1
1
σχόλια
578
λέξεις
VIDEO
​«Είμαστε ένοχοι για μια εγωκεντρική θεώρηση του κόσμου, όμως δεν είμαστε το κέντρο του σύμπαντος». Όχι στην ανισότητα, τον ρατσισμό, στην αδικία. Ο λόγος του ηθοποιού που κέρδισε το Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου, λέει «ναι» στην αγάπη και την ειρήνη
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
11 Φεβρουαρίου 2020
«Τρέξε στη σωτηρία με αγάπη και η ειρήνη θα ακολουθήσει». Ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Τζόκερ», Χοακίν Φίνιξ, κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού στην τελετή των 92ων βραβείων, για την ερμηνεία του στο ρόλο του αντι-ήρωα που παλεύει με θέματα ψυχικής υγείας. Όταν παρέλαβε το βραβείο, αντί να πει τα τετριμμένα «ευχαριστώ» που λένε σε τέτοιες περιστάσεις, έβγαλε έναν ουσιαστικό και γεμάτο ενσυναίσθηση λόγο για την ανθρωπότητα, κάνοντας έκκληση να σταματήσουν οι ανισότητες και ο ρατσισμός σε κάθε επίπεδο, οι πάψουν άνθρωποι να πολεμούν ο ένας τον άλλον, να μην λεηλατούν τους φυσικούς πόρους και να επανασυνδεθούμε όλοι με τον φυσικό κόσμο του οποίου αποτελούμε απλώς ένα κομμάτι, όχι το κέντρο του.


Δεν νιώθω ανώτερος από κανένα. Μοιραζόμαστε την αγάπη για το σινεμά και δεν ξέρω τι θα είχα απογίνει χωρίς αυτό. Αλλά πιστεύω πως το μεγαλύτερο δώρο που μου δόθηκε, και σε πολλούς ανθρώπους στη βιομηχανία, είναι η ευκαιρία να χρησιμοποιώ την φωνή μου για όσους δεν έχουν.

Σκεφτόμουν μερικά από τα οδυνηρά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε συλλογικά. Νομίζω ότι όταν μιλάμε για ανισότητα μεταξύ φύλων, ή για ρατσισμό, για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, για τα δικαιώματα των ιθαγενών, τα δικαιώματα των ζώων, αναφερόμαστε πάντα στην καταπολέμηση της αδικίας - μιλάμε για την καταπολέμηση της πεποίθησης ότι ένα έθνος, μια φυλή, ένα φύλο ή ένα είδος έχει το δικαίωμα να κυριαρχεί, να ελέγχει και να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται έναν άλλο χωρίς να τιμωρείται.
 

Αν είμαστε ένοχοι για κάτι είναι το ότι έχουμε αναπτύξει μια εγωκεντρική θέαση του κόσμου– την πεποίθηση ότι είμαστε το κέντρο του σύμπαντος  

Πιστεύω ότι έχουμε αποσυνδεθεί πολύ από τον φυσικό κόσμο. Αν είμαστε ένοχοι για κάτι είναι το ότι έχουμε αναπτύξει μια εγωκεντρική θέαση του κόσμου– την πεποίθηση ότι είμαστε το κέντρο του σύμπαντος. Πηγαίνουμε στη φύση και «κλέβουμε» τους πόρους της. Αισθανόμαστε ότι έχουμε το δικαίωμα να γονιμοποιήσουμε τεχνητά μια αγελάδα και όταν γεννά το μωρό της, της το κλέβουμε. Παρόλο που οι κραυγές της αγωνίας της είναι αδιαμφισβήτητες. Και στη συνέχεια παίρνουμε το γάλα της που προοριζόταν για το μοσχαράκι και το βάζουμε στον καφέ και τα δημητριακά μας.

Μερικές φορές οι άνθρωποι φοβούνται την ιδέα της προσωπικής αλλαγής επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να θυσιάσουμε κάτι, να δώσουμε κάτι για να την επιτύχουμε. Όμως οι άνθρωποι, στα καλύτερά μας, είμαστε τόσο εφευρετικοί και δημιουργικοί και έξυπνοι. Και νομίζω ότι όταν χρησιμοποιούμε την αγάπη και τη συμπόνια ως κατευθυντήριες αρχές μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε, να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε συστήματα αλλαγής που είναι επωφελείς για όλα τα όντα του πλανήτη και για το περιβάλλον.
 

Όταν μορφώνουμε ο ένας τον άλλον, όταν αλληλοκαθοδηγούμαστε προς την εξιλέωση. Αυτό είναι το καλύτερο στην ανθρωπότητα  

Ήμουν κάθαρμα όλη μου την ζωή, ήμουν εγωιστής. Υπήρξα σκληρός μερικές φορές, δύσκολος στη συνεργασία και είμαι ευγνώμων που τόσοι εδώ μέσα μου έδωσαν δεύτερη ευκαιρία. Νομίζω πως τότε είμαστε στα καλύτερά μας: όταν στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Όχι όταν ακυρώνουμε ο ένας τον άλλον για παλιά μας λάθη, αλλά όταν βοηθάμε ο ένας τον άλλον να αναπτυχθεί. Όταν μορφώνουμε ο ένας τον άλλον, όταν αλληλοκαθοδηγούμαστε προς την εξιλέωση. Αυτό είναι το καλύτερο στην ανθρωπότητα.

Για το τέλος, ο Χοακίν Φίνιξ κράτησε έναν στίχο του αδικοχαμένου αδερφού του, Ρίβερ, που είχε γράψει σε ηλικία 17 ετών: «Τρέξε στη σωτηρία με αγάπη και η ειρήνη θα ακολουθήσει».


Διαβάστε επίσης:
Τρυφερότητα
Απλώς άνθρωποι
VIDEO: Η συνείδηση
εμφάνιση σχολίων