8
1
σχόλια
965
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
 
DOCTV.GR
2 Μαρτίου 2018
 Άκρως πληθωρική θα είναι η επετειακή 20η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης που ξεκινά στις 2 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 11 του μήνα. 78 τον αριθμό θα είναι μόνο οι ελληνικές συμμετοχές οι οποίες θα χωριστούν θεματικά σε τμήματα όπως το, Ο Πρόσφυγας και ο Ξένος, με 13 τίτλους, το, Ήρωες της Διπλανής Πόρτας σε Αναπάντεχες Ιστορίες, με 11 τίτλους, Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με 3, το, Η Ελλάδα του Σήμερα, με 11, Η Ιστορική Μνήμη, το, Ταξιδεύοντας τον Κόσμο, το, Θεατρικά Ταξίδια, την Γλυπτική, το, Κορυφαίοι Λογοτέχνες/Αγαπημένα Έργα, οι Προσωπικότητες που Έγραψαν Ιστορία και οι Μουσικές Διαδρομές κι Αγαπημένες Προσωπικότητες, ο Κινηματογράφος, οι Άνθρωποι και οι Μύθοι του, με τους υπόλοιπους. Σε αυτά τα 4 τελευταία τμήματα, θα βρει κανείς ντοκιμαντέρ για χίλιους δυο, Έλληνες και ξένους, ξεχωριστούς ανθρώπους (Κωστή Παπαγιώργη, Περικλή Κορροβέση, Τάκη Λουκανίδη, Αντρέα Παπανδρέου, Μανώλη Γλέζο, Νίκο Κυπουργό, Νίκο Μαμαγκάκη, Λένα Πλάτωνος, Νίκο Παπάζογλου, Νίκο Κούνδουρο, Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Λουίς Μπουνιουέλ). Ανάμεσά τους θα παιχτεί και το πρόσφατα βραβευμένο στο Βερολίνο, Obscuro Barroco, της Ευαγγελίας Κρανιώτη.
 
Τα φετινά αφιερώματα αφορούν την Ανιές Βαρντά και το επανανστατικό 1968, την Μπάρμπαρα Κοπλ (Harlan County USA), ενώ η Λευκή Κάρτα δίνεται στην Σάρα Ντράιβερ, παραγωγό και σύντροφο του σκηνοθέτη Τζιμ Τζάρμους (Paterson).
 
Το αφιέρωμα στην Ανιές Βαρντά, περιλαμβάνει 10 ταινίες. από το Salut de Cubains, στην Κούβα του 1963, μέχρι το πρόσφατο και πολυβραβευμένο, Faces, Places (2016).
 
Το αφιέρωμα Από το '68 Πέρα Από το '68, παρουσιάζει 7 ντοκιμαντέρ παραγωγής από το 1968 ως το 2017, που έρχονται να αποκαλύψουν ελάχιστα γνωστές εξεγέρσεις ανά τον κόσμο. Ανάμεσά τους, το παραγωγής 2017 ντοκιμαντέρ του Βραζιλιάνου, Ζοάο Μορέιρα Σάλες (αδερφού του Βάλτερ Σάλες), Στο Έντονο Παρόν, για τις εξεγέρσεις σε Παρίσι, Ριο ντε Τζανέιρο και Πράγα το 68. Το 1968 - Η Ελπίδα, του Τσέχου Βίκτορ Πολένσι, από το 2008, αφορά αρχειακό υλικό από την Πράγα. Την εξέγερση των Μεξικανών φοιτητών που βάφτηκε με το αίμα τους, τον Οκτώβριο του 1968, είναι το θέμα του, Δεν Ξεχνάμε, Δεν Συγχωρούμε (2003), του Ελβετού, Ρισάρ Ντιντό. Στον, Ταραγμένο Ιούνιο (1969), ο Σέρβος Ζέλιμιρ Ζίνλικ, καταγράφει τις φοιτητικές διαδηλώσεις του 68 στο Βελιγράδι. Ταραχές και στην Ιαπωνία του 68, στο, Καλοκαίρι στη Ναρίτα, όπου φοιτητές και κάτοικοι της ομώνυμης περιοχής, αντιστέκονται στην κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου. Στο, Αμερικάνικη Επανάσταση 2, Μαύροι Πάνθηρες και λευκοί ριζοσπάστες συμμαχούν στο Σικάγο του 68, ενώ στην, Σύγχυση (1969), η Άνοιξη της Πράγας του 68, παρουσιάζεται με ποιητική προσέγγιση.
 
11 αγαπημένες ταινίες της θα παρουσιάσει η Σάρα Ντράιβερ. Οι 10 είναι σημαντικά ντοκιμαντέρ ποικίλης θεματικής, κάποιες για αγαπημένους καλλιτέχνες (Τελόνιους Μονγκ, Γουόρχολ, Γκίνσμπεργκ, Γκολντγουόρθι), ενώ η 11η μια cult ταινία μυθοπλασίας (Idiocracy).
 
Θα παιχτούν δύο ντοκιμαντέρ της βραβευμένης με όσκαρ σκηνοθέτη, Μπάρμπαρα Κοπλ, από τις ΗΠΑ.. Το This is Everything: Gigi Gorgeous, για την ζωή μίας διενφυλικής σταρ του σήμερα και το A Murder in Mansfield, για την συνάντηση ενός νεαρού άντρα με τον πατέρα του, ο οποίος είχε δολοφονήσει την μητέρα του, όταν εκείνος ήταν παιδί.
 
