0
1
σχόλια
273
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Η ευκολία δεν μας πάει πουθενά. Στα δύσκολα στροφάρει το μυαλό. Ο συγγραφέας Oliver Burkeman μελετάει το ζήτημα και προτείνει ιδέες

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
2 Δεκεμβρίου 2016
Για να γίνουμε πιο έξυπνοι, πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε τι σημαίνει αυτό, γράφει ο συγγραφέας Oliver Burkeman στον Guardian. Ακούμε διάφορα για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εξασκήσουμε τον εγκέφαλό μας όπως να λύνουμε σταυρόλεξα, να απομνημονεύουμε, να προσέχουμε τη διατροφή και τον ύπνο μας. Σίγουρα όλα αυτά μάς κάνουν καλό. Αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μας κάνουν και πιο έξυπνους.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε την πληροφορία, να λύνουμε προβλήματα και να γεννούμε ιδέες. Ένας πολλά υποσχόμενος τρόπος για να το καταφέρουμε αυτό είναι παίζοντας για παράδειγμα παιχνίδια όπως το dual n-back, που σκοπός του είναι να δυσκολέψει τον εγκέφαλό μας και τελικά να τον εκπαιδεύσει.

Αλλά το κλειδί για να γίνουμε εξυπνότεροι, σύμφωνα με τους γνωστικούς ψυχολόγους, είναι να καταπιανόμαστε με πράγματα που μας δυσκολεύουν. Καλό είναι να λύνουμε σταυρόλεξα ή sudoku για να περνάμε την ώρα μας, αλλά αν θέλουμε να γίνουμε πολύστροφοι, θα πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα στα οποία δεν είμαστε καλοί, ώστε να βελτιώσουμε τις νοητικές επιδόσεις μας.

Όσο για το Ίντερνετ, το σερφάρισμα από τη μια σελίδα του στην άλλη δεν μας προσφέρει κανένα όφελος. Πρέπει κάθε φορά να εστιάζουμε σε ένα θέμα και να εμβαθύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Όπως είπε κι ο Αϊνστάιν, «δεν ωφελεί να κυνηγάμε στόχους που μπορούμε να τους κατακτήσουμε εύκολα, αλλά μόνον αυτούς που χρειάζονται το μέγιστο της προσπάθειάς μας».


Ο Oliver Burkeman είναι αρθρογράφος του Guardian στη Νέα Υόρκη και συγγραφέας του βιβλίου The Antidote: Happiness for People Who Can't Stand Positive Thinking, εκδ. Faber & Faber.

εμφάνιση σχολίων