1
1
σχόλια
849
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Αν κάτι μπορεί να καταστραφεί από την αλήθεια, αξίζει να καταστραφεί από την αλήθεια»
 
DOCTV.GR
9 Νοεμβρίου 2022
Για μικρά πλάσματα, όπως εμείς, η απεραντοσύνη είναι υποφερτή μόνο μέσω της αγάπης.

Είμαστε σαν πεταλούδες που πετούν για μια μέρα και πιστεύουν ότι θα υπάρχουν για πάντα.

Αν θέλετε να φτιάξετε μια μηλόπιτα από το μηδέν, πρέπει πρώτα να εφεύρετε το σύμπαν.

Αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν, τότε σίγουρα πρόκειται για τεράστια σπατάλη χώρου.

Όταν εγείρονται οι φυλετικές προκαταλήψεις, σε καιρούς στέρησης ή πολέμων, σε περιόδους που προκαλείται η εθνική μας αυτοεκτίμηση ή το θάρρος μας, όταν αγωνιούμε για τη μείωση του ζωτικού μας χώρου ή για τον αποπροσανατολισμό από τον αληθινό μας προορισμό, όταν γύρω μας φουντώνει ο φανατισμός και η άγνοια. Τότε είναι που οι ίδιες σκοταδιστικές απόψεις, γνωστές από το απώτατο παρελθόν, προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο. Η φλόγα του κεριού εξασθενεί. Το λιγοστό φως τρεμοσβήνει. Το σκοτάδι απλώνεται. Οι δαίμονες ξυπνούν.

Η εξαφάνιση του είδους είναι ο κανόνας. Η επιβίωση είναι η εξαίρεση.

Η πρόβλεψη που μπορώ να κάνω με τη μεγαλύτερη βεβαιότητα είναι ότι οι πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις θα είναι αυτές τις οποίες σήμερα δεν είμαστε αρκετά σοφοί για να τις προβλέψουμε.

Αξίζετε περίπου τρία δολάρια σε χημικά.

Δεν μπορείς να πείσεις έναν πιστό για τίποτε. Επειδή η πίστη του δεν βασίζεται σε αποδείξεις, αλλά σε μια βαθιά ριζωμένη ανάγκη για να πιστέψει.

Εντελώς ασυνήθιστοι ισχυρισμοί απαιτούν εντελώς ασυνήθιστες αποδείξεις.

Περνάμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς να καταλαβαίνουμε σχεδόν τίποτε για τον Κόσμο. Ελάχιστα προβληματιζόμαστε για την κοσμική μηχανή που παράγει το φως και κάνει δυνατή την ύπαρξη ζωής· για την βαρύτητα που μας κρατάει πάνω σε έναν περιστρεφόμενο πλανήτη, έναν πλανήτη που αν δεν υπήρχε η βαρύτητα θα μας εκσφενδόνιζε στο Διάστημα, για τα άτομα που μας αποτελούν και που από την σταθερότητα τους εξαρτιόμαστε.

Οι άνθρωποι της εξουσίας έχουν προσωπικό συμφέρον να είναι αντίθετοι στην κριτική σκέψη.

Κάπου, κάτι απίστευτο περιμένει να γίνει γνωστό.

Η επιστήμη είναι πολύ περισσότερο τρόπος σκέψης παρά πεδίο γνώσης.

Πριν πολλά χρόνια, σύμφωνα με μια ιστορία, ο εκδότης μιας δημοφιλούς εφημερίδας έστειλε ένα τηλεγράφημα σε έναν σημαντικό αστρονόμο: «Θα θέλαμε άμεσα πεντακόσιες λέξεις για το αν υπάρχει ζωή στον Άρη». Ο αστρονόμος, πιστός στο καθήκον του, απάντησε: «Κανείς δεν ξέρει» 170 φορές.

Η επιστήμη δεν είναι απλώς συμβατή με την πνευματικότητα, αλλά είναι μια τεράστια πηγή πνευματικότητας.

Οι «αυθεντίες» έχουν κάνει λάθη στο παρελθόν. Θα ξανακάνουν και στο μέλλον. Ίσως ένας καλύτερος τρόπος να το εκφράσει κανείς αυτό είναι ότι στην επιστήμη δεν υπάρχουν αυθεντίες· το πολύ-πολύ ειδικοί.

Δεν έχει κανείς την απαίτηση από το σύμπαν να εναρμονίζεται πλήρως με την ανθρώπινη φιλοδοξία.