8 είναι οι ταινίες του Διαγωνιστικού:
All That Passes By Through a Window That Doesn't Open (Μάρτιν Ντι Τσίκο/ΗΠΑ, Κατάρ). Η κατασκευή ενός μοντέρνου σιδηρόδρομου από εργάτες από το Αζερμπαϊτζάν κι ένας Αρμένιος Σταθμάρχης, σε σταθμό χωρίς τραίνα τα τελευταία 20 χρόνια τώρα.

 
Angkar (Νίρι Αντελίν Χάι/Γαλλία). Ο πατέρας της σκηνοθέτη, επιζών της γενοκτονίας των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, επιστρέφει στο χωριό που έζησε τις πιο φριχτές μέρες της ζωής του.

 
Awaken (Τζιαγουέι Νινγκ/Κίνα). Καθώς οι πάγοι λιώνουν, με τον ερχομό της Άνοιξης, ένας ψαράς στη Βόρεια Κίνα, ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εργασία του.

 
Baronesa (Ζουλιάνα Αντούνες/Βραζιλία). Οι ζωή των γυναικών στις φαβέλες των περιχώρων του Μπέλο Οριζόντε στην Βραζιλία.

 
Las Chinefilas (Μαρία Άλβαρεζ/Αργεντινή). 6 ηλικιωμένες γυναίκες από την Αργεντινή και την Ουρουγουάη, μοιράζονται το πάθος τους για το σινεμά.

 
The Distand Barking of Dogs (Σίμον Λένερ Βίλμοντ/Δανία). Ο μικρός Όλεγκ, εν μέσω πολέμου, ζει με την γιαγιά φύλακα άγγελό του, στην Ανατολική Ουκρανία.

 
Hotel Jugoslavija (Νικολά Βανιέρ/Ελβετία). Η ιστορία του εμβληματικού Ξενοδοχείου Γιουγκοσλαβία, που κάποτε υπήρξε το μεγαλύτερο ξενοδοχείο των Βαλκανίων.

 
Meteors (Γκιουρτζάν Κελτέκ/Ολλανδία, Τουρκία). Ένα κοπάδι αγριοκάτσικα, μια ολονύχτια γιορτή και μια βροχή μετεωρίτες συνθέτουν τον ονειρικό κόσμο αυτού του ντοκιμαντέρ από την Τουρκία.

 
Μια μικρή επιλογή από τα υπόλοιπα τμήματα περιλαμβάνει τα:
-Cuba and the Cameraman: Η ζωή τριών οικογενειών στη Κούβα, είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ του Τζον Άλμπερτ.
-Cyborgs Among Us: Τα όρια ανάμεσα στον άνθρωπο και τη μηχανή, εξερευνά το ντοκιμαντέρ του Ραφέλ Ντουράντ Τόρεντ.
-The End of Meat: Τι θα συμβεί αν σταματήσουμε να τρώμε κρέας; Ένα ντοκιμαντέρ του Μαρκ Πίρσελ για τις επιπτώσεις της κρεατοφαγίας.
-Επιστροφή: Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης καταγράφει τις ημέρες της θεατρικής ομάδας κρατουμένων νέων της Αυλώνας.
-Ex Libris: New York Public Library: Ντοκιμαντέρ του Φρέντερικ Γουάιζμαν, για τη βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Βενετίας.
-Έξω: Η Αθήνα του 2017 μέσα από τη ματιά ενός άστεγου άντρα. Του Πέτρου Νιαμονιτάκη.
-Ευτυχισμένοι Πρίγκιπες: Το συγκινητικό ντοκιμαντέρ του Πάνου Δεληγιάννη, από την καρδιά μιας φαβέλας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, περιγράφει πως το θέατρο ανοίγει τα φτερά μιας ομάδας παιδιών, βοηθώντας τα να ξεπεράσουν τους φόβους τους και τις ακραίες περιστάσεις μέσα στις οποίες ζουν.
-Faithfull: Η ζωή της θρυλικής Μάριαν Φέιθφουλ, δια χειρός της Γαλλίδας ηθοποιού Σαντρίν Μπονέρ.
-Filmworker: Πορτραίτο του σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ, από τον βοηθό του, Λίον Βιτάλι.
-Intented to Destroy: Η γενοκτονία των Αρμενίων, από τον φακό του Τζο Μπέρλιντζερ.
-No Place for a Rebel: Οι Αριάδνη Ασημακοπούλου και Μάαστρε Βέντχαμ, ένα πρώην παιδί στρατιώτης στην Αφρική, επιστρέφει στην οικογένειά του και προσπαθεί να προσαρμοστεί στην κανονικότητα.
-Of Fathers and Sons: Η εκπαίδευση των παιδιών των Τζιχαντιστών, από τον Σύριο σκηνοθέτη Ταλάλ Ντέρκι.
-Το Παγόβουνο: Το ντοκιμαντέρ του Μάνου Παπαδάκη, εστιάζει στον σεξισμό και στην έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία.
-Φαουέγια: Η Φαουέγια, είναι μια ηλικιωμένη Αιγυπτιώτισσα που ψάχνει αποφάγια στους δρόμους για τα αδέσποτα, που αφηγείται την ζωή της στην Μύρνα Τσάπα.
-Ψυχές των Συνόρων: Ο Τάκης Μπαρδάκος καταγράφει τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ειδομένη.
 
Για τα Special Events του Φεστιβάλ διαβάστε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ.
 
εμφάνιση σχολίων