0
3
σχόλια
631
λέξεις
CULTURE
Η διαδραστική έκθεση της Στέγης φέρνει προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο για να ανακαλύψουμε μαζί τους την εικόνα της ψηφιακής εποχής. Με ελεύθ. είσοδο
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
11 Απριλίου 2019
Πώς θα συστηνόμασταν σε άλλους γαλαξίες, αν στέλναμε φωτογραφίες στο διάστημα; Ποιες εικόνες του 21ου αιώνα θα επιλέγαμε; Η έκθεση-εγκατάσταση “For Ever More Images?” είναι ουσιαστικά μια διαδραστική κυβερνομηχανή που αναζητά απαντήσεις και κατασκευάζει χρονοκάψουλες. Μέσα από την έκθεση της Στέγης αλλά και από μια σειρά διαλέξεων στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στο Ωδείο Αθηνών, καλούμαστε να εξετάσουμε τον τρόπο που παράγουμε, καταναλώνουμε, αντιλαμβανόμαστε και νοηματοδοτούμε τις εικόνες στον 21ο αιώνα.

Πώς αλλάζει στάτους η «εικόνα» σήμερα και στο μέλλον; Σημαντικοί καλλιτέχνες και θεωρητικοί από όλο τον κόσμο χαρτογραφούν την εικόνα της ψηφιακής εποχής. Τη διεθνή αυτή συνάντηση επιμελούνται οι Γιώργος Καραηλίας, Γιώργος Πρίνος, Πάσκουα Βοργιά (Έκθεση) και Eduardo Cadava από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (Συμπόσιο), θέτοντας ερωτήματα για το μέλλον, τους ήχους, την οργή, τη γεωγραφία και τα δικαιώματα των (μελλοντικών) εικόνων.

Οι προσκεκλημένοι του συμποσίου προέρχονται από τα πεδία της φιλοσοφίας, της αρχιτεκτονικής, της τέχνης, της φωτογραφίας, του κινηματογράφου, της θεωρίας των μέσων ενημέρωσης, της λογοτεχνικής θεωρίας, της ανθρωπολογίας, των σπουδών επιτέλεσης (performance studies) και των φυλετικών σπουδών.

Μέσα από αυτή τη συνάντηση, διερευνούν αναρίθμητα μέσα και μορφές με τις οποίες εμφανίζεται η εικόνα σήμερα: από τον ρόλο της στους τομείς της εγκληματολογίας και της επιτήρησης, της ιατρικής, της πληροφορικής και των όπλων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι τον κινηματογράφο, τους αλγόριθμους της αντίληψης, της κλιματικής αλλαγής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μαζί τους θα εξετάσουμε το μεταβαλλόμενο καθεστώς των εικόνων σήμερα και στο μέλλον, ως ένα ερώτημα που επείγει να το απαντήσουμε και όχι ως ζήτημα που ήδη κατανοούμε.


Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Natalie Bookchin, James Bridle, Adam Broomberg & Oliver Chanarin, Harun Farocki, Joan Fontcuberta, Forensic Architecture, Πάνος Μαζαράκης, Μαρία Μαυροπούλου, Rabih Mroué, Jon Rafman, Taryn Simon, Monika Sziladi, Penelope Umbrico, Cameron WilsonI, LiamI Young

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12.4 | ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
| 18:00-23:00
18:00. Καλωσόρισμα. Χρήστος Καρράς (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση) και Eduardo Cadava (Πανεπιστήμιο του Princeton)
18:30-19:45. Το μέλλον των μελλοντικών εικόνων. Jean-Luc Nancy*
(στα γαλλικά, με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά και στα αγγλικά).
Συντονισμός: Eduardo Cadava
20:00-22:00. Προβολή “Hale County This Morning, This Evening”
(Το Hale County σήμερα το πρωί, σήμερα το απόγευμα)
Πρώτη Πανελλήνια προβολή. Η ταινία ήταν φέτος υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και έχει βραβευτεί στο Sundance Film Festival με Special Jury Award for Creative Vision 2018.
Η προβολή πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του NYU in Athens. Η ταινία είναι στα αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους Ακολουθεί συζήτηση μεταξύ του σκηνοθέτη RaMell Ross και της Λιάνας Θεοδωράτου (NYU και NYU in Athens)
22:00-23:00. Δεξίωση

ΣΑΒΒΑΤΟ 13.4 | ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ | 12:00-20:30
12:00-13:30.
 Forensic Architecture και «Η υπόθεση Παύλος Φύσσας»
Eyal Weizman (Forensic Architecture, Λονδίνο)
Χριστίνα Βαρβία (Forensic Architecture, Λονδίνο). Συντονισμός: Αριστείδης Μπαλτάς (Μετσόβειο Πολυτεχνείο)
14:00-15:30. Τα κλίματα των εικόνων
Tom Cohen (Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης – SUNY, Άλμπανι)
Yates McKee (Cooper Union, Νέα Υόρκη). Συντονισμός: Φαίη Τζανετουλάκου (ιστορικός τέχνης, Αθήνα)
17:00-18:30. Οι ήχοι των εικόνων
Raviv Ganchrow (Ινστιτούτο Ηχολογίας, Χάγη)
Fred Moten* (Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης – NYU) και Fernando Zalamea (Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κολομβίας). Συντονισμός: Χρήστος Καρράς (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)
19:00-20:30. Η οργή των εικόνων
Joan Fontcuberta (Βαρκελώνη)
Συντονισμός: Eduardo Cadava (Πανεπιστήμιο του Princeton)

ΚΥΡΙΑΚΗ 14.4 | ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ | 12:00-19:00
12:00-13:30.
Τα δικαιώματα των εικόνων
Tom Keenan (Κολέγιο Bard, Νέα Υόρκη)
Sharon Sliwinski (Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο)
Συντονισμός: Αθηνά Αθανασίου (Πάντειο Πανεπιστήμιο)
14:00-15:30. Η γεωγραφία των εικόνων
Zahid Chaudhary (Πανεπιστήμιο του Πρίνστον)
Rosalind Morris (Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Νέα Υόρκη)
Συντονισμός: Ελισάβετ Πλέσσα (ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια, Αθήνα)
17:00-18:30. Η μετανάστευση των εικόνων
Συζήτηση μεταξύ της Bouchra Khalili (Βερολίνο) και της Susan Meiselas (Νέα Υόρκη). Συντονισμός: Eduardo Cadava (Πανεπιστήμιο του Princeton)
18:45-19:00. Τελικές παρατηρήσεις
* Οι συμμετέχοντες με αστερίσκο θα παρέμβουν στο συμπόσιο μέσω τηλεδιάσκεψης

Info: Έκθεση: For Ever More Images?,  κύκλος Λέξεις και Σκέψεις, Στέγη Ιδρύματος Ωνάσση, Συγγρού 107. Στάση μετρό: Συγγρού- Φιξ. Συμπόσιο: 12-14 Απριλίου, στο Ωδείο Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο.


Διαβάστε επίσης: Ποιες εικόνες του 21ου αιώνα θα έστελνες στο διάστημα;
εμφάνιση σχολίων