0
4
σχόλια
712
λέξεις
ΖΗΝ

ΚΑΛΑ ΝΕΑ: Μια παρέα Ελλήνων μαθητών επισκέπτονται το Πλανητάριο μαζί με παιδιά προσφύγων

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
29 Δεκεμβρίου 2015
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


Έξι μαθητές Λυκείου -μέλη της εθελοντικής ομάδας των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη- επισκέφτηκαν το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο μαζί με παιδιά προσφύγων, τα οποία αιτούνται άσυλο και βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Η συναναστροφή τους, παρ' όλο που αρχικά η γλώσσα φάνηκε ότι μπορεί να σταθεί εμπόδιο, ήταν πολύ ζεστή και βοήθησε τις δύο πλευρές να ενσυναισθανθούν περισσότερο η μία την άλλη. Κυρίως αποτέλεσε μια αρχή για άλλες παρόμοιες κινήσεις.

Τη δράση πραγματοποίησαν τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη σε συνεργασία με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο ΜΕΛΛΟΝ. Τα παιδιά του ξενώνα είτε είναι ορφανά, είτε έχει επιζήσει ο ένας από τους γονείς τους, είτε αναζητούν τους συγγενείς τους κάπου στην Ευρώπη. Ο ξενώνας ΜΕΛΛΟΝ φιλοξενεί 60 ασυνόδευτα, ανήλικα παιδιά και 14 μητέρες με τα παιδιά τους, που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Ζητήσαμε από τη διοργανώτρια του προγράμματος Μελίνα Λεγάκη να μας σκιαγραφήσει αυτή τη συνάντηση.

Ποια ήταν η σκέψη που σας έκανε να οργανώσετε αυτή την επίσκεψη στο Πλανητάριο; Στο σχολείο μας οργανώνουμε πληθώρα δράσεων, με σκοπό την προσφορά, είτε αφορά στη συγκέντρωση χρημάτων για αγορά τροφίμων προκειμένου να στηρίξουμε 40 άπορες οικογένειες του Δήμου Αγίου Δημητρίου -στις οποίες στεκόμαστε δίπλα εδώ και χρόνια-, είτε για να αγοράσουμε ξηρά τροφή και φάρμακα για το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Κορωπίου, ή για να συγκεντρώσουμε καπάκια για την αγορά αμαξιδίου κ.λπ.

Με τους πρόσφυγες, όμως, και την πρωτοφανή κατάσταση που εξελίσσεται παγκοσμίως, αποφασίσαμε πως η υλική βοήθεια δεν ήταν αρκετή. Τα παιδιά αυτά έχουν ζήσει τον χειρότερο εφιάλτη και ακόμα το μέλλον τους είναι αβέβαιο. Αν μη τι άλλο, τους αξίζει, εκτός από ένα ρούχο και ένα πιάτο φαΐ, ένα χαμόγελο καρδιάς και λίγος χρόνος με συνομηλίκους τους με τους οποίους θα κουβεντιάσουν. Ως προς την επιλογή του χώρου καταλήξαμε στο Πλανητάριο, διότι από την εμπειρία μας, αφενός, ξέρουμε ότι ενδείκνυται για ονειροπόληση και αφετέρου, διότι οι εργαζόμενοι είναι εξαιρετικοί στη συνεργασία.


Πώς είδατε να υποδέχονται αυτή την κίνηση τα παιδιά των προσφύγων; Παρότι στην αρχή ήταν συγκρατημένα, γρήγορα χαλάρωσαν και έγιναν όλα μία παρέα. Γελούσαν και αντάλλασσαν εμπειρίες απλά, όπως ταιριάζει στην ηλικία τους. Ενδεικτικό είναι το βιβλιαράκι που έστειλαν ως ευχαριστήριο στο σχολείο μας, το οποίο δείχνει ότι πραγματικά αγκάλιασαν τη δράση αυτή.

Οι εντυπώσεις των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη ποιες ήταν; Οι μαθητές του σχολείου μας έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχες δράσεις και αποστολές κατά τα χρόνια της φοίτησής τους και η εμπειρία τους αυτή βοήθησε πολύ στο να σπάσει γρήγορα ο πάγος και να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό σε παιδιά που είδαν π.χ. πριν από δύο εβδομάδες τους γονείς τους να χάνονται μπροστά στα μάτια τους. Μαθητές και συνοδοί μπόρεσαν πραγματικά να αναγνωρίσουν την αξία του χαμόγελου στα πρόσωπα των παιδιών των προσφύγων.

Πώς ξεπεράστηκε το θέμα της γλώσσας ανάμεσα στα παιδιά; Τα περισσότερα από τα παιδιά των προσφύγων μιλούσαν αγγλικά, οπότε η συνεννόηση ήταν εύκολη, μιας και όλοι οι μαθητές μας γνωρίζουν τη γλώσσα. Ωστόσο, για τις λίγες περιπτώσεις που δεν ήξεραν, είχε έρθει μεταφραστής που συνεργάζεται με τον ξενώνα, ο οποίος διευκόλυνε την επικοινωνία. Η μεγαλύτερη δυσκολία που έπρεπε να ξεπεραστεί ήταν στο επίπεδο της οργάνωσης, όπως π.χ. η μετακίνηση των παιδιών, μιας και δεν επιτρέπεται να μπουν σε ιδιωτικά μέσα μεταφοράς παρά μόνο σε ΜΜΜ, και οι άδειες που για την ασφάλειά τους έπρεπε να δοθούν από τους διαφορετικούς για κάθε παιδί συμβούλους και επιτρόπους. Ευτυχώς, όμως, υπήρχε καλή θέληση και από τις δύο μεριές και έτσι επιμείναμε και καταφέραμε τον στόχο μας.

Υπάρχουν κι άλλες πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη; Μετά την επιτυχία της δράσης αυτής, κανονίζουμε άλλη μία συνάντηση τον Φεβρουάριο, σε διαφορετικό μέρος, προκειμένου να δώσουμε συνέχεια και να δείξουμε έμπρακτα ότι δεν ξεχνάμε τα παιδιά. Επίσης, στις 9 Απριλίου, την ημέρα του Open Day του σχολείου μας, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο origami στον χώρο μας με τη συμμετοχή μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη αλλά και ενός σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης της Αθήνας, με το οποίο είμαστε σε επαφή. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν από κοινού δύο ίδια έργα, τα οποία θα συμβολίζουν την ειρήνη και θα παραμείνουν σε κάθε σχολείο. Αυτή ελπίζουμε πως θα είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας με το Διαπολιτισμικό Σχολείο, στο οποίο φοιτούν στην πλειοψηφία τους παιδιά οικονομικών μεταναστών που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα, αλλά και ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων.
 
εμφάνιση σχολίων