0
1
σχόλια
453
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Σε κανέναν δεν οφείλεις τόσα όσα στη μοναξιά»

DOCTV.GR
21 Μαρτίου 2016
Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ,  και όλα για σένα βρίσκονται στη μοναξιά. Νησί της Ευτυχίας όπου τόσες φορές κατέφυγες, συμφιλιωμένος μάλλον με τη ζωή και τις προθέσεις της, κουβαλώντας εκεί, όπως εκείνος που κουβαλά από την αγορά κάποια λουλούδια που τα πέταλά τους θα ανοίξουν κατόπιν με φρόνιμη πληρότητα, την αναταραχή που σιγά σιγά θα κάνει να κατακάτσουν οι εικόνες, οι ιδέες.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΖΩΗ την αντιλαμβάνονται βιαστικά και είναι οι αυτοσχεδιαστές αλλά υπάρχουν επίσης κι εκείνοι που χρειάζονται να αποστασιοποιηθούν από εκείνη για να τη δουν περισσότερο και καλύτερα και είναι οι παρατηρητές. Το παρόν είναι υπερβολικά τραχύ, όχι σπάνια γεμάτο ειρωνικό σολοικισμό, και πρέπει να αποστασιοποιηθεί κανείς απ’ αυτό για να καταλάβει την έκπληξη και την επανάληψή του.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΙ ΕΣΕΝΑ, ανάμεσα στον έρωτα κι εσένα, ανάμεσα στη ζωή κι εσένα, βρίσκεται η μοναξιά. Όμως αυτή η μοναξιά που σε χωρίζει απ’ όλα δεν σε θλίβει. Γιατί θα έπρεπε να σε θλίβει; Αν λογαριαστείς με όλα, με τη γη, την παράδοση, τους ανθρώπους, σε κανέναν δεν οφείλεις τόσα όσα στη μοναξιά. Λίγο ή πολύ, ό,τι κι αν είσαι σ’ εκείνη το οφείλεις. Παιδί, όταν τη νύχτα κοίταζες τον ουρανό, που τα αστέρια του έμοιαζαν φιλικές ματιές που γέμιζαν τη σκοτεινιά με μυστηριώδη συμπάθεια, η ευρύτητα των χώρων δεν σε φόβιζε αλλά απεναντίας, σε κρατούσε μετέωρο σε καλοδεχούμενη σαγήνη.

ΕΚΕΙ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΥΣ ΕΛΑΜΠΕ Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ, διαυγής σαν το νερό, φωτοβόλος σαν τον άνθρακα που είναι το διαμάντι: ο αστερισμός της μοναξιάς, αόρατος στους πολλούς, προφανής και αγαθοποιός για μερικούς, ανάμεσα στους οποίους είχες την τύχη να συγκαταλέγεσαι.


Η Μοναξιά, Απόσπασμα από την ποιητική συλλογή του Λουίς Θερνούδα, Όκνος, εκδ. Ίκαρος, μτφρ: Α. Κατσουραδής. Ο Λουίς Θερνούδα (21 Σεπτεμβρίου 1902 – 5 Νοεμβρίου 1963) ήταν ισπανός ποιητής και μέλος της Γενιάς του '27 . Κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμο, στις αρχές του 1938, πήγε στην Αγγλία για να παραδώσει κάποιες διαλέξεις και αυτό έγινε η αρχή μιας εξορίας που κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Δίδαξε στα πανεπιστήμια της Γλασκώβης και του Cambridge πριν μετακομίσει το 1947 στις ΗΠΑ. Στη δεκαετία του 1950 μετακόμισε στο Μεξικό. Ενώ συνέχισε να γράφει ποίηση, δημοσίευσε επίσης βιβλία λογοτεχνίας και κριτικά δοκίμια. Ήταν ειλικρινής σχετικά με την ομοφυλοφιλία του, σε μια εποχή που αυτό θεωρούνταν τεράστιο ταμπού. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Μεξικό, στις 5 Νοεμβρίου ενώ σχεδίαζε να συνεχίσει να διδάσκει την επόμενη χρονιά, ως επισκέπτης καθηγητής, στο UCLA και στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Λίγους μήνες μετά το θάνατό του έγινε η πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση του ποιήματος "Όκνος" και η 4η, οριστική πλέον έκδοση του "La Realidad y el Deseo" (1964).


Επιμέλεια/μορφοποίηση: Μαριανίνα Πάτσα για το DOCTV.GR

Πηγή: Konstatinos Paleologos
εμφάνιση σχολίων