Τρεις πρωτότυπες προτάσεις για να απολαύσουμε το ρύζι
ΑΝΝΑ ΣΑΛΒΑΝΟΥ
1 Νοεμβρίου 2015
ΥΛΙΚΑ: 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 3/4 κουτ. γλ. κύμινο σκόνη, 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ, 1 1/2 φλιτζάνι βρασμένα λευκά φασόλια, 1 φλιτζάνι βρασμένο ρύζι, αλάτι και πιπέρι, 3 φέτες ψωμί του τοστ περασμένες στο μπλέντερ, γιαούρτι-λεμόνι-δυόσμο για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Ρίχνουμε το κύμινο και τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Περνάμε τα φασόλια και το ρύζι από το μπλέντερ για λίγο, να γίνουν «ψίχουλα». Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ψωμί και ανακατεύουμε. Πλάθουμε σε μπιφτέκια και τηγανίζουμε με λίγο σπορέλαιο που έχουμε ζεστάνει σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και από τις δύο πλευρές για 3-4 λεπτά. Σερβίρουμε με το γιαούρτι, λεμόνι και δυόσμο σε πίτες ή ψωμάκια για burger.
ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
ΥΛΙΚΑ: 50γρ. μανιτάρια πορτσίνι, 1 κύβο λαχανικών, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, 250γρ. μανιτάρια λευκά σκουπισμένα και κομμένα σε φέτες, 300γρ, ρύζι για ριζότο (αρμπόριο), 1 ποτήρι λευκό κρασί, 25γρ. βούτυρο, 1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό, 50γρ. τριμμένη παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε ένα μπολ με 1 λίτρο βραστό νερό βάζουμε τα πορτσίνι να μουλιάσουν για 20 λεπτά. Σουρώνουμε και κρατάμε το υγρό, εκτός από τις τελευταίες κουταλιές κάτω κάτω, και λιώνουμε μέσα τον κύβο λαχανικών. Στραγγίζουμε καλά και ψιλοκόβουμε τα πορτσίνι. Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και αφήνουμε να μαλακώσουν για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια και τα πορτσίνι, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 8-10 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και γυρίζουμε στο τηγάνι για ένα λεπτό. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Αρχίζουμε σταδιακά να ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό, αφήνοντας κάθε φορά να εξατμιστεί η ποσότητα του υγρού πριν προσθέσουμε το υπόλοιπο. Ρίχοντας την τελευταία ποσότητα ζωμού, το ρύζι πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμο και να έχει αποκτήσει κρεμώδη υφή. Όταν απορροφηθεί, απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το μαϊντανό και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μαλακά. Καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 3-4 λεπτά πριν σερβίρουμε
ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΡΥΖΙ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΥΛΙΚΑ: 1 φλιτζάνι ρύζι, 2 κομμάτια στήθος κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο κομμένα σε λωρίδες, αλάτι και πιπέρι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, 2 αβγά, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κουτ. γλ. τριμμένο, φρέσκο τζίντζερ, 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγια, 1/2 κουτ.γλ. ζάχαρη, 1/2 φλιτζάνι νερό, 1/2 φλιτζάνι κατεψυγμένο αρακά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό για 20 λεπτά (1 δόση ρύζι, 3 νερό) και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε τη μία κουταλιά από το λάδι και ρίχνουμε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά. Αφήνουμε σε ένα πιάτο. Μειώνουμε τη θερμοκρασία, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τα αβγά. Μόλις αρχίσει να σταθεροποιείται το ασπράδι ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το τζίντζερ και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Επαναφέρουμε το ρύζι, προσθέτουμε την πιπεριά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Ανακατεύουμε τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη, το νερό και ρίχνουμε στο σκεύος. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τον αρακά, ανακατεύουμε μαλακά και αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά ακόμα. Σερβίρουμε αμέσως.
εμφάνιση σχολίων