Περίσσεψε και ετοιμάζεται να λήξει; Το κάνουμε μιλκ σέικ, γαλατόπιτα, ρυζόγαλο, γαλακτομπούρεκο
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
16 Σεπτεμβρίου 2014
ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ
ΥΛΙΚΑ: 1 λίτρο γάλα, 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό, 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη, 120 γρ. μαργαρίνη, 3 αυγά, 2 βανίλιες σε σκόνη. ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ: ½ φλιτζ. νερό, ½ φλιτζ. φυσικό χυμό πορτοκάλι, 1 φλιτζ. ζάχαρη, 1 φλούδα από πορτοκάλι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαργαρίνη και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Την αφήνουμε να γίνει χλιαρή, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην κάνει κρούστα. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα ελαφρά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν και αυτά στην κρέμα. Την αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και την ψήνουμε στους 170 βαθμούς με αέρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Παράλληλα φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά του για δέκα λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε κρύο σιρόπι σε ζεστό γλυκό ή το αντίστροφο. Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια να σιροπιαστεί καλά. Σερβίρεται κρύο.
ΡΥΖΟΓΑΛΟ
ΥΛΙΚΑ: 4 κούπες γάλα, 1/2 κούπα ρύζι γλασέ, 1/2 κούπα ζάχαρη, 2 κουτ. γλ. κορν φλάουρ, 1 βανίλια, λίγο αλάτι στη μύτη του κουταλιού, κανέλα για το σερβίρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε το ρύζι σε κατσαρόλα με μια κούπα νερό και λίγο αλάτι. Ταυτόχρονα ζεσταίνουμε σε άλλη κατσαρόλα τις 3 ½ κούπες γάλα μαζί με τη ζάχαρη. Φροντίζουμε η ζάχαρη να λιώσει. Στο υπόλοιπο γάλα διαλύουμε το κορν φλάουρ και τη βανίλια. Μόλις βράσει το ρύζι και πιει όλο το νερό του, προσθέτουμε το γάλα με τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και βράζουμε για δέκα λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην αρπάξει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα με το κορν φλάουρ και τη βανίλια. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Μοιράζουμε σε μπολάκια και μόλις κρυώσουν τα βάζουμε στο ψυγείο ή τρώμε αμέσως, προσθέτοντας λίγη κανέλα για άρωμα.
ΜΙΛΚ ΣΕΪΚ ΒΑΝΙΛΙΑ
ΥΛΙΚΑ: 1 ποτήρι γάλα, 2 μπάλες παγωτό βανίλια, 4 παγάκια, σαντιγί (προαιρετικά).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρρευστο. Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι, με χοντρό καλαμάκι. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με σαντιγί.
ΜΙΛΚ ΣΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ: 1 ποτήρι γάλα, 2 μπάλες παγωτό σοκολάτα, 4 παγάκια, λίγη τρούφα (προαιρετικά), σαντιγί (προαιρετικά).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρρευστο. Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι, με χοντρό καλαμάκι. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με σαντιγί και τρούφα.
ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ
ΥΛΙΚΑ: 1 πακέτο φύλλο κρούστας, 150 γρ. βούτυρο γάλακτος. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ: 1 ½ λίτρο γάλα φρέσκο, 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, 350 γρ. ζάχαρη, 3 αυγά, 2 βανίλιες. ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ: 500 γρ. ζάχαρη, 200 ml νερό, 1 κουτ. σούπ. σιρόπι γλυκόζης, ξύσμα ενός λεμονιού, ένα ξυλάκι κανέλας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα, εκτός από τη βανίλια, στην κατσαρόλα. Σε δυνατή φωτιά, ανακατεύουμε έντονα και διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε από το μάτι και προσθέτουμε τη βανίλια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε το ταψί μας. Στρώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Όσο φύλλο περισσεύει, το αφήνουμε έξω από το ταψί. Προσθέτουμε την κρέμα και γυρνάμε τα περισσευούμενα φύλλα προς τα μέσα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία του βουτυρώματος. Χαράζουμε ελαφρά, χωρίς να φτάσει το μαχαίρι στην κρέμα. Ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και αν μας έχει περισσέψει βούτυρο, το ρίχνουμε πάνω στα φύλλα. Ψήνουμε για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει. Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά. Σιροπιάζουμε το γλυκό προσέχοντας να είναι καυτό είτε το σιρόπι, είτε το γαλακτομπούρεκο.
εμφάνιση σχολίων