0
1
σχόλια
350
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Εκείνα τα παλιά και οικεία στιγμιότυπα των ευτυχισμένων καιρών έχουν καταντήσει να φαίνονται λιγότερο ουσιώδη»

DOC TV
1 Δεκεμβρίου 2015
«ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ο κόσμος χωρίζεται χονδρικά σε εκείνους που έχουν κάνει έρωτα κι εκείνους που δεν έχουν κάνει. Αργότερα, σε εκείνους που έχουν γνωρίσει τον έρωτα κι εκείνους που δεν τον έχουν γνωρίσει. Κι ακόμα πιο αργά -αν είναι τουλάχιστον κανείς τυχερός (ή αντίστροφα, άτυχος)- χωρίζεται σε εκείνους που έχουν υπομείνει την οδύνη και σε εκείνους που δεν την έχουν υπομείνει.

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΕΣ. Είναι ζώνες τροπικών που διασχίζουμε».

«ΕΤΣΙ Η ΑΝΑΜΝΗΣΗ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΑ ΙΔΙΟΤΥΠΗ, ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ. Καθίσταται λιγότερο ανάμνηση ενός γεγονότος και περισσότερο ανάμνηση μιας φωτογραφίας ενός γεγονότος. Και στις μέρες μας -έχοντας χάσει το ύψος, την ακρίβεια και την εστίαση- δεν είμαστε πια βέβαιοι ότι εμπιστευόμαστε τη φωτογραφία όπως παλιά.

ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΕΙΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ των ευτυχισμένων καιρών έχουν καταντήσει να φαίνονται λιγότερο ουσιώδη, λιγότερο σαν φωτογραφίες της ίδιας της ζωής και περισσότερο σαν φωτογραφίες φωτογραφιών».

«ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΠΟΤΕ Η ΖΩΗ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ από την όπερα στη ρεαλιστική μυθοπλασία. Πότε θα επιστρέψουν το κέφι και η ευχαρίστηση, ακόμα κι αν αναγνωρίζεις ότι το κέφι έχει γίνει πιο εύθραυστο και η τωρινή ευχαρίστηση δεν συγκρίνεται με τη χθεσινή χαρά. Πότε η θλίψη θα καταστεί "απλώς" ανάμνηση της θλίψης -αν συμβεί ποτέ αυτό. Πότε ο κόσμος θα επανέλθει στην κατάσταση να είναι "απλώς" κόσμος, και η ζωή θα σου δίνει πάλι την αίσθηση ότι εκτυλίσσεται επίπεδα στην επιφάνεια».


Αποσπάσματα από το βιβλίο του Τζούλιαν Μπαρνς, Τα τρία επίπεδα της ζωής, εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο Τζούλιαν Μπαρνς (1946) είναι Βρετανός συγγραφέας με διεθνή αναγνώριση. Σπούδασε νομικά και γαλλική φιλολογία στην Οξφόρδη. Το πρώτο του μυθιστόρημα, το Metroland, εκδόθηκε το 1980. Ο παπαγάλος του Φλoμπέρ απέσπασε λογοτεχνικά βραβεία στην Αγγλία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Το 1986 η Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων των ΗΠΑ τού απένειμε το βραβείο Ε.Μ. Φόρστερ. Το 1988 χρίστηκε ιππότης του Γαλλικού Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων. Το μυθιστόρημά του Άρθουρ & Τζoρτζ ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker 2005, όπως επίσης και Ο παπαγάλος του Φλoμπέρ το 1984 και το England, England το 1998. Στην τέταρτη υποψηφιότητά του για το ίδιο βραβείο, αναδείχθηκε νικητής για το μυθιστόρημά του με τίτλο Ένα κάποιο τέλος (2011).
 
εμφάνιση σχολίων