Όλη η ζωή στη Γη είναι στενά σχετιζόμενη. Έχουμε ίδια οργανική χημεία και ίδια εξελιχτική κληρονομιά. Ως αποτέλεσμα, οι βιολόγοι μας είναι αρκετά περιορισμένοι. Μελετούν μόνο ένα και μόνο είδος βιολογίας, ένα μόνο θέμα στη μουσική της ζωής. Είναι αυτή η αχνή και ζωντανή μελωδία η μόνη φωνή στα χιλιάδες έτη φωτός; Ή υπάρχει κάποιο είδος μουσικής φούγκας, με θέματα και αντίστιξη, ασυμφωνίες και αρμονία, ένα δισεκατομμύριο διαφορετικές φωνές που παίζουν τη μουσική της ζωής στο Γαλαξία;

Ο εγκέφαλος είναι όπως ένας μυς. Όταν χρησιμοποιείται, αισθανόμαστε πολύ ωραία. Η κατανόηση είναι πηγή χαράς.

Σε όλους αυτούς τους άλλους κόσμους στο διάστημα υπάρχουν γεγονότα σε εξέλιξη, συγκυρίες που θα ορίσουν το μέλλον τους. Και στον μικρό μας πλανήτη, αυτή η στιγμή, υπάρχει ένα ιστορικό κομμάτι τόσο βαθύ όσο η αντιπαράθεση των Ιώνων φιλοσόφων με τους μυστικιστές πριν από 2500 χρόνια. Ό,τι κάνουμε με τον κόσμο μας αυτή τη στιγμή θα διαδοθεί στους αιώνες και με ισχύ θα ορίσει τη μοίρα των απογόνων μας, αν αυτοί υπάρχουν, ανάμεσα στ’αστέρια.

Ζούμε σε μια κοινωνία απολύτως εξαρτώμενη από την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου σχεδόν κανένας δεν ξέρει τίποτα για την επιστήμη και την τεχνολογία.

Έχουμε δημιουργήσει έναν πολιτισμό, του οποίου τα σημαντικότερα στοιχεία στηρίζονται ουσιαστικά στην επιστήμη και την τεχνολογία. Έχουμε όμως ταυτόχρονα οργανώσει με τέτοιο τρόπο τα πάντα γύρω μας, ώστε σχεδόν κανείς να μην κατανοεί την επιστήμη και την τεχνολογία. Πρόκειται για την ιδανικότερη συνταγή για μια μελλοντική καταστροφή μας! Μπορεί να ξεφεύγουμε λίγο κατά καιρούς, αλλά αργά ή γρήγορα ένα εύφλεκτο μίγμα άγνοιας και δύναμης θα εκραγεί ακριβώς μπροστά στα μάτια μας.

Η αγαμία του κλήρου είναι μια ιδιαίτερα καλή ιδέα, επειδή περιορίζει οποιαδήποτε κληρονομική προδιάθεση προς τον φανατισμό.

Το γενικό πρόβλημα με τη Θεολογία της Δύσης είναι ότι ο Θεός παριστάνεται υπερβολικά μικρός. Είναι ο θεός ενός μικροσκοπικού κόσμου και όχι ο ­­θεός ενός γαλαξία, πόσο μάλλον ενός σύμπαντος.

Αν κάτι μπορεί να καταστραφεί από την αλήθεια, αξίζει να καταστραφεί από την αλήθεια.


Ο Καρλ Έντουαρντ Σέιγκαν (παλαιότερη ελληνική προφορά Σαγκάν, Carl Edward Sagan, 9 Νοεμβρίου 1934 – 20 Δεκεμβρίου 1996), ήταν Αμερικανός αστρονόμος και αστροφυσικός, συγγραφέας εκλαϊκευμένων επιστημονικών έργων και ενός έργου επιστημονικής φαντασίας, του Contact (1985), πάνω στο οποίο βασίζεται η ομώνυμη ταινία του 1997. Επίσης υπήρξε συνιδρυτής της επιστήμης της αστροβιολογίας με τον Τζόσουα Λέντερμπεργκ και συν-συγγραφέας του SETI: Intelligent life in the universe, με τον Σοβιετικό αστροφυσικό Ιωσήφ Σκλόβσκι. Κέρδισε παγκόσμια φήμη ως ο τηλεπαρουσιαστής και αφηγητής της περίφημης επιστημονικής σειράς 13 επεισοδίων Cosmos A Personal Voyage, η οποία απέσπασε βραβεία Emmy και μεταδόθηκε για πρώτη φορά το 1980. Τη σειρά παρακολούθησαν περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι σε πάνω από 60 χώρες, καθιστώντας τη την πιο διαδεδομένη στο είδος της
εμφάνιση σχολίων