Μια μελέτη που χαρτογραφεί την πίστη
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
12 Απριλίου 2011
Για να αναλύσουν τα στοιχεία, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτό που είναι γνωστό ως γραμμική δυναμική: μια μαθηματική προσέγγιση που χρησιμοποιείται για να εξηγήσει ένα ευρύ φάσμα φαινομένων το οποίο προκύπτει από μια σειρά παραγόντων. Ένας από την ομάδα, ο Daniel Abrams, χρησιμοποίησε ένα παρόμοιο μοντέλο υπολογισμού το 2003, για να τεθεί μια αριθμητική βάση πίσω από τις γλώσσες υπό εξαφάνιση. Στο επίκεντρό της είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των ομιλητών διαφορετικών γλωσσών, καθώς και η «χρησιμότητα» της ομιλίας μίας γλώσσας αντί της άλλης.
«Η ιδέα είναι αρκετά απλή» λέει ο Richard Wiener, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Οι κοινωνικές ομάδες που έχουν περισσότερα μέλη είναι πιο ελκυστικές για κάποιον που ψάχνει κάπου να ενταχτεί. Ο μεγάλος αριθμός μελών δείχνει πως οι συγκεκριμένες ομάδες έχουν μια κοινωνική θέση ή χρησιμότητα. Για παράδειγμα, στο Περού πόσοι μιλάνε Quechuan (αρχαία γλώσσα που πεθαίνει) αντί για Ισπανικά;»
Πάντως βάσει Συντάγματος, στην Ελλάδα η ανεξιθρησκεία δεν είναι κάτι καινούριο. Με ποιά λογική διδαχθήκαμε αναγκαστικά στο σχολείο τον χριστιανισμό, είναι κάτι που δεν θα καταλάβω ποτέ μου. Ευτυχώς ο μικρός μου αδελφός τη γλύτωσε.
εμφάνιση σχολίων