0
1
σχόλια
604
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Πολλοί άνθρωποι επιτίθενται στη θάλασσα. Εγώ κάνω έρωτα μαζί της». Αφορισμοί από τον μεγάλο εξερευνητή των ωκεανών
 
DOCTV.GR
24 Ιουνίου 2021
Τελικά τι είναι ένας επιστήμονας; Είναι ένας περίεργος άνθρωπος που κοιτάζει από μια κλειδαρότρυπα, την κλειδαρότρυπα της φύσης, προσπαθώντας να καταλάβει τι γίνεται.

Κάθε φορά που χρησιμοποιώ τη λογική είμαι πολύ απαισιόδοξος. Όταν ακούω την καρδιά μου, όταν ακούω την πίστη μου –και έχω πίστη στον άνθρωπο– γίνομαι πολύ αισιόδοξος.

Η γεωργία, έτσι όπως την εξασκούμε, είναι κυνήγι. Και στη θάλασσα φερόμαστε σαν βάρβαροι.  Πρέπει να «φυτέψουμε» στη θάλασσα και να εκτρέφουμε τα ζώα της, χρησιμοποιώντας τη θάλασσα ως αγρότες και όχι κυνηγοί. Αυτό είναι ο πολιτισμός. Η γεωργία αντικαθιστά το κυνήγι.

Η θάλασσα είναι ο παγκόσμιος υπόνομος.

Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει.

Το νερό και ο αέρας, τα δύο ζωτικά ρευστά από τα οποία εξαρτάται όλη η ζωή, έχουν γίνει παγκόσμιοι σκουπιδοτενεκέδες.

Μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση του πλανήτη μας, μόνο ερευνώντας πολύ βαθιά. Οι περισσότερες από τις αιτίες των περιβαλλοντικών προβλημάτων σήμερα είναι οικονομικές. Διότι είναι το οικονομικό σύστημα που συγχέει την τιμή και την αξία. Αυτή η σύγχυση μας κάνει να εξαντλούμε τους φυσικούς μας πόρους και να καταστρέφουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Η θάλασσα, ο μεγάλος ενοποιητής, είναι η μόνη ελπίδα του ανθρώπου. Τώρα, όπως ποτέ άλλοτε, η παλιά φράση «είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα», έχει κυριολεκτική σημασία.

Είμαστε μέρος του κόσμου, ο οποίος έχει τη δική του μοίρα.  Την οποία φυσικά, είναι εν μέρει δουλειά μας να τροποποιήσουμε. Αν λοιπόν είμαστε απλώς θεατές, ενεργούμε σαν βάρος. Πρέπει να είμαστε ενεργοί ηθοποιοί, γιατί η μεγαλύτερη περιπέτεια του σύμπαντος είναι η ανθρώπινη περιπέτεια.

Ξεχνάμε πως ο κύκλος του νερού και ο κύκλος της ζωής, είναι ένα.

Είναι καιρός να αλλάξουμε τη φιλοσοφία της οικολογίας. Έχουμε 14.000 ΜΚΟ που ασχολούνται με το περιβάλλον. Αλλά ασχολούνται με αυτό που αποκαλώ «οικολογία του Παπά». Βλέπουμε ένα κουτάκι μπύρας και το παίρνουμε. Νομίζουμε ότι έχει κάνει κάτι υπέροχο για το περιβάλλον. Καθαρίζουμε ένα μολυσμένο ποτάμι. Μας κάνει να νιώθουμε καλά. Αλλά αυτά είναι απλά συμπτώματα της ασθένειάς μας. Παίρνουμε ασπιρίνη για τη  ρύπανση, αλλά δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Ότβαν έχουμε πονοκέφαλο, πρέπει να ξέρουμε γιατί έχουμε πονοκέφαλο και αντί να πάμε στο φαρμακείο, θα πρέπει να πάμε στο γιατρό και να βρούμε την αιτία. Αυτή είναι η νέα οικολογία που προσπαθώ να βρω. Αυτό προσπαθούμε να πολεμήσουμε τώρα.

Η πραγματική θεραπεία για τα περιβαλλοντικά μας προβλήματα είναι να κατανοήσουμε ότι η δουλειά μας, είναι να σώσουμε τη Μητέρα Φύση.

Πολλοί άνθρωποι επιτίθενται στη θάλασσα. Εγώ κάνω έρωτα μαζί της.


Ο Jacques-Yves Cousteau (11 Ιουνίου 1910 - 25 Ιουνίου 1997) ήταν διάσημος Γάλλος ωκεανογράφος, εξερευνητής, συγγραφέας, φωτογράφος, κινηματογραφιστής, εφευρέτης, καθώς και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Ήταν καπετάνιος του θρυλικού «Καλυψώ» που πρωταγωνίστησε σε εκατοντάδες ντοκιμαντέρ με τεράστια επιστημονική αξία. Πολλά από αυτά βραβεύτηκαν (ανάμεσά τους 2 Όσκαρ και 10 Έμμυ). Στις πιο γνωστές παραγωγές του συγκαταλέγονται τα:  Σιωπηλός Κόσμος (Βραβείο Όσκαρ το 1956), Κόσμος χωρίς Ήλιο (Βραβείο Όσκαρ το 1964), Ναυάγια (1971), Δελφίνια και Κήτη (1975). H σύγχρονη εικόνα και εξάρτιση του δύτη είναι βασικά επινόηση του Κουστώ. Κατασκεύασε μόνος του το 1936 την πρώτη μάσκα καταδύσεων, εμπνευσμένος από τα περίεργα γυαλιά που φορούσαν οι αλιείς μαργαριταριών. Ασχολήθηκε επίσης με την κατασκευή στολής που θα διατηρούσε ζεστό το σώμα του, καθώς και με την κατασκευή συσκευής παροχής οξυγόνου. Ταυτόχρονα έφτιαξε και μια αδιάβροχη θήκη για την κάμερα, ώστε να μπορεί να κινηματογραφεί υποβρυχίως. Με τη βοήθεια του μηχανικού Εμίλ Γκανιάν το 1943 κατάφερε να κατασκευάσει την πρώτη ολοκληρωμένη στολή αυτόνομης κατάδυσης.


Διαβάστε επίσης: Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο είπε
εμφάνιση σχολίων