Από την κουζίνα στο πιάτο μας. Οι πιο ισχυρές αντικαρκινικές τροφές της φύσης βρίσκονται σε κάθε σπίτι
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
18 Απριλίου 2018
ΤΟ ΜΠΑΧΑΡΙΚΟ: Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Πρόσφατες μελέτες διερευνούν τη σύνδεσή του με την πρόληψη του καρκίνου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα χαμηλά ποσοστά ορισμένων μορφών καρκίνου στην Ινδία οφείλονται στην αυξημένη κατανάλωση κουρκουμά από τους κατοίκους της. Μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Τέξας απέδειξε ότι η κουρκουμίνη (ουσία που εμπεριέχεται στον κουρκουμά) έχει την ιδιότητα να «διαχωρίζει» τα καρκινικά κύτταρα από τα φυσιολογικά και να σκοτώνει τα καρκινικά.
ΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ: Το πικραμύγδαλο περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β17, που θεωρείται από τις πιο αντικαρκινικές βιταμίνες της φύσης. Τρία έως πέντε πικραμύγδαλα τη μέρα είναι αρκετά για να μας θωρακίσουν. Τα καρύδια περιέχουν φυτοστερόλες οι οποίες μπλοκάρουν τους υποδοχείς στα κύτταρα καρκίνου του μαστού, ενώ βοηθούν και στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΟΓΙΑΣ: Οι τροφές που προέρχονται από σόγια είναι πλούσιες σε διάφορα φυτοοιστρογόνα που μπορούν να αποτρέψουν τόσο την εμφάνιση καρκίνου του μαστού όσο και του προστάτη, μπλοκάροντας ποικίλες καρκινογόνες μεταβολές.
ΤΟ ΣΙΤΗΡΟ: Το σιταρόχορτο είναι βλαστός που προέρχεται από τον σπόρο του σιταριού, προτού σχηματιστεί το σιτάρι. Μοιάζει στην όψη με γρασίδι και έχει τεράστια περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα οξυγόνου και έτσι δημιουργεί αλκαλικό περιβάλλον στον οργανισμό, πράγμα που δεν αφήνει τον καρκίνο να αναπτυχθεί.
ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ: Η αντιοξειδωτική ικανότητα του ροδιού υπολογίζεται ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού, αφού είναι πολύ πλούσιο σε τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ, ουσίες που βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου. Τα σταφύλια περιέχουν βιοφλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που δρουν κατά του καρκίνου. Όλοι οι τύποι βατόμουρων (σμέουρα, μύρτιλλα, φράουλες, γκότζι μπέρι, κράνμπερι κ.λπ.) είναι πλούσια σε ελλαγικό οξύ, ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης ενάντια στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Η γκραβιόλα έχει ονομαστεί και θαυματουργό δέντρο αφού έχει αντικαρκινικές ιδιότητες 10.000 φορές πιο ισχυρές από την αδριαμυκίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται στις χημειοθεραπείες. Όμως αντίθετα από την αδριαμυκίνη που έχει πολλές παρενέργειες, η γκραβιόλα δεν έχει καμία.
ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Το λεμόνι καταπολεμά τα καρκινογόνα κύτταρα 12 τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του εντέρου, του στήθους, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος. Ο χυμός λεμονιού καταστρέφει μόνον τα καρκινογόνα κύτταρα ενώ δεν επιδρά αρνητικά στα υγιή. Η ντομάτα είναι πλούσια πηγή λυκοπένιου, που σταματά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Είναι καλύτερα να καταναλώνεται μαγειρεμένη καθώς η θέρμανση της ντομάτας αυξάνει την ποσότητα λυκοπενίου που απορροφά ο οργανισμός του ανθρώπου. Μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο, είναι μερικά από τα πιο σημαντικά αντικαρκινικά λαχανικά διότι περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Το μπρόκολο περιέχει μεγάλες ποσότητες σουλφοραφάνης, ουσία που ενισχύει τα προστατευτικά ένζυμα και αποβάλλει ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Τα καρότα περιέχουν φαλκαρινόλη και βήτα καροτένη, ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου και επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, η οποία μπορεί να εξουδετερώσει συγκεκριμένες καρκινογόνες ουσίες, καθώς και νιτροσαμίνες που βοηθούν στην αποτροπή εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Τα φυτοχημικά του σκόρδου σταματούν τη δημιουργία των νιτροσαμινών, που είναι καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται στο στομάχι και στα έντερα όταν καταναλώνουμε νιτρικά άλατα. Τα φλαβονοειδή και ιδιαίτερα η κουερσετίνη που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες το κρεμμύδι αναστέλλει τη δράση και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ: Φακές, φασόλια, ρεβίθια και άλλα όσπρια, περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες φυλλικό οξύ, βιταμίνη του συμπλέγματος Β και πολύ σημαντική για την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.
ΤΑ ΨΑΡΙΑ: Τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί και ο σολομός, περιέχουν Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα τα οποία φαίνεται πως όχι μόνο συμβάλλουν στη θωράκιση του οργανισμού αλλά και περιορίζουν σημαντικά την ανάπτυξη ενός υπάρχοντος καρκίνου και επιβραδύνουν τις μεταστάσεις.
ΤΟ ΛΑΔΙ: Το ελαιόλαδο περιέχει ολεϊκό οξύ που εμποδίζει την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου αλλά και τη δράση του ογκογονιδίου HER-2/neu, το οποίο υπάρχει στο 30% των ασθενών με καρκίνο του μαστού.
εμφάνιση σχολίων