0
1
σχόλια
362
λέξεις
ΖΗΝ

Μια νέα έρευνα δείχνει το πώς ερμηνεύουμε τη λέξη «ηλικιωμένος», σύμφωνα με την περίοδο που διανύουμε

ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
1 Νοεμβρίου 2017

Υπάρχουν στιγμές που μας κάνουν να νιώθουμε μεγαλύτεροι αλλά και σοφότεροι. Ωστόσο όσο μεγαλώνουμε υπάρχουν πιθανότητες να πιστέψουμε πως τα καλύτερα πέρασαν. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε, οι μεταπολεμικές γενιές έχουν νεανικές καρδιές και αποδεικνύουν πως η ζωή δεν τελειώνει στα 60, αλλά μάλλον τότε αρχίζει.

Τα νέα στοιχεία της μελέτης που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία δείχνουν πως η ζωή ξεκινά όντως στα 60. Η μελέτη επανεξετάζει τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήγαγε το 1932 ο Αμερικανός ψυχολόγος Waslter B. Pitkin, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη όρεξη για ζωή και χαρά μετά τα 30. Από την άλλη, στην πρόσφατη έρευνα που έγινε και στην οποία έλαβαν μέρος 2.000 ενήλικες, ρωτήθηκαν σε ποια ηλικία πιστεύουν ότι οι άνθρωποι θεωρούνται «ηλικιωμένοι.» Κατά μέσο όρο, η απάντηση που δόθηκε ήταν τα 68 χρόνια.

Τα στοιχεία της μελέτης έδειξαν πως η έννοια της λέξης «ηλικιωμένος» διαφοροποιείται όσο μεγαλώνουμε. Στη συνείδηση των 35χρονων, ηλικιωμένος είναι κάποιος που έχει περάσει τα 61. Αντίθετα, για εκείνους που διανύουν την έβδομη δεκαετία τους, η λέξη «ηλικιωμένος» δεν ισχύει πριν τα 77. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως οι γυναίκες είναι πιο επιεικείς απέναντι στο γήρας. Θεωρούν πως η τρίτη ηλικία ξεκινά στα 69, ενώ οι άνδρες στα 67.

Αυτή η μελέτη έχει φέρει στο φως νέα στοιχεία σχετικά με τις παλαιότερες γενιές και το πώς εισέπρατταν τη χαρά της ζωής. Το 64% εκείνων που ξεπερνούν τα 65 συμφωνούν πως απολαμβάνουν πολύ περισσότερο τη ζωή μετά τα 50. Από την άλλη, περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν πως η κοινωνία τούς απομονώνει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αλλαγή στο πώς βλέπουμε τους ανθρώπους που πλησιάζουν την τρίτη ηλικία είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας. Οι άνθρωποι αυτοί όμως αρνούνται να προσδιοριστούν από ένα νούμερο και βλέπουν τη συνταξιοδότηση ως απελευθέρωση. Οι ηλικιωμένοι στη Βρετανία μάλιστα είναι πιο χαρούμενοι, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πιο περιπετειώδεις από όσο ποτέ άλλοτε.

Ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί αισθητά στις σύγχρονες κοινωνίες: κατά δυόμισι χρόνια ανά δεκαετία, άρα αθροιστικά κατά έξι ώρες ανά ημέρα. Σήμερα, στα 60 τους, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως έχουν μπροστά τους χρόνια γεμάτα υγεία και ζωντάνια.
 
εμφάνιση σχολίων