0
1
σχόλια
518
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Το 95% της ηλεκτρικής ενέργειάς της προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλά εκτός από αυτά τα νέα υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τη θαυμάσουμε

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
9 Δεκεμβρίου 2015
Χώρα με προοδευτική και ανθρωποκεντρική πολιτική σε όλους τους τομείς, η Ουρουγουάη αποτελεί παράδειγμα όχι μόνο για την υπόλοιπη Αμερική αλλά για όλο τον κόσμο.

Ενώ οι ισχυρότερες χώρες του κόσμου παλεύουν να μειώσουν κάπως τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η Ουρουγουάη ανακοίνωσε ότι πλέον το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί, προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η αλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία και οι τιμές έχουν μειωθεί δραστικά και με πραγματικούς όρους, δήλωσε ο επικεφαλής για την κλιματική αλλαγή, που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μάλλον θα ήταν άνεργος, καθώς δεν συναντάμε συχνά ανάλογη θέση.

Το επίτευγμα αυτό ήρθε ως συνέχεια σε μια σειρά αλλαγών στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα. Το 2012 ψηφίστηκε ο νόμος για τις εκτρώσεις, κάνοντας την Ουρουγουάη, τη δεύτερη -μετά την Κούβα- χώρα στη Λατινική Αμερική που επέτρεψε στις γυναίκες να έχουν νόμιμη και ασφαλή πρόσβαση στη διαδικασία διακοπής κύησης.

Την επόμενη χρονιά, το 2013, επετράπη ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών και ο τότε πρόεδρος José Mujica -ο οποίος παρεμπιπτόντως επέμενε να ζει στο μικροσκοπικό σπίτι του και όχι στο προεδρικό μέγαρο, ενώ πρόσφερε το 90% των μηνιαίων αμοιβών του- εισήγαγε ένα νομοσχέδιο σχετικά με την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας, ως τον μόνο τρόπο μείωσης της δύναμης των καρτέλ ναρκωτικών.

Για όσους δεν έχουν δώσει και τόση σημασία στη 2η μικρότερη χώρα της Λ. Αμερικής, η Ουρουγουάγη φαίνεται να επανεφευρίσκει σιωπηλά τον εαυτό της, χωρίς τυμπανοκρουσίες, σαν ένας φάρος καινοτομίας και προόδου. Μάλιστα αυτή η πορεία και προοδευτική παράδοση πηγαίνει περίπου ενάμιση αιώνα πίσω.

Το 1870 η Ουρουγουάη εισήγαγε ένα πρωτοποριακό δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης, το πρώτο ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, που έκανε υποχρεωτική τη διαδικασία για τους γονείς να εγγράφουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Η επικέντρωση στην εκπαίδευση φαίνεται ακόμα και σήμερα σε μέτρα όπως «ένα λάπτοπ σε κάθε μαθητή».

Ήταν επίσης μία από τις πρώτες χώρες της περιοχής που έδωσαν το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, ενώ νομιμοποίησε και το διαζύγιο εν έτει 1907! Συγκριτικά μόνο αναφέρουμε ότι η Χιλή ψήφισε αντίστοιχο νόμο μόλις το 2004.

Η Ουρουγουάγη, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες τις Λ. Αμερικής, έχει ένα μακρύ και στέρεο δημοκρατικό παρελθόν, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως η «Ελβετία της Αμερικής», από την άποψη της δύναμης που έχει η κοινωνία των πολιτών της, τη βαθιά αφοσίωση στους νόμους αλλά και την παράδοση των ενόπλων δυνάμων που βρίσκονται  πραγματικά στην υπηρεσία της κοινωνίας και σέβονται τη συνταγματική της κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προοδευτική παράδοση της χώρας αποδίδεται στον José Pablo Torcuato Batlle y Ordóñez, πρόεδρο της χώρας στις αρχές του 20ού αιώνα, ο οποίος αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την παγκόσμια χειραφέτηση, κατήργησε τη θανατική ποινή και έθεσε τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους.

Παρ' όλα αυτά η προοδευτική πορεία της χώρας δεν ήταν πάντα χωρίς εμπόδια. Από το 1973 μέχρι το 1985  η στρατιωτική δικτατορία φυλάκισε τεράστιο αριθμό πολιτικών κρατουμένων και χάρισε στη χώρα το παρατσούκλι «θάλαμος βασανιστηρίων της Αμερικής». Ωστόσο αυτός ο νέος αιώνας φαίνεται ότι βρίσκει την Ουρουγουάη να επιστρέφει στις προοδευτικές της ρίζες, που την κάνουν παγκόσμιο παράδειγμα.
 
εμφάνιση σχολίων