0
1
σχόλια
271
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Η τρυφερότητα αντιλαμβάνεται τους δεσμούς που μας ενώνουν». Από την ​Όλγκα Τοκάρτσουκ
 
DOCTV.GR
5 Φεβρουαρίου 2021
Η τρυφερότητα είναι η πιο ταπεινή μορφή αγάπης. Είναι το είδος της αγάπης που δεν εμφανίζεται στις γραφές ή στα ευαγγέλια, κανένας δεν ορκίζεται σ’ αυτήν, κανείς δεν την παραθέτει. Δεν έχει ειδικά εμβλήματα ή σύμβολα, δεν οδηγεί σε εγκληματικές πράξεις, ούτε προκαλεί φθόνο. Εμφανίζεται όποτε κοιτάζουμε από κοντά και με προσοχή μια άλλη ύπαρξη, κάτι που δεν είναι ο «εαυτός» μας.
 

Η τρυφερότητα είναι μια βαθιά συναισθηματική ανησυχία για μια άλλη ύπαρξη, για την ευθραυστότητά της, για τη μοναδική της φύση  

Η τρυφερότητα είναι αυθόρμητη και ανιδιοτελής, υπερβαίνει κατά πολύ τη συγγενή της ενσυναίσθηση. Αντιθέτως, είναι το συνειδητό, αν και ίσως ελαφρώς μελαγχολικό, μοίρασμα του κοινού πεπρωμένου. Η τρυφερότητα είναι μια βαθιά συναισθηματική ανησυχία για μια άλλη ύπαρξη, για την ευθραυστότητά της, για τη μοναδική της φύση και για την έλλειψη ανοσίας στον πόνο και στις επιπτώσεις του χρόνου.

Η τρυφερότητα αντιλαμβάνεται τους δεσμούς που μας ενώνουν, τις μεταξύ μας ομοιότητες και τα κοινά μας. Είναι ένας τρόπος να κοιτάζουμε που δείχνει ότι ο κόσμος είναι ζωντανός, ζων, διασυνδεμένος, συνεργατικός και εξαρτώμενος από τον εαυτό του.


Απόσπασμα από την ομιλία της Όλγκα Τοκάρτσουκ στη Σουηδική Ακαδημία κατά την τελετή απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 (Στοκχόλμη, 7 Δεκεμβρίου 2019) | μτφρ.: Γιώργος Θεοχάρης.

Η Όλγα Ναβόγια Τοκάρτσουκ (Olga Nawoja Tokarczuk, 29 Ιανουαρίου 1962) είναι Πολωνή συγγραφέας, ακτιβίστρια και διανοούμενη, η οποία έχει περιγραφεί ως μια από τις καλύτερες και πιο επιτυχημένες συγγραφείς της γενιάς της. Το 2018, κέρδισε το Διεθνές βραβείο Μπούκερ για το μυθιστόρημά της Πτήσεις. Τιμήθηκε επίσης με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έτος 2018.


Διαβάστε επίσης:
Μίσσιος: Ζωή
Ραντ: «Να απεχθάνεσαι την αναίτια τρυφερότητα»
Απλώς άνθρωποι
εμφάνιση σχολίων