Financial Times, Μοσκοβισί, Μέρκελ, Φάιμαν. Οι sos δηλώσεις της ημέρας για τα κλειστά σύνορα
DOCTV.GR
29 Φεβρουαρίου 2016
«Οι κινήσεις αυτές είναι απίθανο να αποτρέψουν τη φυγή κι άλλων απελπισμένων προσφύγων από τη Συρία και άλλες χώρες προς την Ευρώπη: περισσότεροι από 100.000 έφτασαν στην Ελλάδα τους πρώτους δύο μήνες φέτος σε σύγκριση με τις 5.000 την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως και την πρόβλεψη του ΟΗΕ ότι άλλο ένα εκατομμύριο πρόσφυγες θα ταξιδέψει το 2016 στην Ευρώπη».
«Στις 17 Μαρτίου, πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιο κατανομής των 160.000 προσφύγων, που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα και την Ιταλία, στις χώρες μέλη. Τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. χρειάζεται να ενισχύσουν τους μηχανισμούς καταγραφής των νέων αφίξεων. Η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να ρίξουν το βάρος τους στην αποστολή του ΝΑΤΟ να αποκλείσει τις διαδρομές που ακολουθούν οι διακινητές στο Αιγαίο. Μακροπρόθεσμα το μπλοκ χρειάζεται να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των οικονομικών μεταναστών που δεν πληρούν τα κριτήρια για τη χορήγηση ασύλου. Επίσης χρειάζεται να προσφερθεί μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στον Λίβανο, που φέρουν το φορτίο της προσφυγικής κρίσης».
«Σε μια εποχή που ανθεί το αίσθημα λαϊκισμού στην ήπειρο, ο εύκολος πειρασμός για πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες είναι να κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν μακριά από το έδαφός τους τους πρόσφυγες και να αφήσουν το πρόβλημα στους γείτονές τους. Όμως το να επιτρέψει η Ευρώπη μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, ένα κράτος μέλος της Ε.Ε., θα ήταν εξωφρενικό. Θα ήταν μια προσβολή για τις αξίες και τα ιδεώδη του μπλοκ και θα προκαλούσε αμετάκλητη ζημιά στη φήμη της Ε.Ε.».
ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ, Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΩΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: «Πρόκειται για μια πολύ συναισθηματική κρίση και είναι μια πολιτική πρόκληση ιδιαίτερης σημασίας, αλλά εάν κοιτάξω τα οικονομικά και μόνο τα οικονομικά, είμαι πεπεισμένος ότι αυτό μπορεί να είναι μια ευκαιρία ικανή να οδηγήσει σε πρόσθετη ανάπτυξη 0,2-0,3%. Το πρόβλημα που συνεχίζει να υπάρχει στην ΕΕ είναι ότι υποφέρουμε από επενδυτικό κενό, χρειαζόμαστε να επενδύσουμε περισσότερα στο μέλλον».
ΜΕΡΚΕΛ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: «Πρέπει να συναντηθούμε στις 7 Μαρτίου για να δούμε αυτό το θέμα, διότι δεν κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ για να εγκαταλείψουμε μετά μια χώρα που ανήκει στην Ευρωζώνη και στη Σένγκεν και έχει πολλά προβλήματα -και θεωρώ ότι κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ήδη τώρα 50.000 θέσεις στέγασης, αυτό δεν το κατάφεραν και δεν είναι καλό- αλλά αυτή τη χώρα δεν μπορούμε τώρα να την εγκαταλείψουμε (...). Ακριβώς για να μην είναι η Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και κανένας να μην τη βοηθά, θα συζητήσουμε την επόμενη Δευτέρα για αυτό το θέμα και -όπως είπα- είμαι σε στενότατη επαφή με την Ελλάδα... Ακριβώς αυτό είναι που φοβάμαι: όταν ο ένας ορίζει τα σύνορά του, πρέπει ο άλλος να υποφέρει. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου».
Ο ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ, ΒΕΡΝΕΡ ΦΑΪΜΑΝ - 5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΕΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: «Η Ελλάδα υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο 11.000 πρόσφυγες, ενώ εμείς 90.000. Αυτό δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Η Αυστρία θα παραμείνει συνεπής στη γραμμή της και θα διατηρήσει στους 37.500 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που έχει αποφασιστεί ως ανώτερο όριο (ή «τιμή αναφοράς») για εφέτος. Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε όλους τους πρόσφυγες και αυτό, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, θα το πρεσβεύω με κάθε συνέπεια».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποδεχθεί πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, εάν εφαρμοζόταν αναλογικά σε όλες τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. η αυστριακή ποσόστωση. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δρα σαν γραφείο ταξιδίων και να στέλνει αλλού όλους τους πρόσφυγες (...). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνηθίσει να παρακολουθεί με θλίψη ότι η Ελλάδα στέλνει παρακάτω τους πρόσφυγες και ήταν ευχαριστημένη που βρέθηκε κάποιος ο οποίος σήκωσε τα μανίκια και βοήθησε.
Η μεμονωμένη δράση μας είναι καθαρή άμυνα, και επίσης μία κραυγή για βοήθεια. Θέλουμε μία ευρωπαϊκή λύση, όμως υπάρχουν τόσο πολλές ανεφάρμοστες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχω πειστεί ότι πρέπει να δράσουμε οι ίδιοι».
εμφάνιση σχολίων