνίστρια και σύντροφος του Χρόνη Μίσσιου έγραφε μια υπενθύμιση για τον Φασισμό
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
3 Μαΐου 2023
Τι θα 'θελα να πω στους νέους στο όνομα όλων αυτών που χάθηκαν πολεμώντας τον φασισμό, ο οποίος συχνά αλλάζει πρόσωπο, παραμονεύοντας σε όλη τη διαδρομή και τις φάσεις του πολιτισμού και της ιστορίας μας;

• Να μη φοβούνται τα όνειρά τους.
•Να μην τσιγκουνεύονται την αγάπη - γιατί και η αγάπη έχει κόστος.
•Να εμπιστεύονται τη δύναμή τους, κι ακόμη να ξέρουν πως:

– Η φιλοπατρία δεν αντιστρατεύεται τον διεθνισμό, δηλαδή τη συνεργασία των λαών.

– Τον διεθνισμό τον αντιστρατεύεται η παγκοσμιοποίηση που εξαθλιώνει τους λαούς τον έναν μετά τον άλλο, προς δόξαν του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

– Η φιλοπατρία είναι άλλο και άλλο η πατριδοκαπηλία και ο μιλιταρισμός. Οποιος αγαπά την πατρίδα του δεν σημαίνει πως πρέπει να μισεί τις πατρίδες των άλλων ανθρώπων.

– Τέλος, πατρίδα όλων των πατρίδων είναι ο πλανήτης μας και το περιβάλλον, όπου κανένα σύνορο δεν ισχύει και όπου η ευεργεσία ή η απειλή είναι τα μόνα που ισχύουν για όλους, δικαίους και αδίκους.

 
Η Ρηνιώ Παπατσαρούχα - Μίσσιου γεννήθηκε στο Σουφλί του Έβρου όταν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος πλησίαζε στην Ελλάδα. Μπήκε στη Φιλοσοφική του Αριστοτελείου και στους φοιτητικούς αγώνες του '60. Φοιτήτρια ακόμα γνώρισε και παντρεύτηκε τον Χρόνη Μίσσιο. Δεύτερος σταθμός η Αθήνα, όπου βίωσε τη δικτατορία. Εξορίστηκε για τριάμιση χρόνια, ως τον Αύγουστο του 1970. Το 1974 με τη Μεταπολίτευση κλήθηκε στην ΕΡΤ γαι το νεοσύστατο τμήμα των ανασυντακτών. Από το 1980 εργάστηκε στην διεύθυνση του Α' Προγράμματος, στον τομέα των παιδικών εκπομπών, και από το 1984 ως προϊσταμένη του Τμήματος Λόγου του Α' Προγράμματος. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά.


Διαβάστε επίσης:
Μίσσιος: «Η μεγαλύτερη αμαρτία είναι να μην κάνεις αμαρτία στη ζωή σου»
Μίσσιος: Ζωή
εμφάνιση σχολίων